Kiadták az Ubuntu 18.04-et és egyéb alternatív verziók is megjelentek!

A ’Bionic Beaver’ néven is ismert Ubuntu 18.04 nemrég vált elérhetővé a nyílt forráskódú piacon a felhasználók számára, és emellett egyéb alternatív Linux verziók is érkeztek, melyekre érdemes lehet egy pillantást vetni.

A Linux felhasználók szeretik, ha van miből választani, és ez nyilvánvalóvá is vált az évek során. Különösen szeretnek a különböző asztali környezetek és disztrók között válogatni, és bár igencsak könnyű az asztali interfészek között válogatni, még könnyebb olyan disztrót telepíteni, melynek asztali interfésze tökéletes számunkra. Így érkeztek el a legújabb verziók a következő disztrók asztali interfészei közül: Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Budgie és az Ubuntu MATE, melyek már mind ingyenes letölthetők a hivatalos weboldalról.
– Kubuntu: Már a legfrissebb 5.12-es KDE asztallal érkezik, mely új témákat tartalmaz és beépített támogatást mappák biztonságos titkosításához is!
– Xubuntu: Ez a verzió eddig az XCFE asztalt használta, azonban az új verzió új applikációkkal helyettesíti a régiben lévő elavultakat, valamint az energiagazdálkodás terén is új eszközöket kínál a felhasználók számára.

– Ubuntu Budgie: A Budgie mindig is a ’Budgie’ asztali környezetet használta, az új verzió pedig új ’applet’-eket és dinamikus munkaterületeket is biztosít, melyekkel új lehetőségek nyílnak meg a felhasználók számára a tervezés terén.
– Ubuntu Kylin: Ez az, amiről talán a legkevesebben hallottak, mivel a Kylin kifejezetten a kínai felhasználók számára készült, és grafikus felülete, valamint beállítottsága hasonlít a Windows 7-hez. Az új verzió sok új alkalmazást tartalmaz, beleértve a ’WPS office suite’-ot, valamint egy vadonatúj videólejátszó programot.
– Ubuntu Mate: A Mate Desktop-ot bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hiszen a klasszikus GNOME régebbi verzióira épült, amikor először megalkották. Az új Mate új applikációs menürendszert, fájlkezelőt, valamint egy speciális Mate Tweak Tool-t is biztosít, mellyel többek között a HiDPI beállításokat is egyszerűen lehet kezelni.

Ubuntu

Sokan azt írták, hogy az Ubuntu 18.04 LTS hatalmas változást jelent a 16.04 LTS-hez képest, és ez az asztali környezetekből is látszik. A mostani kiadás az első hosszútávú támogatást élvező disztró a 17.10-es megjelenés óta, mely az Unity asztali környezet, az Ubuntu Phone és az Ubuntu Convergence halálát is jelentette egyúttal. Az új Ubuntu azonban rengeteg lehetőséget tartogat kezdő és haladó Linux felhasználóknak egyaránt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .