Lefagyás frissítés közben. Mit tegyünk ha Mac-ünk nem válaszol?

Pont, mint Windows-nál és egyéb operációs rendszereknél, az OSX, vagy MacOS is folyamatosan kapja a frissítéseket, melyeknek telepítése nem igazán opcionális. Mi történik azonban, ha egy ilyen frissítés elakasztja gépünket és még másnap is ugyanott tart, mint eddig?
Általában ha gond van Mac-en egy frissítéssel, akkor a telepítés a frissítőképernyőnél fog elakadni, amelyen egy Apple logó és egy sáv látszik. Utóbbi a telepítés állását szokta tükrözni. Előfordulhat még a ’forgó strandlabda’ (töltési kurzor) jelensége is, valamint teljesen fehér, szürke vagy fekete képernyő is. Az ilyen helyzeteknél fontos megbizonyosodni, hogy a telepítés nem fut e még a háttérben, mivel egy kényszerített újraindítás az operációs rendszer frissítése közben megszakítja a telepítést és kárt is okozhat a rendszerben (adatvesztés).
Ez az egyik oka annak, amiért ajánlott biztonsági mentést készíteni a rendszerről frissítés előtt!

  1. Derítsük ki, hogy Mac-ünk tényleg lefagyott vagy a telepítés még fut, csak sokáig tart.

Mielőtt klinikai halált állapítunk meg Mac-ünk esetében a következőt érdemes észben tartani: Néha egy szoftverfrissítés Mac-en hihetetlenül sokáig tart. Volt frissítés, amely a lassabb gépeken 16 órán át települt! Néha érdemes adni az eszköznek még pár órát, hogy lefuttasson egy potenciálisan óriási frissítést. A legjobb döntés éjszakára hagyni az ilyen dolgokat, hiszen akkor amúgysem használjuk az eszközt alapesetben.
A telepítési sávnak nem érdemes hinni, mivel az csak egy becslés, hogy meddig tart a telepítés. Tapasztalatok alapján egyszer azt jelzi, hogy 2 óra van hátra, aztán hirtelen 45 perc, aztán megint 1 óra, majd végül 20 perc. Amikor pedig már 2 órája azt jelzi, hogy 20 perc van hátra, akkor általában a felhasználók elkezdenek kicsit idegeskedni. Ilyenkor egyébként általában egy igen nagy fájl kerül éppen telepítésre, ami alatt természetesen a sáv nem szokott frissülni.
A konklúzió az, hogy a sáv sosem egy pontos tükörképe a telepítés jelenlegi állásának.

2. Csekkoljuk a Log-ot, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a rendszer még mindig frissít!
A ’Command + L’ billentyűkombinációra előugrik egy ablak, amely további információkat tartalmaz a telepítésről és a hátralevő frissítési időről. Az ablak kijelzi, hogy milyen fájlok települnek épp és mennyi idő van még hátra. Ha hozzá tudunk férni a Log-hoz az már egy jó jel arra, hogy gépünk valószínűleg nem fagyott le, csak a frissítés tart sokáig.
 
3. Az aranyszabály: adjunk neki még időt!
Ha a Log előjött és folyamatos információkat látunk a frissítésről, akkor egy kis türelem csodákra képes. Lehet, hogy kell még pár óra, azonban az installáció le fog futni.

Ha rendszerünk mégis lefagyna és készítettünk biztonsági mentést, akkor állítsuk azt vissza, majd próbáljuk meg Safe Boot-al telepíteni a frissítést! További opciók a Recovery mód, az NVRAM kinullázása és a Combo frissítés telepítése.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .