Lassú a Mac? Mit lehet tenni? (1. rész)

Annak ellenére, hogy a Mac-ek szép, konstans teljesítménnyel szoktak futni (ha már ennyit fizetünk értük manapság), ők is belassulhatnak bizony, ha nem vagyunk elég körültekintők használatuk során. A problémát itt is ugyanazok a dolgok okozzák, mint a Windows-os vagy Linux-os gépeknél. Itt van tehát néhány tipp, melyekkel segíthetünk vánszorgó gépünkön!

Az első lehetőség az erőforrásigényes alkalmazások azonosítása szokott lenni. Ezeket az Aktivitás/folyamatok szekcióban (Activity Monitor) tudjuk megnézni, mely olyan, mint a Windows-os Feladatkezelő. A ’Command+Space’ kombóval megnyithatjuk a keresőt, majd keressünk rá és nyissuk meg. Ha ez megvan, akkor kattintsunk a CPU fülre. Ebben a részlegben megtekinthetjük azt, hogy a futó alkalmazások mennyire terhelik a processzort. Sokszor megeshet, hogy kéretlen programok használják a CPU-t (akár 99%-ig), melyeket itt be is zárhatunk. Mindemellett olyan programokat is bezárhatunk, melyekről elfelejtettük, hogy még futnak, az erőforrásokat azonban foglalják.
Minderre azért van szükség, mert beazonosíthatjuk, hogy mely alkalmazások maradtak futtatva használat után. A MacOS egyébként szereti futva hagyni az alkalmazásokat például a dock-ban. Ez azt jelenti, hogy a piros ’x’ gombra kattintva az alkalmazás nem zárul be, a dock-ban megnyitva marad. Ez a legtöbb esetben nem komoly probléma, azonban, ha gépünk akadozik, akkor itt is érdemes mindent bezárni, ami nem kell.

A legnagyobb veszély a gép erőforrásaira a start-up programok, melyek automatikusan elindulnak akkor, amikor bejelentkezünk. Az automatikusan induló programok ugyanis jelentős mértékben lassítják a rendszert induláskor. A ’System Preferences’ (rendszerbeállítások) részlegben a “Users & groups” (felhasználók és csoportok) ikonra kattintva válasszuk ki a saját felhasználói fiókunkat, majd kattintsunk a “Login Items.” (bejelentkezéskor induló programok) opcióra. Itt már csak ki kell pipálni minden olyan alkalmazást, amit nem akarunk, hogy induljon bejelentkezéskor.
Hasonló a probléma a ’launch agent’-ekkel (avagy indító ügynök programokkal), melyek a háttérben dolgozó kis segítő programok és anélkül indítanak el alkalmazásokat, hogy tudnánk róla. Ha tonnányi szoftver fut, amit nem is mi indítottunk el, akkor elszaporodtak ezek a programok. A ’CleanMyMac 3’ szoftverrel meg lehet tőlük szabadulni.

Ezek a tippek fundamentális dolgokra összpontosítanak. A következő részben egyéb szempontokat is megnézünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .