Kész az új Windows parancssor (1. rész)

Windows Terminal

A Microsoft új Windows Parancssora (Windows Terminal) végre stabil és elérhető a nagyközönség számára. A Parancssor igencsak elavultnak számított és még a régi Windows XP korszakról maradt ránk külseje. A Microsoft elhatározta, hogy ideje egy-két változtatásnak és egy kis felturbózásnak. Az eredmények magukért beszélnek: több oldal egyszerre, különböző jellegű munkamenetek egyszerre, megosztott panelek, gyorsbillentyűk, animált GIF hátterek. Nézzük mit tud az új parancssor!

Végre egy modernebb változat

Windows PowerShell

Még 2020 májusában lett bejelentve a Build 2020 konferencián, hogy az új parancssor készen áll az Enterprise felhasználók számára. A Windows Terminal 1.0 most már mindenki számára elérhető és tele van új, hasznos funkciókkal és egy sokkal menőbb, modernebb külsőt is kapott. A terminál teljes megjelenése modernizálva lett. A pixeles betűk és számok, melyek még az XP korszakból maradtak eltűntek és egy szebb külső vár minket. A Windows 10-ben a probléma az volt, hogy az eddigi terminál fő erénye a visszafelé kompatibilitás volt. A régit tehát teljesen le kellett cserélni.

Az új parancssorban sokkal jobb felbontású szöveggel dolgozhatunk, a renderelést végző motor is erősebb lett és GPU gyorsítás lehetőséget is kap (GPU acceleration). Aranyos addíció az emoji-k megjelenése is, továbbá az UNICODE szöveg támogatása is, mely extra, eddig nem elfogadott karakterek használatát is lehetővé teszi. A másolás és beillesztés probléma nélkül működnek végre, továbbá egy új betűtípus is érkezik, a Cascadia Code.

PowerShell and Linux
 

Az új Microsoft Parancssort a Microsoft Store-ból lehet letölteni. Egy teljesen új alkalmazásról van szó, melyet a régi helyére szántak. Érdekesség, hogy az alkalmazás nyílt forráskódú, és a teljes kód fent van a GitHub-on, így akár kedvünkre alakíthatjuk is.

Végre külön lapok!

Multiple Shells

A Windows-ban eddig rendkívül nehézkes volt a parancssor használata, ugyanis egyetlen ablak állt rendelkezésre a rendszergazdai munkákhoz. Ha több mindent akartunk csinálni, akkor új ablakokat kellett nyitni, ami egy idő után frusztráló. Nos, az új Microsoft Parancssor olyan kicsit, mint egy böngésző. Nyithatunk benne új lapokat a Ctrl+Shift+T kombóval vagy a „+” jelre kattintva a fejlécben.

A Ctrl+Tab segítségével váltogathatunk a lapok között, a Ctrl+Shift+W pedig bezárja a jelenlegi oldalt. Ha használtunk bármilyen böngészőt, akkor az új parancssort igazából nagyon hasonlóan kell elképzelni. Egyszerre több oldalon is dolgozhatunk. Praktikus! A következő részben megnézzük, hogy milyen hasznos dolgai vannak még!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .