Lehet Windows programokat futtatni M1 processzoros Mac-en? (1. rész)

M1 Mac

Az első Apple Silicon technológiával érkező Mac-ek igencsak figyelemre méltók lesznek. A probléma viszont az, hogy ez azt is jelenti, hogy az Apple megválik az Intel processzoroktól, és az eddig Mac-re íródott programok futtatása bonyolultabb lesz. Az eleve Mac-es programokra lesz természetesen emulátor (Rosetta 2), de mi a helyzet a Windows és Linux cuccokkal? Nézzük meg!

Miért probléma az M1 chip?

Mac apps

Az M1-es lesz az Apple első teljesen saját gyártmányú processzora az új Mac-ekben. Eddig az Intel készítette a cég számára a processzorokat, azonban ez költséges volt, ezért egy ideje már fejlesztik sajátjukat. Végre elkészült az átalakított ARM architektúrájú M1-es chip, mely igazából jobban hasonlít az iPad-ek és iPhone-ok processzoraihoz, mint az eddigi Intel processzorokhoz.

Az Intel processzorokra írt Mac alkalmazásokról a Rosetta 2 emulátor fog gondoskodni, így az új M1-es processzorral érkező Mac-ek a régi programokat is gond nélkül fogják futtatni. Ez viszont csak Mac programokkal fog működni. Mi lesz tehát azokkal, melyek Windows-ról érkeztek, de mondjuk át lettek írva Mac-re is?

Boot Camp

Windows Virtual Machines
 

Az Intel processzorokkal készült Mac-ekben van egy olyan funkció, hogy Boot Camp. Ez egy virtuális felület, mely lehetővé teszi, hogy Windows-t telepítsünk közvetlenül a Mac gépre. Ha váltani akarunk Windows és MacOS között, akkor csak egy újraindítás kell. Érdekes, hogy a Windows is tök jól elvan a Mac-eken, hiszen a Windows-t is Intel processzorokra tervezték.

A probléma viszont az M1 chip-el érkezik, ugyanis ezek már nem támogatják a Boot Camp funkciót, így nem telepíthetünk csak úgy Windows-t a MacOS mellé az új processzoros gépeken. Igazából, ha az Apple még támogatná is az M1-es gépekben a Boot Camp-et, akkor is csak a Windows ARM verzióját tudnánk telepíteni. 2020 vége felé még nincs kiforrva ez a dolog. A Windows nem fut igazán jól ARM architektúrájú processzorokon, mivel nem azokra lett tervezve. Márpedig az M1 egy ARM architektúrás processzor, tehát nem igazán kompatibilis a dolog.

CodeWeavers CrossOver Work

Az egész helyzet olyan, mint az iOS és az Android harca. Két nagy platform, de alapjában véve teljesen másak és egymással nem kompatibilisek. A Windows 10-nek egyébként van ARM verziója, de ehhez az átlagember nem nagyon jut hozzá. Ez a Windows verzió csak olyan eszközgyártó cégeknek érhető el, akik előre fel szeretnék telepíteni a rendszert mondjuk tesztelésre.

Az új M1 processzor tehát hatalmas előrelépés a Mac platformnak, de egyszerre ki is nyírja a Windows-Mac kompatibilitást. De mi a helyzet a virtuális gépekkel? Ezt megnézzük a következő részben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .