Könyvtárak (Libraries) eltüntetése Windows 7 Intézőből

Windows 7-ben megjelent Könyvtárak (angolul Libraries) hely az Intézőben, mellyel könnyebben tudunk elvileg navigálni. Azonban ha nem tetszik eltávolíthatjuk az Intézőből.

Windows 7 szamítogép, benne a Könyvtárakkal
Windows 7 szamítogép, benne a Könyvtárakkal

Ehhez csak egy regisztrációs adatbázis módosítást kell végrehajtanunk, melyet egy letölthető .reg fájlt lefuttatva megtehetjük: [download id=”83″]
De akár kézzel is, ha töröljük a következő kulcsokat:

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace\{031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{2112AB0A-C86A-4ffe-A368-0DE96E47012E}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{491E922F-5643-4af4-A7EB-4E7A138D8174}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{7b0db17d-9cd2-4a93-9733-46cc89022e7c}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{A302545D-DEFF-464b-ABE8-61C8648D939B}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{A990AE9F-A03B-4e80-94BC-9912D7504104}

Valamint a

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel

kulcs alatt töröljük a {031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5} nevű, 1 értékű duplaszót.

Windows 7 Számítogép Könyvtárak nélkül
Windows 7 Számítogép Könyvtárak nélkül

15 thoughts on “Könyvtárak (Libraries) eltüntetése Windows 7 Intézőből

 1. Íme az egyszerűen használható Windows 7! 😀
  Elmondom, hogy ez GNU/Linux-ban KDE alatt hogy zajlik:
  1. Elindítjuk a Dolphin fájlkezelőt, amelyben szintén vannak előre megadott könyvtárak (saját mappa, hálózat, kuka, stb.)
  2. Jobb klikk a könyvtáron amit el akarunk távolítani majd kiválaszthatjuk, hogy végleg töröljük a listából vagy csak elrejtjük.

 2. [re=5999]evenorbert[/re]: dolphint használni, hát az nagoyn szar egy dolog. konqi az igazi 🙂

 3. Mi a baj a dolphin-nal? Én is szeretem a Konqueror-t, de szerintem egy kezdő számára, és azok számára, akik csak fájlt akarnak kezelni azoknak szerintem nagyszerű program, és rengeteget fejlődött. 🙂

 4. Ó igy sokkal jobb köszi :
  C: ugyis csak a Win7 lakik , én soha nem mentek semit a Dokumentumokba Mindig D: E: Z: stb mentek .
  ——————
  ez nem a helyes iras.hu hanem a hogyan.org

 5. Én is kíváncsi lennék rá, hogy az MS mikor fog végre rájönni, hogy már jó ideje nem pakolunk fájlokat a rendszerpartícióra; azt minden értelmes ember elkülönítve tárolja. Többek között azért, mert a tíz-egynéhány éves tapasztalat arra tanította a usert, hogy Win=Crash; formázás, újratelepítés, Szűzmária, mittomén.
  Azt hittem, egy kicsit átgondolják ezeket, és a Win7-ben már normálisabb lesz a mappaszerkezet, mert az XP az horror volt. Már az ember nagyjából 8-9 év alatt megszokta, hogy C:\Documents and Settings\All users\Dokumentumok… Asztal útvonalat, erre most átrendezték: C:\Users\XY\Desktop
  Nem értem, hogy az Asztal miért a harmadik almappa (az XP-ben az ötödik volt :), amikor fő helyen az áll. Miért nem lehet az a C gyökérben? Addig oké, hogy Explorerben megjelenik (akárcsak a Dokumentumok, Képek, Videók és Zene mappa), de szvsz az Explorert is kevesen használják, én legalábbis jobban szeretem a Total Commandert, abban pediglen nincsenek ezek a mappák olyan kitüntetett helyen, mint az Explorerben.
  Rosszul átgondolt és felépített hajmeresztő mappastruktúra, amit reméltem, hogy az XP után a Win7 már kinövi, de úgy látszik mégsem…

 6. [re=6937]BonFire[/re]: az MS nagyjából rájött, amire utaltál. Azért teljesen nem, de a Libraries (Könyvtárak) pont arra jók, az adott típusú dolgaidat egy helyen találd meg – azonban nem kell ahhoz egy helyen tárolnod is, ugyanis a Könyvtárak kategóriáiba csak mappákra mutató hivatkozások kerülnek, így bárhol tárolhatod az adataid.
  A felhasználók mappája meg már a Vista óta ott van, ahol a win7ben is, és (hál’istennek) sokkal használhatóbb így (pl. nincs gond a szóközös mappanevekkel, meg nincs olyan mappa szerencsére, h Képek, ékezettel…).
  További tipp Libraries-hez kapcsolódóan:
  Ha zavar ha a Superbaron (tálca…) rögzített (pinned) Libraries nyílik meg, nem pedig a Sajátgép (na jó, Számítógép, ehhez még én se szoktam hozzá, pedig ez is Vista óta van…), akkor a következőt kell tenni:
  – jobb klikk a Libraries-re
  – jobb klikk a Windows Intézőre, tulajdonságok
  – a cél helyére pedig ezt kell beilleszteni (a végén a vessző is kell):
  %SystemRoot%\explorer.exe /root,/n,
  Ennek a segítségével a tálcára rögzített könyvtár ikonnal a Sajátgép fog bejönni.

 7. [re=7059]NPeete[/re]: Közben azért utána olvasgattam a témának, és azt hiszem, megértettem. Tehát a Könyvtár olyasmi, mint egy linkgyűjtő. Az adott fájlokhoz visz, legyenek azok bárhol.
  A szépséghiba mindössze annyi, hogy (ugye mivel össze van a tárolómappával kötve), amit a könyvtárból törlünk, az törlődik az eredeti helyről is. Illetve ha új fájl kerül az adott mappába, akkor az a könyvtárban is meg fog jelenni.
  Viszont ha van egy összeomlás, és mondjuk újra telepítem a Wint (előrelátás), akkor nem szeretném kipróbálni, mi történik a fájljaimmal az eredeti mappában, ha mondjuk megformázom a rendszermeghajtót. Ezért aztán azokat a mappákat, amelyeket fölvetettem a könyvtárakba, szépen ki is szedtem. Nem szeretném megkockáztatni.
  De azért kösz az infót!

 8. [re=7067]BonFire[/re]: természetesen el lehet távolítani a Könyvtárak-beli főmappák almappáit úgy is, hogy nem törlöd azokat valójában (jó, igazából te is így távolítottad el, szóval ezzel tisztában vagy), alapértelmezetten a fájlműveletek az intéző(k)ben mégiscsak a valódi fájlokra vonatkoznak.
  Azonban ha rendszerpartíciót formázol, csak a linkgyűjtemény veszik el, az eredeti fájljaiddal természetesen nem történik semmi sem (ha csak nem azon a partíción tároltad :)) – ez biztos, személyes tapasztalatból (is) mondom, RC után RTM telepítése során nem esett semmi baja a Libraries-be include-olt fájljaimnak.

 9. [re=7069]NPeete[/re]: Köszönöm a felvilágosítást! Gondoltam én, hogy valahogy így lehet, azonban nem mertem megkockáztatni, az ördög nem alszik, mégiscsak az MS-ről van szó, ugye. :))

 10. [re=6937]BonFire[/re]: Én mindig is ott tároltam az adatokat, és soha nem volt semmi bajom vele, attol hogy Windows osszeomlik, még lehet olvasni a particiot ha backupra van szukseg. Nem értem miből gondolod hogy mindenki TC-t használ, én évek ota nem hasznalom, az Explorer is nagyon kényelmes…

 11. [re=7076]evone[/re]: Bocs! Magamból indultam ki. :)) + Valóban én is használom, de nem a hagyományos értelemben, hanem kinyitok 2 ablakot és az egyikből hajigálom a másikba. Igaz, néhanapján.
  A TC-t azért szeretem, mert billentyűvel vezérelve a fájlkezelés villámgyors. Ezt eddig sem egérrel, sem táblával nem sikerült lekörözni.

 12. A Windows Media Player még a saját kodekjeivel is összevész! Sokan ajálnják a MediaPlayer Classicot, mint lejátszóeszközt, és hozzá feltelepíteni a K-Lite Codec Packot. Természetesen a K-Lite telepítése előtt az összes többi kodeket uninstallálni kell.
  Én VLC médialejátszót használok, nálam a saját kodekjeivel mindent visz, a DivX-es avitól, a DVD-videofájlokon keresztül, a h.264-en át az MKV-ig. Kezeli a feliratokat, gyorsbillentyűi személyre szabhatóak, nem fagy le, és stabilan fut.
  Nem mellesleg magyarul is tud, és ingyenes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .