Lehet Windows programokat futtatni M1 processzoros Mac-en? (2. rész)

M1 Mac

Az előző részben megnéztük, hogy Windows-t egész egyszerűen lehetett telepíteni MacOS mellé, amíg a Mac-ekben Intel processzorok voltak. Az Apple saját gyártmányú M1 processzorának érkezésével azonban az aranykornak vége. A teljesen más ARM architektúra ellehetetleníti a Windows és MacOS együtt létezését az eddig ismert módszerrel, a Boot Camp használatával. Vannak azonban akik virtuális gépeken futtatták a Windows-t Mac alatt. Ez is veszve van? Nézzük meg!

Windows virtuális gépek és az M1 processzor

Windows Virtual Machines

Az Intel processzorral gyártott Mac-eken létre lehetett hozni virtuális gépeket, arra telepíteni egy Windows-t, majd futtatni Windows programokat. Népszerű volt a Parallels Desktop és a VMWare Fusion programok is erre a célra, viszont működnek M1 alatt is? Nos, jelenleg nem.

Az említett virtuális számítógép programok jelenlegi verziói nem működnek ARM-es processzorokkal, tehát az M1-el sem fognak baráti kapcsolatot létesíteni. A programok nagymértékben függnek az Intel processzorokra tervezett virtualizációs funkcióktól, ezek viszont nem azonosak az M1-el. Mindkét program készítője azt mondja, hogy a jövőben lehet, hogy lesz kompatibilis verzió, de jelenleg nincs rá terv.

Mac apps
 

A Linux egyébként kicsit szerencsésebb ilyen szempontból. A WWDC 2020 konferencián az Apple bemutatta ahogy a Parallels Desktop virtuális számítógép tökéletesen fut, de Linux-on. A Linux-nak van ARM típusú disztrója, így a Mac-Linux kooperáció valószínűleg folytatódhat.

A lehetséges megoldás: CodeWeavers CrossOver

CodeWeavers CrossOver Work

Van elvileg egy módszer, mellyel lehet Windows alkalmazásokat futtatni egy M1-es Mac-en. A CodeWeavers CrossOver alkalmazás a jól ismert Wine emulátoron alapul, mely lehetővé tette, hogy Linux felhasználók Windows nélkül tudjanak néhány Windows alkalmazást futtatni Linux alatt. A CodeWeavers is hasonlóan működik, lehetővé teszi, hogy Windows programokat futtassunk egyéb operációs rendszereken. Természetesen nem tökéletes, nem is támogat minden alkalmazást és bugos is, de elvileg működik az M1 processzorokkal. Érdemes kipróbálni.

Az új Apple MacBook AIr, MacBook Pro és Mac Mini már az M1-el fognak érkezni és lefektetik az alapot az Intel nélküli jövő számára. A processzorok azonban jelenleg drágák és az Apple még mindig árul termékeket, melyek Intel processzorral jönnek. Ha fontos a kompatibilitás MacOS és Windows között, akkor mindenképp Intel-es Mac-et vegyünk. A jövő azonban ki fogja törölni az Intel-t az Apple termékekből, így erre érdemes felkészülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .