Képernyő felvétel bármiről bárkinek

képernyő felvétel

Képernyő felvétel készítése egyszerűbb, mint gondolnánk. A Windows egy méltán népszerű operációs rendszer, amivel valamilyen formában már mindenki találkozott, tehát senkinek sem kell bemutatni.

A kor előrehaladtával és a trendek változásával számos új funkció került beépítésre, amiről talán nem tud mindenki, ennek ellenére sokaknak hasznos lehet, mint pl. a beépített képernyőfelvétel szoftver, ami számos remek lehetőséget kínál a rendszer kihasználását vagy az adott feladatt célravezetőbb megvalósítását illetően.

Képernyő felvétel gombnyomásra

Korábban már megszokhattuk, hogy az ilyen extrákhoz általában be kellett szereznünk egy harmadik féltől származó szoftvert, hogyha szerettük volna felvenni, hogy mi történik a számítógépünk képernyőjén. Viszont a Windows 10-ben és a 11-ben az a funkció már alapból megtalálható.

 

Nyilván, akinek eddig is szüksége volt rá vagy már valamilyen okból kifolyólag használt képernyőfelvételre alkalmas programot, annak nem kell bemutatni, hogy milyen esetben jön jól.

A képernyő felvétel indítása rendkívül egyszerű. Mindössze a Windows+G billentyűkombinációt kell lenyomnunk még már meg is jelenik az ún. „Játéksáv“, amivel nem titkolt módon a redmondiak elsősorban a gamereknek szerettek volna kedvezni, hiszen sok streamer, YouTube-er vagy az egyéb platformokon tevékenykedő tartalomgyártó, előszeretettel osztja meg a játékmenet bizonyos pillanatait, hogyha erre épülő tartalmat készít.

De a képernyő rögzítés nem csak erre a célra megfelelő, hanem kitűnő bemutató videókat készíthetünk a segítségével, akár vállalati, akár otthoni felhasználói szinten.

Képernyő rögzítéssel minden egyszerűbb

Bizonyára sokakkal megesett már, hogy az egyik ismerősük segítséget kért egy bizonyos program telepítésével vagy futtatásával kapcsolatban. Telefonon gyakran elég nehézkes elmagyarázni, hogy ilyenkor hová kell kattintani, mit és hogy kell beírni. A képernyő rögzítés során készített videóban minden lépés egyszerűen demonstrálható.

Sokkal egyszerűbb elsajátítani egy szoftver használatát, hogyha van előttünk egy vizuális példa. Az olyan összetett programok kezelése, mint amilyen a Microsoft Office, vagy az Adobe Photoshop elképzelhetetlen lenne oktatóvideók nélkül.

képernyő rögzítés

Elég, hogyha rákeresünk a YouTube-on ezekre a tartalmakra és láthatjuk, hogy nagyon sok esetben a képernyő video rögzítés kerül előtérbe az ilyen oktató videók készítése során.

Képernyő felvétel a Windows segítségével

A technológia és a szoftver adott, már csak rajtunk múlik, hogy milyen minőségben sikerül a képernyő felvétel Windows segítségével. Mert nem olyan egyszerű a dolgunk, hogyha szeretnénk közben egy minőségi narrációt is készíteni élőben, miközben a felvétel történik.

Némi gyakorlást igényel, de azért előbb-utóbb elsajátítható a dolog. Ezért érdemes a felvétel megkezdése előtt gyakorolni a lépéseket. Sőt, sokkal könnyebb dolgunk lesz, hogyha leírjuk a felmondandó szöveget, ha nem érezzük úgy, hogy jobban boldogulnánk spontán.

Képernyő videó rögzítés – Hasznos tippek

Persze ez attól is függ, hogy hová szánjuk az adott tartalmat, pl. az ismerősünknek magyaráznánk el valamit vagy 100 ezrekhez fog eljutni a YouTube-on vagy a Twitch-en keresztül. A Windows+Alt+R gomb megnyomásával a felvétel azonnal indítható, de előtte gondoljuk át, hogy valóban készen állunk-e rá.

A nézők nem szeretik arra fecsérelni az idejüket, hogy nézik, ahogy ide-oda klikkelve bénázunk, mert ez elveszi a kedvüket az anyag megtekintésétől.

A tökéletes képernyő videó rögzítés előtt fontos a gyakorlás, mert kellemetlen, hogyha utólag derül ki, hogy valami kimaradt az anyagból, mert ekkor vagy újra fel kell venni az egészet, vagy bele kell vágni a kihagyott részt, de ehhez már egy vágó szoftverre is szükség lesz.

A hanganyaggal történő rögzítéshez egy jó minőségű mikrofon sem árt. Érthető, hogy a megtekintők szeretik a színvonalas tartalmat, amihez szükség van a technikai felkészültségre is.

Érdemes standard felbontást használni, mert így a nézőknek kényelmesebb lesz a videó megtekintése. Fontos a lényegre törekedni, több téma feldolgozása esetén érdemes lehet több képernyő felvételt készíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .