Kint van az Ubuntu 18.10! Vessünk rá egy pillantást!

A ’Cosmic Cuttlefish’ névre keresztelt Ubuntu 18.10 október 18-án a nagyközönség elé tárult és egy megújult felülettel várja az Ubuntu disztrót használó Linux user-eket. Az új téma neve ’Yaru’, mely eredetileg az Ubuntu 18.04 LTS-ben érkezett volna, azonban úgy tűnik kitolódott a 10-es verzióba. A 18.10-el a GNOME is kapott egy kis újítást, hivatalosan a GNOME 3.30-al dolgozhatunk a legújabb Ubuntu verzióban, mely jobb teljesítményt biztosít a rendszer számára.

Az Ubuntu 18.10-ben érkező fejlesztések nagy része a kulisszák mögött történik és nem túl nyilvánvalók. A Linux kernel 4.18-ra, a GNOME 3.30-ra, a LibreOffice pedig 6.1.2-re frissült, és szokás szerint ez rengeteg package upgrade-et is fog eredményezni. A fejlesztések nagy része az alkalmazásoknál történt és a legtöbb frissült is. A Cosmic Cuttlefish első osztályú eszközkészletet biztosít a felhasználó számára olyan frissült programokkal, mint a GCC 8.2 (régen: glibc 2.28) és az OpenSSL 1.1.1.
Az asztali környezet is megújult, új téma érhető el, melyet Yaru névvel illettek. Ez az új téma egy új ikonkészlettel is bővelkedik, melynek ’Suru’ a neve. Érdekesség, hogy ezt a témát a Linux közösség közösen készítette és egy időben ’Communitheme’, avagy ’közösséma’ néven futott. Szépen csillog és új, azonban tökéletes állapotba várhatóan csak a következő LTS release idejére kerül, ami az Ubuntu 20.04 lesz. A klasszikus Ambiance GTK Ubuntu téma továbbra is elérhető a szoftverraktárban (software repository), ha valaki ezt preferálná a Yaru helyett.

Sokan elmondták, hogy az Ubuntu 18.10 gyorsabbnak tűnik, mint a 18.04 LTS. Ez nem meglepő, mivel a GNOME Shell fejlesztői már egy jó ideje folyamatosan azon dolgoznak, hogy javítsák a teljesítményt és csökkentsék az energiafogyasztást. A GNOME 3.30-ban ez a munka meghozta gyümölcsét.
Fontos megemlíteni, hogy az Ubuntu 18.10 nem egy LTS release. Az átlagos Ubuntu felhasználók jobban járnak, ha a 18.04 LTS-nél maradnak, mivel az LTS-ek, avagy Long Term Release-ek (hosszú távú kiadványok) 5 éven át támogatottak frissítésekkel. Az LTS az a rendszer, mely bombabiztos és nem kell folyamatosan frissíteni, a nem LTS rendszereket viszont igen és van esély az instabilitásra. Az LTS-ek között kiadott verziókat, mind például a 18.10-et, csak 9 hónapig támogatják frissítésekkel a fejlesztők, tehát erre érdemes mindenkinek megfelelően felkészülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .