Képek egyszerű átméretezése

Ha szeretnénk egy képet ismerőseinknek, barátainknak elküldeni az interneten keresztül, emailben, vagy valamilyen IM (azonnali üzenetküldő, pl. Skype, MSN) programon keresztül, akkor érdemes előtte átméretezni a képet, hogy a mérete kisebb legyen.
A legtöbb esetben ugyanis felesleges elküldeni a 5-10 MPixeles, és így nagy (akár 2-5 MiBájt) méretű képeket, elég ha kisebb felbontásban küldjük el, ami így sokkal hamarabb odaérhet.
A Windows XP-ben erre gyárilag nincs megoldás, azonban egy Microsoftos kiegészítőt letöltve és feltelepítve lehetővé válik a képátméretező funkció egyszerű, Windowsba integrált használata. Méretes, fizetős programok használata nélkül.

Screencast


Letöltés (AVI, 1104×576, 8,95 MB)
(a hangerő csúszka melletti négy kifelé mutató nyílra kattintva teljes képernyőn nézheted)

Telepítés

Először töltsük le a Microsoft oldaláról a ImageResizerPowertoySetup.exe nevű programot, majd telepítsük azt. A telepítés egyszerű, a licenc elfogadásán kívül minden beállítás maradhat az, amit a telepítő felkínál. Így elég csak a Tovább (Next) gombra kattintani végig.

Használat

A program beül a helyi menübe, így az átméretezendő képen elég csak jobb egérgombbal kattintani (de természetesen több képet is kiválaszthatunk, nem kell egyesével megcsinálni ezt a műveletet a képeinkkel), és a helyi menüből a Resize Picture menüpontot választani.

Jobb egérgomb a képen
Jobb egérgomb a képen

Majd válasszuk ki azt, hogy milyen felbontásra szeretnénk a képet átméretezni. Minél kisebb az új méret, annál kisebb lesz a kép fájlmérete is, viszont annál rosszabb lesz a kép minősége. A legtöbb esetben az 1024*768-as felbontás megfelelő kompromisszum.
Képméret kiválasztása
Képméret kiválasztása

Az átméretezett kép létrejön. Az eredeti képet a program nem módosítja.
Az eredeti és az átméretezett kép
Az eredeti és az átméretezett kép

9 thoughts on “Képek egyszerű átméretezése

 1. Nem rossz, bár én IrfanView-t használok ilyen célra (is). Kicsi, gyors és okos program. Másodperc törtrésze alatt elindul és betölti a képfájlt, és ctrl+r megnyomása után már lehet is méretezni. Több képfájllal is eljátszhatjuk ezt (és sok mást) egyszerre.

 2. Én egy 1xűbb verziót használók.
  Paint-eszközök-nyújtás döntés, ott mind a két 100-as értéket 50-re állítom és már kész is a kiskép

 3. [re=1914]Dadam[/re]: És ez miért is egyszerű? Szerintem jobb egérgomb a képen, kiválasztani a felbontást, majd ok sokkalta egyszerűbb.

 4. [re=2769]charlie[/re]: Ha már le va töltve akkor igazad de az „én” módszermhez nem kell tölteni/telepiteni semmit.

 5. Nekem is tetszik Dadam ötlete, mert sokaknak nincs egyéb progi a Painton kívül és ez teljesen kézenfekvő, jó megoldás!
  Ha fájlra kattintasz, mented másként majd leokézod, marad is úgy a kép, hisz nem szükséges nagyobb felbontás.

 6. Nos igen, a hangsúly azon van, hogy a cikk szerint „A Windows XP-ben erre gyárilag nincs megoldás…”, csak nekem is rögtön az ugrott be, hogy ez nem igaz, hiszen MSPaint. Én is azzal szoktam, alkalomszerűen. Vagy IrfanView stb.

 7. [re=7759]Kernel[/re]: painttel nem tudsz egyszerűen átméretezni. nem tudsz pixelre megadni méretet, valamint eléggé szarul is csinálja.

 8. [re=7764]charlie[/re]: igazad van de nem is erről szólt. Ez a megoldás arra jó ha a nagyméretű képeidet szeretnéd feltölteni vagy elküldeni. 1mb-os képből 70-80kb lesz ami könnyebben és gyorsabban elmegy főleg egy lassú net sebesség mellett.

 9. Visszajelzés: Könnyű a képek átméretezése a megfelelő szoftverrel | Hírek és PR cikk beküldés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .