Kreatív módszerek az Apple AirTag-ek használatára (1. rész)

AirTag mobil

A Bluetooth követők segítenek megtalálni elveszett és elkevert tárgyakat, manapság pedig már mindegy, hogy közel vagy messze vannak. Az Apple AirTag egy nemrég megjelent Apple kiegészítő, mely egy kis Bluetooth követő. Hozzácsatolhatjuk számos tárgyhoz, így annak elvesztése esetén akár egy iPhone-al is meg lehet találni. Elegendő sétálni és követni a kijelzőn megjelenő utasításokat. Leleményes felhasználók egyre több kreatív módot találnak az AirTag-ek kihasználására. Nézzünk párat!

Egészségügy

Apple AirTag es telefon

Ha fontos számunkra, hogy bármikor megtaláljunk egészségügyi dolgokat, mint például gyógyszerek, elsősegély csomagok, asztma elleni inhalátorok, akkor egy iPhone 11 vagy újabb készülékkel úgymond „hideg-meleg” alapon gyorsan eljutunk a kívánt tárgyig. A képernyőn egy nyíl jelenik meg és kijelzi a távolságot, amilyen messze van az AirTag-el ellátott gyógyszer, elsősegély csomag, stb.

A felvetés így magában persze érdekes, hiszen az ember megjegyzi, hogy hol tartja a legszükségesebb gyógyszereit. Az AirTag ilyenkor amolyan luxus extra, ha tényleg biztosra akarunk menni és a lakásban például sokszor átrendezzük a dolgokat. Ha valaki átpakolja a gyógyszereket, akkor vészhelyzetben nincs idő keresgélni. Az AirTag pontosan megmutatja, hogy hol van.

Bringák, rollerek, egyebek követése

Apple AirTag bicikli
 

Habár az AirTag-ek alapvetően nem lopásgátló eszközök, mégis valamilyen szinten felhasználhatók ilyen módon. Vannak erre a célra külön GPS-es nyomkövető egységek, de a megbízható típusok igen drágák és sok energiát igényelnek egy AirTag-hez képest. Az AirTag hátránya velük szemben, hogy nincs bennük GPS vagy Wifi adóvevő, tehát nem tudjuk valós időben követni őket a térképen. Várni kell, amíg egy Apple eszköz (bárkié lehet) elég közel kerül az AirTag-hez, hogy pozíciója frissüljön a térképen. Mivel rengeteg embernek van Apple terméke, a felhasználók effektíve egymásnak segítenek passzív módon is.

Az AirTag hangot ad, amikor túl távol van a tulajdonostól 3 napnál tovább. Ezt a hangot ki lehet kapcsolni, ha lopásellenes eszközként akarjuk használni. Amint elég közel kerülünk hozzá, az alkalmazás megmondja, hogy merre és mekkora távolságot. Ha ingóságunkat ellopták, akkor azért pár rendőrt vigyünk magunkkal a lokalizáláshoz.

Apple AirTag locator

Az AirTag egyébként a leparkolt kocsi megtalálásában is segít. A megtaláláshoz a Find My hálózatot lehet használni, de ha Bluetooth hatótávon kívül van a kocsi, akkor a többi járókelő iPhone-jára kell sajnos hagyatkozni. Az AirTag nem tökéletes, de viszonylag olcsó alternatíva a GPS követők helyett. A következő részben még pár ügyes AirTag trükköt, ami kellemesebbé teheti mindennapjainkat például utazás közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .