Kész az új Windows parancssor (2. rész)

Windows Terminal

Az előző részben láttuk, hogy az új Windows parancssort a Microsoft egy teljesen új alkalmazásként fejlesztette, és lényege az lenne, hogy a régi XP stílusú parancssort lecserélje. Az új alkalmazás letölthető a Microsoft Store-ból, és vannak benne külön oldalak, modern szöveg és UNICODE támogatás, emoji-k és még miegymás. Nézzük, hogy miért érdemes még kipróbálni az új terminált!

PowerShell és Linux egy ablakban

PowerShell and Linux

Alapértelmezett módon a terminál PowerShell típusú lapokat fog nyitni, amikor újakat hozunk létre egy ablakban. A király dolog viszont az, hogy különböző Shell típusokat is támogat a PowerShell-en kívül. Ha az új oldal nyitása melletti lefelé mutató nyílra kattintunk, akkor választhatunk, hogy milyen Shell típusban akarjuk indítani az új lapot. Választhatunk Windows PowerShell, Command Prompt, Linux disztrók Shell-jei és Azure Cloud Shell közül is. A Windows 10-nek van beépített SSH kliense is, így az új terminálból SSH munkamenetet is indíthatunk.

Az új parancssorban lehetőség van a vizuális munkaterület felosztására is, hasonlóan, mint Android okostelefonokon. Ezeket paneleknek (pane) hívjuk és segítségükkel egy terminál oldalt vizuálisan több részre oszthatunk, majd a részekben külön dolgozhatunk. Az új panel létrehozása az Alt+Shift+D kombóval lehetséges. A létrehozott paneleket ugyanezzel a kombóval oszthatjuk tovább. A panelek mindig specifikusak az adott oldalhoz, így simán megcsinálhatjuk, hogy megnyitunk 3 oldalt, mindegyiket felosztjuk 3 panelre és már van 9 munkaterületünk.

Végtelen extrák

Better Zooming
 

Az új Windows terminál tele van olyan opciókkal, melyek elősegítik, hogy minden felhasználó teljes mértékben testreszabhassa a programot. Az új oldal nyitása mellett le kell nyitni a lefelé mutató nyilat, majd válasszuk ki a „Beállítások” (Settings) opciót. A beállításokhoz még nincs grafikus interfész, hanem egy szöveges JSON fájlt látunk tele beállításokkal. Ha változtatni akarunk a preferenciákon, akkor ezen fájlnak a szövegét kell módosítani.

Beállíthatunk gyorsbillentyűket, színárnyalatokat a háttérhez, egyedi háttereket, animált GIF háttereket és konfigurációs profilokat, melyek előre meghatározhatják, hogy milyen beállításokkal nyíljanak meg az új oldalak. Beállíthatunk olyan parancsokat is, melyek lefutnak minden alkalommal, amikor megnyitjuk a parancssort, és az adott munkamenetre beállítják kedvenc betűtípusunkat és színsablonjainkat.

Shiny Background Opacity

Az új parancssor tele van lehetőségekkel és minden szempontból fejlettebb, mint a beépített XP-s verzió. Érdemes letölteni a Microsoft Store-ból és elvinni egy körre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .