Könnyen elsajátítható és használható Linux disztrók

A Linux egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ez pedig csak nőni fog. Ez azonban nem olyan operációs rendszer, mint a jól ismert Windows vagy Mac OSX. Rengeteg különböző disztró közül választhatunk, amelyek mind a Linux kernelre épülnek, azonban máshogy néznek ki, más funkciókkal rendelkeznek és más célokra jók.
Most azokkal a disztrókkal foglalkozunk, amelyeket a legkönnyebb megismerni, megtanulni és hasonlítanak a jól ismert, grafikus operációs rendszerekre, mint például a Windows.

Szempont manapság az, hogy a disztrót mennyire nehéz telepíteni, mennyi energiába telik beüzemelni, mennyire intuitív az asztali környezet, mennyi hasznos szoftver érkezik a telepítéssel együtt és mekkora az elérhető támogatás mértéke a disztróhoz.
Linux Mint
 
Ezt a disztrót talán sokaknak nem kell bemutatni. Ugyanazt a telepítőt használja, mint az Ubuntu, tehát rendkívül egyszerű telepíteni. Ha ki tudjuk választani azt, hogy hova szeretnénk telepíteni a Mint-et, milyen nyelvet szeretnénk és hol vagyunk megtalálhatók a térképen, akkor 15 perc alatt már használatra kész rendszerünk lesz.
A Mint sok előnye közé tartozik, hogy a Cinnamon asztali környezet sokak számára ismerős és könnyen kezelhető, valamint ez a disztró képes lejátszani mp3 és flash fájlokat további szoftvercsomagok telepítése nélkül.

A Mint tulajdonképpen úgy üzemel, mint a Windows. A rendszerikonok a jobb alsó sarokban, a Start menühöz hasonló menü a bal alsó sarokban, ikonok az asztalon és kereső is a megszokott helyen található.
 
Ubuntu
 
A legnépszerűbb Linux disztrót természetesen nem lehet kihagyni a listáról, azonban a Mint pár dologban bizony lekörözte. A Unity interfésznek köszönhetően vagy egyből beleszeretünk, vagy utálni fogjuk örökké. Az Ubuntu telepítése rendkívül gyors és egyszerű, meg kell jegyezni sokkal praktikusabb, mint a Windows telepítő.
Az asztali környezet hihetetlen egyszerűen kezelhető. Ha be tudjuk írni, hogy milyen programot szeretnénk futtatni, akkor a Unity interfész használatát már 90%-ban el is sajátítottuk.

Az Ubuntu egyik legnagyobb előnye, hogy hatalmas szoftverraktárral rendelkezik, valamint kiváló alapul szolgál egyéb disztróknak is. Kisebb bökkenő, hogy említett mp3 és flash fájlok lejátszásához be kell szerezni pár extra szoftvercsomagot.
Ezzel szemben a támogatás viszont kiváló és talán a legjobb a disztrók között.
 
Zorin OS
 
A Zorin OS-ről már kicsivel kevesebben hallottak, mint az eddig említettekről. Az igazság viszont az, hogy, ha Windows-ról szeretnénk Linux-ra váltani, akkor ennél nincs jobb disztró erre a feladatra.
A Zorin OS sok szempontból teljesen úgy néz ki és viselkedik, mint a Windows, ráadásul arra is van lehetőség, hogy kiválasszuk, mely Windows verzióra hasonlítson.
A telepítője az Ubuntuéval azonos és az összes szükséges kodekkel, valamint rengeteg hasznos szoftverrel érkezik.
 
Ezeket a disztrókat rendkívül egyszerű telepíteni, beüzemelni és használni, így Linux kezdőknek előszeretettel ajánljuk őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .