Klasszikus XP bejelentkezési ablak testreszabása

A Windows XP klasszikus bejelentkezési ablaka a Windows alapértelmezett színeit használja, háttérkép nélkül. Ebben a hogyanban bemutatom, hogy ezt hogyan lehet megváltoztatni, hogy saját háttérképünk, és színösszeállításunk legyen.

Bejelentkezés a Windows rendszerbe
Bejelentkezés a Windows rendszerbe

Háttérkép beállítása

Először töltsük le a TweakUI (katt a linkre) nevű programot, mely a Microsoft PowerToys for Windows XP része.
A TweakUI telepítését nem részletezem, csak végig kell nyomkodni Next-Next-Next stílusba. Ha feltelepítettük, akkor a Start Menü > Programok > Powertoys for Windows XP alatt találjuk a program indító ikonját.
Állítsuk be háttérképünknek a bejelentkezési ablaknak szánt háttérképet, majd indítsuk el a TweakUI-t.
A TweakUI-ban menjünk a jobb oldali menükben a Logon, majd Settings menüpontra. Itt tegyünk pipát a Wallpaper elé, majd nyomjuk meg a Copy Now gombot. Ezzel beállítottuk a bejelentkezési ablak háttérképét.

TweakUI
TweakUI

(Ha bepipáljuk a Colors-t, akkor az aktuális színösszeállítást is
átmásolja a bejelentkezési ablak beállításaiba)

Egyedi téma (skin) beállítása

 

Én most a Microsofttól letölthető Zune nevű témát fogom beállítani a bejelentkezési ablak kinézetének, de természetesen bármilyen más témát, kinézetet beállíthatunk.
Először menjünk a kedvenc fájlkezelőnkkel (Windows Intéző, Total Commander, stb.) a %SystemRoot%\Resources\Themes mappába, majd itt abba a mappába, ami a kiválasztott téma neve (nálam most a Zune mappa, tehát az egész elérési út, egy alapértelmezett Windows telepítésnél: C:\Windows\Resources\Themes\Zune), és itt kell lennie egy msstyles kiterjesztésű fájlnak (nálam zune.msstyles)

%SystemRoot%\Resources\Themes mappa
%SystemRoot%\Resources\Themes mappa

Most indítsuk el a Rendszerleíróadatbázis szerkesztőt a Start menü, Futtatás-be beírt regedit paranccsal, majd menjünk a HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager kulcsra. Itt keressük meg a DllName szót, majd kattintsunk rá kettőt, hogy megnyissuk szerkesztése.

regedit
regedit

Ide kell beírni a használni kívánt téma elérési útját, (amit korábban megkerestünk msstyle fájlt). A C:\Windows helyett azt kell beírni, hogy %SystemRoot%! Tehát nálam a következőt kell beírni: %SystemRoot%\Resources\Themes\Zune\zune.msstyles
Értelemszerűen más téma esetén más elérési út kerül ide, azonban a Themes mappáig ugyanaz.
regedit
regedit

Ha ez megvan, akkor válasszuk ki a témánk szín összeállítását (amennyiben több féle van belőle).
Ehhez menjünk vissza a téma mappájába (%SystemRoot%\Resources\Themes\Zune\), majd itt menjünk be a Shell mappába. Amennyiben az adott téma több színösszeállítással is rendelkezik, akkor itt több mappát láthatunk (mint pl. a Luna téma, ahol van Homestead, Metallic és az alapértelmezés a NormalColor).
Ha témánk több színösszeállítással rendelkezik, és nem az alapértelmezettet (a NormalColor-t) szeretnénk használni, akkor nyissuk meg szerkesztésre a Rendszerleíró-adatbázis szerkesztőben a ColorName szót, majd írjuk be ide a színösszeállítás mappa nevét (ne az egész elérési utat, csak azt az egy mappa nevet!)
regedit
regedit

Ha megvan, zárjuk be a Rendszerleíró adatbázis szerkesztőt, majd indítsuk újra a Windowst

Eredmény

Témázott bejelentkezési ablak
Témázott bejelentkezési ablak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .