Kubuntu 8.04 telepítése Windows alól

Az Ubuntu/Kubuntu 8.04 már gyárilag tartalmazza a Wubi nevű telepítőt, melynek segítségével könnyen telepíthetjük a Kubuntut a meglévő Windowsunk mellé, egy ubuntu nevű mappába. Így nincs szükség particionálásra, ha esetleg nem válna be a rendszer elég csak azt a mappát letörölni, és kész is. Egyetlen hátránya, hogy az így telepített rendszert nem lehet hibernálni és készenléti állapotba helyezni.
A telepítéshez élő internet kapcsolat szükséges!

Rakjuk be a Kubuntu 8.04 telepítő cd-jét a meghajtónkba Windows alatt, így ha az automatikus lejátszás engedélyezve van bejön a Kubuntu CD menü (ha nincs engedélyezve, a CD-ről a umenu.exe fájlt indítsuk el)
A Demo and full installation (Bemutató és teljes telepítés) nyomógombbal a Live CD-t próbálhatjuk ki, és a hagyományos módon telepíthetjük a rendszert.
Az Install inside Windows (Telepítés Windows-on belül) nyomógombbal Wubi telepítőt indíthatjuk
A Learn more (Tudjon meg többet) nyomógombra az ubuntu.com oldal jön be

Kubuntu CD menu

Most kattintsunk az Install inside Windows (Telepítés Windows-on belül) gombra, így elindul a Wubi.
Válasszuk ki, hogy melyik meghajtóra szeretnénk telepíteni (Installation Drive rész), majd az Installation Sizenál állítsuk be, hogy mekkora helyet foglaljon le, a Dekstop Environmentnél az asztali környezetet lehet kiválasztani (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu), de ez csak internetes telepítés esetén. Válasszuk ki a nyelvet (Language), majd adjunk meg egy felhasználónevet és jelszót a Kubuntu használatához. Ha minden kész, kattintsunk az Install gombra.

Kubuntu CD menu

A program elkezdi felmásolni a CD-ről a fájlokat, majd letölti a szükséges fájlokat az internetről

Kubuntu CD menu

 

Ha kész, indítsuk újra a számítógépet

Kubuntu CD menu

Induláskor választhatjuk ki, hogy Kubuntut, vagy Windowst szeretnénk e indítani

Kubuntu CD menu

Ha a Kubuntut választjuk, akkor bejön a Grub. Itt válasszuk a legfelső lehetőséget

GRUB4DOS

Már indul is a rendszer

Kubuntu Start

Induláskor felmásolja a fájlokat a megfelelő helyre, létrehozza a virtuális lemezt…

Kubuntu Start

… majd újraindul a gép, és már be is jelentkezhetünk (angol billentyűzet kiosztás van érvénybe, ügyeljünk erre!)

KDM

És a kész rendszer. Még be kell állítanunk a magyar nyelvet.

Kubuntu 8.04 desktop

Lokalizáció

A magyar nyelv telepítésének legegyszerűbb módja, ha konzolból tesszük meg azt. Ehhez menjünk a K menübe, majd a System-be, és ott indítsuk el a Konsole-t

kubuntu lokalizacio

Majd írjuk be a következő parancsot (a rendszer kérni fogja a jelszavunkat, azt írjuk be, azonban nem fogunk semmit se látni, mikor a jelszót beírjuk):

sudo apt-get install aspell-hu ihungarian kde-i18n-hu language-pack-hu language-pack-hu-base language-pack-kde-hu language-pack-kde-hu-base language-support-hu myspell-hu openoffice.org-help-hu openoffice.org-hyphenation-hu openoffice.org-l10n-hu thunderbird-locale-hu mozilla-firefox-locale-hu-hu

kubuntu lokalizacio

Ha ez megvan, lépjünk ki a konzolból, és a K menüből indítsuk el a System Settings-et, majd itt kattintsunk rá a Regional & Language ikonra

kubuntu lokalizacio

Itt a jobb oldalt lévő Add language gombra kattintva vegyük fel a magyar nyelvet, valamint távolítsuk el az angolt (kattintsunk az angolra, majd Eltávolítás gomb)

kubuntu lokalizacio

Majd itt kattintsunk rá a Select system language (Válassza ki a rendszer nyelvét) gombra, és válasszuk ki a magyart (ha a rendszer kéri, adjuk meg a jelszavunkat).

kubuntu lokalizacio

Ha ezek készen vannak, akkor most állítsuk át magyarra a billentyűzet kiosztást (ha újraindítjuk a gépet, akkor már magyarul fog szólni hozzánk)

kubuntu lokalizacio

A bal oldali listában kattintsunk a Billentyűzetkiosztásra, majd pipáljuk be a Billentyűzetkiosztás kezelését. Ezután a jobb oldalt lévő listából távolítsuk el az angolt (kattintsunk rá, majd Eltávolítás gomb). Ezután a bal oldali listából keressük meg a magyart (Hungarian), és kattintsunk a Hozzáadás gombra.

kubuntu lokalizacio

Majd zárjuk be az ablakot, és felbukkanó ablakban fogadjuk el a változtatásokat

kubuntu lokalizacio

Most már a megszokott magyar billentyűzet kiosztást használhatjuk.

Eltávolítás

Ha nem szeretnénk tovább használni a Kubuntut, akkor egyszerűen eltávolíthatjuk, ehhez nyissuk meg a Vezérlőpultot, majd itt a Programok telepítése és törlését, majd a Wubinál kattintsunk a Módosítás/eltávolítás gombra.

Programok telepítése és törlése

Ha mindent szeretnénk törölni, akkor vegyük ki a pipát a Backup downloaded files elől, majd kattintsunk az Uninstall gombra.

Programok telepítése és törlése

Ezzel eltávolítottuk az összes fájlt.

22 thoughts on “Kubuntu 8.04 telepítése Windows alól

 1. lesz rendes telepítős leírás is, mihelyt zöld ágra vergődök a szakdolgozatommal.

 2. Nekem 685,5 helyett 731,3 MiB volt az ISO fájl (ellenőriztem, hibátlan volt!)! Ezért hiába irtam ki egy 700 MiB-os CD-re, a telepítés elakadt! Végül betettem a Daemon toolsba – mint virtuális meghajtót – az ISO fájlt és símán feltelepült!
  Jelenleg a Java-val (TÖRÖTT fájl – az meg mi???) és a 3D gyorsítás bekapcsolásával bíbelődöm!
  Remélem azokhoz is találok ilyen alapos leírást!
  (A 3D-vel az a nagy gond, hogy nem hajlandó feltelepülni az nvidia-glx csomag!)

 3. a töröt csomag olyan csomag, aminek vmilyen függősége hiányzik. Amíg van törött csomagod, nem tudsz mást megcsinálni. Töröld a törött csomagott, és ted fel újra.

 4. nekem az lenne a bajom,hogy indításkor a kubuntut választom akkor azonnal tölt és nem jelenik meg előtte a grub.a másik,hogy beírom a leírásból kimásolt parancsot a konzolba és jelszó aztán nem találja az
  aspell-hu -t és vége kilépek.
  próbáltam hátha net kell hozzá de a sudo pppoeconf
  parancs után keresgél majd közli,hogy nézzem meg a kábeleket meg ilyesmi.ja a rendszeridőt azonnal megváltoztatja 2 órával pedig a hun van beállítva rajta.és nem tudom állítani azt sem mert tiszta szürke a beállítási ablakban az óra.
  viszont a webkamerát azonnal felismerte.és nagyon szép a linux ,tetszik

  1. Internetet mindenképp állíts be, csak akkor tudsz programokat telepíteni. Azért állítódik el az órád, mivel a Windows és a Linux máshogy tárolják az órát alapértelmezetten (a Windows a helyi időt, míg a Linux az UTC időt tárolja alapértelmezetten), kapcsold be az automatikus óra beállítást mind Linux, mind Windows alatt. esetleg állítsd át, hogy ugyanúgy tárolják az időt.

 5. Nekem az lenne a problémám, hogy leszedtem a Kubuntut majd amikor telepíteni akarom Vistából a 64 bites verziót amik másol fel valamit akkor 99.9%-nál megáll és visszaír, hogy nincs hozzáférésem a CDhez meg, hogy győződjek meg arról hogy más alkalmazás nem használja-e és próbáljam újra.
  Mit tehetek ilyenkor?

   1. Ha az internetről letöltöttet próbálod akkor nem feltétlen (ha viszont van cédé, akkor azt megmutathatod a programnak, így nem tölti le a netről)

   1. azt hol tudom beállítani
    ASUS P5 KC, Core 2 Duo E6750, 2 GB Geil Ultra, Grainward 8800 GTS 320MB

 6. nem találom a wubit a programok közt mit csináljak most mert innen leszedném és felraknám egy másik gépre mert megkedveltem

 7. Sziasztok!Valaki segítsen nekem!Tetszik nagyon a kubuntu 8.04,de nem tudom,hogy kell beállítani az internet kapcsolatot sem live,sem telepített üzemmódban!Nagyon nagy szükségem van a segítségetekre!Köszönöm!

 8. A wubival tettem fel az ubuntut,de újraindításkor hiába kattintottam rá nem indult el.A windows elindult egyből igy töröltem az ubuntut.Mi volt a hiba?

 9. Üdv!
  Windows alól telepítettem a Kubuntu 9.04-et. Újraindítás után a kép „összefolyik”, mintha a képfelfrissítés nem lenne jó. Vártam egy ideig folyamatosan töltött a gép, majd újraindult (szerintem feltelepült). De grub-ban a kubuntut választva ugyanez a hiba.
  Néhány hónapja feltettem ugyanevvel a módszerrel az ubuntu 8.10-et minden gond nélkül. A monitorom windows alatt 1600×1200-as felbontásra képes 60Hz-nél. Próbáltam a recovery lehetőséget de nem tudom parancssorból milyen paraméterekkel indítható a renszer. Szeretném hozzáértő ember tanácsát kérni. Előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .