Lassú a Mac? Mit lehet tenni? (2. rész)

Az előző részben megnéztünk pár alapvető lehetőséget arra, hogy az akadozó Mac-eket gyorsabbá tegyük. Ezek főleg olyan problémák voltak, melyek fundamentálisak. Most nézzünk meg pár lehetséges specifikusabb problémát, melyek szintén lassíthatják az amúgy jól működő Mac-eket!

Az animációk és az átlátszósági effektek (transparency) komoly igényeket támasztanak a grafikus egységek felé, ezért a régebbi gépeken érdemes ezeket az extrákat limitálni vagy teljesen kikapcsolni. Ehhez nyissuk meg a Rendszerbeállításokat, majd navigáljunk az ’Accessibility’, avagy Hozzáférhetőség menübe. Ha megérkeztünk, akkor keressük meg a ’Reduce transparency’ (átlátszóság csökkentése) opciót és pipáljuk be. Ezzel a beállítással megszűnik az átlátszóság effekt, ami akkor látszik, ha a háttér elé megnyitunk például egy menüt és a menün megjelennek tompított formában a háttér színei.
Sokszor okoz problémát a mai gépeken a böngésző, mivel a háttérben sok memóriát emészthet fel a számos bővítmény, megnyitott oldal és alkalmazás, melyet nem zárunk be. Különösen igaz a böngésző problémája, ha OSX-en használunk Google Chrome-ot, mely híresen nincs optimalizálva Mac-re és eleve a legerőforrásigényesebb böngésző jelenleg a piacon. A legfontosabb, hogy minimalizáljuk az egyszerre megnyitott ablakok számát és a futó bővítményeket, mivel ezek csak eszik és eszik a memóriát és a CPU-t. Mac-en ajánlottabb a gyári Safari-t használni, ha nincs szükségünk a Chrome által biztosított bővítményekre. A Safari egyébként az akksival is kíméletesebb.

Gyakori hiba szokott lenni, hogy a felhasználók Mac-e lassú és mindent kipróbáltak már, de a helyzet nem javul. Ilyenkor érdemes azt is megnézni, hogy mennyi szabad hely van a merevlemezen. Ha nagyon kevés hely maradt, akkor a rendszer elkezd akadozni, nem megfelelően működni. Navigáljunk az Apple menübe, majd kattintsunk az ’About This Mac’ opcióra és nézzük meg mennyi szabad helyünk van még. Ha kevés, akkor töröljünk programokat, adatokat, amire nincs szükség!

Egy érdekes hack és talán végső mentsvár lehet a System Management Controller, avagy SMC alaphelyzetbe állítása, amikor már végképp nem tudjuk, hogy mi lassítja be a gépet. Egy ilyen reset az akadozásoktól a Wifi problémákon át a boot problémákig mindent megoldhat és adatot nem töröl, csak egy amolyan alsóbb szintű reboot-ja a rendszernek. Kezdők számára nem ajánlott.
Íme tehát néhány tipp, mely segíthet a lassú Mac-ek problémáján. Ha semmi sem jön be, még mindig ott az újratelepítés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .