Home / Linux / Ubuntu / Linux Mint 8 “Helena” telepítése

Linux Mint 8 “Helena” telepítése

A Linux Mint egy Ubuntu alapú GNU/Linux operációs rendszer. Sokan használják a külseje és a benne lévő programok miatt, mivel a legkedveltebbek kerülnek bele utóbbiból. Nincs szükség annyi dolog telepítésére mint Ubuntun (például: avi, mp3 és más codecek). E rendszer telepítését mutatom most meg.

Rendszerigény

Ajánlott 512 megabájt RAM (rendszermemória) a telepítéshez, ha 512 és 256 megabájt között van, akkor valószínűleg többször is meg kell próbálnunk a telepítést, hogy eredményt kapjuk. Jól pédázza ezt, hogy én 256 megabájt RAM-ot használtam és a negyedik nekifutásra sikerült csak föltennem. A 64 bites verzió igényli az Intel core2-es vagy AMD X2 64-es processzorokat.

Előkészületek

Töltsük le a nekünk megfelelő lemezképet, majd írjuk ki egy DVD-re.

Ha nem tudjuk milyen rendszerünk van (64 vagy 32 bites), akkor válasszuk a 32bit-es lehetőséget!

Következő lépésként állítsuk be, hogy a számítógép lemezről bootoljon. Ezt a BIOS-ban tehetjük meg, ebben nem tudok segítséget nyújtani, mivel minden alaplap más milyet kap.

A telepítés

Az első kép a telepítés során
Az első kép a telepítés során

Az első kép, amit látni fogunk, ez lesz. Ha nem nyomunk semmilyen gombit, akkor a lemezről elindul a Linux Mint, de azért én megmutatom a többi lehetőséget.

Betöltési opciók
Betöltési opciók

Megéri a “Check the integrity of the CD” opciót lefuttatni, ez végignézi az adatokat a lemezen és kiírja, ha hibás. Ha nincs gond, akkor a telepítéssel sem lesz probléma. Ezt követően válasszuk a “Start Linux Mint” lehetőséget. Így lehetőségünk lesz egy kicsit kényelmesebben véghezvinni a telepítést.

A pulzáló Mint logó
A pulzáló Mint logó

Elkezdődik a rendszer betöltése a CD-ről, közben a Linux Mint logójának periodikus megjelenését és eltűnését figyelhetjük.

Bejelentkezik a rendszer
Bejelentkezik a rendszer

A telepítő lemez tartalmaz egy felhasználót, ami automatikus bejelentkezésre van állítva. Mivel a folyamatban nem kell részt vennünk, a rendszer betölti a Mint asztalát.

A Linux Mint 8 alsztala
A Linux Mint 8 alsztala

Meg is jelenik minden további nélkül. Ha routeren kapcsolódunk az internetre, akkor a Mint menüben el is indíthatjuk a Firefox-ot, böngészhetünk szabadon, vagy feljelentkezhetünk az MSN címünkre a Pidgin Messenger segítségével. A rendszer lassabb lesz, hiszen lemezről dolgozunk, de az internetezés ugyan úgy használható lehetőség így is, akkor pedig miért ne használnánk ki? Ha ADSL kapcsolatunk van, akkor pedig a terminál használatával aktiválhatjuk azt. Ezt szintén a Mint menüben (bal alsó sarok) közvetlenül megtaláljuk. Nyissuk meg, majd írjuk be a következő parancsot:

sudo pppoeconf

Egy kérdéssoron kell végigmenni, mindenhol válasszuk a YES/Igen lehetőséget és ahol kéri, adjuk meg a szolgáltatónktól kapott felhasználónevünket, a következő ablakban pedig a jelszót ehhez a kapcsolathoz. A többi kapcsolat az asztal jobb alsó sarkában lévő, két számítógépet ábrázoló ikonra kattintva állítható be. Ha kényelmesen elhelyezkedtünk, találtunk valami érdekes cikket, vagy éépen ezt a tutorialt olvassuk, nehogy baj legyen, akkor kezdődhet is a telepítés előtti információk megadása. Kattintsunk kétszer az asztalon lévő “Install Linux Mint 8” ikonra.

Nyelvválasztó
Nyelvválasztó

Válasszuk ki a kívánt nyelvet. Később ez lesz a telepített rendszer alapértelmezett nyelve is. Vigyázzunk, alap állapotban a telepítő Angol nyelvet akar használni, keressük ki a Magyart, ha ezt szeretnénk használni!

Tartózkodási hely megadása
Tartózkodási hely megadása

Válasszuk ki a tartózkodási helyünk. Ez több dologhoz is kell. A rendszer az országnak megfelelő mértékegységeket fog használni, e szerint állítja be az órát és a leg közelebbi szerverről tölti le a frissítéseket.

Billentyűzet kiosztása
Billentyűzet kiosztása

A billentyűzet kiosztását is beállíthatjuk, érdemes a szövegdobozban( balra lent) kipróbálni, hogy minden rendesen működik-e. Ha nem, akkor sincs probléma, válasszuk az egyéni használatát, majd válasszuk ki a jobb oldali listáról a billentyűzetünk kiosztását, vagy ha nem tudjuk milyen is, akkor próbálgassuk addig a szövegdobozban a lehtőségeket, míg nem találunk egyet, amely megfelelő.

Partícionáló
Partícionáló

Használhatjuk a “Törlés és a teljes lemez felhasználása” lehetőséget, ha van már operációs rendszer a számítógépünkön, akkor a fenti csúszkán állíthatunk helyet a Mint számára, vagy saját kezűleg is elvégezhetjük a particionálást a következő leírás alapján:

A /home-on lévő adataim megmentése Ubuntun

Ne ijedjünk meg az Ubuntu szócskától, hiszen a Linux Mint Ubuntura épül és kompatibilis azzal.

Adatok megadása
Adatok megadása

Adjuk meg az adatainkat, majd nyomjuk meg a Tovább gombot!

Összegzés
Összegzés

Az eddigi adatokat összesítve fognak megjelenni, itt még változtathatunk, visszamehetünk kijavítani az esetleges hibákat. Ha nem találtunk semmit, akkor nyomjuk meg a Telepítés gombot.

A telepítés
A telepítés

Megkezdődik a rendszer telepítése, közben kapunk néhány információt a rendszerről.

Újraindítás
Újraindítás

Ha végigért a telepítés, akkor a következő ablak fog megjelenni. Folytathatjuk az internetezést, a rendszer tesztelését, vagy újraindíthatjuk azt és immár teljes sebességgel használhatjuk azt. Ha nem routeren kapcsolódunk az internetre, akkor újraindítás után lehetséges hogy újra be kell állítani az internet kapcsolatot.

Az első indítás és egy kis betekintés

Állítsuk vissza BIOS-ban a bootolási sorrendet.

A Mint indító képe
A Mint indító képe

Ismét a Linux Mint logója jelenik meg, de már nem fog pulzálni, csak megjelenik.

Bejelentkezik a rendszer
Bejelentkezik a rendszer

Ismét megjelenik a bejelentkezés előtti kép, de most (ha a jelszó megkövetelése indításkor menüt választottuk a telepítés során,) kérni fogja a jelszavunk.

Felhasználó választás
Felhasználó választás

A felhasználók sora jelenik meg, valószínűleg csak a mi nevünk lesz rajta. Kattintsunk a nevünkre!

Jelszó beírása
Jelszó beírása

Megjelenik a jelszó szövegdoboza. Írjuk be, majd nyomjuk meg a Bejelentkezés/Log In gombot.

Bejelentkezik a rendszer
Bejelentkezik a rendszer

Ismét a betöltés jön, de most már az asztalt fogja betölteni a rendszer.

Üdvözlő képernyő
Üdvözlő képernyő

Egy üdvözlő képernyő fogad minket, ahol segítséget információkat kaphatunk, vagy támogathatjuk a rendszer fejlesztését pénzzel vagy pedig a közösségben való részvétellel, de ha nem szeretnénk, az sem gond. Ha zavar ez az üdvözlés, akkor vegyük ki a pipát a “Megjelenés indításkor” lehetőség elől (az ablak bal alsó sarkában).

A Linux Mint 8 alsztala
A Linux Mint 8 alsztala

A logó el fog tűnni, esetleg meg sem jelenik a képernyő közepén.

Kedvencek menü
Kedvencek menü

A Mint menüje így fog kinézni először. Ez egy kedvencek menü, amit átalakíthatunk, saját kedven programjaink ikonját tehetjük ide, hogy gyorsabba, egyszerűbben érhessük el őket.

Mint szétválogatott menü
Mint szétválogatott menü

Ha a “Minden alkalmazás” menüre kattintunk, akkor egy rendszerezett menüt kapunk a számítógépen lévő programokról.

A saját mappa
A saját mappa

A saját mappánk pedig így fog festeni az első alkalommal.

Szerző robiwolf

Ubuntu felhasználó vagyok és hobbi szinten linuxos programokról és OS-ek telepítéséről írok. Blogom: robiwolf.hogyan.org

Olvastad?

Linux

Friss funkciókkal érkezik a Linux 5.0 „Shy Crocodile”

Linus Torvalds nemrég megjelentette a Linux kernel 5.0 verzióját, melynek a Shy Crocodile, avagy a …

35 hozzászólás

 1. Üdv,Mindenkinek!

  Nem tudja véletlenül valaki hogy mikor jön a mint8-ból a KDE verzió???

  thx!

 2. hello! kerdesem az lenne, hogy mint-nél is van e mód windowson belüli telepítésre? üdv

 3. Sziasztok, most tettem föl kubuntu helyett, eddig tetszik, de: hol tudom beállítani, hogy a bejelentkező képernyő más témát használjon? A ‘Vezérlőpult’->’Rendszer’->’Bejelentkezési képernyő beállításai’-nál nincs erre lehetőség (ubinál gnome alatt volt).

 4. Sziasztok,
  feltettem a laposomra másik hdd-re, gondoltam adok esélyt neki. Egész jó, bár sebességben a sima ubi kissé jobban muzsikált. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e az alap gnome mellé feltenni a mint-fluxboxot, a mintes beállításokkal stb., tehát nem csak az ablakkezelőt? Olvasgattam a mint fórumot, de az egyik leírás régebbi disztróhoz volt, s panaszkodtak páran, hogy nem lett 100%-os.

 5. Üdvözlök mindenkit!
  Letöltöttem a “Mint” 32 bit-es lemezképet (torrent), kiírtam CD-re, majd elkezdődött a rendszer betöltése. A leírással ellentétben nincs automatikus bejelentkezés, kéri mind a felhasználót, mind a jelszót! Most mi a teendő? Kösz a segítséget.

 6. mondoshawan: Szia, szerintem ez ubuntu 9.10 ‘fícsör’; mind az ubiban, mind a mintben beállítottam az automatikus bejelentkezést, de rá se bagózik, mindig kér jelszót. A bejelentkező képernyőn pedig továbbra is engedélyezettnek mutatja az auto bejelentkezést….

 7. baal-amiga: Szia! De engem már a telepítésnél sem enged tovább, kéri a felhasználónevet és a jelszót! Fenti leírás szerint: “A telepítő lemez tartalmaz egy felhasználót, ami automatikus bejelentkezésre van állítva. Mivel a folyamatban nem kell részt vennünk, a rendszer betölti a Mint asztalát.” Hát ez nem így van az én esetemben…

 8. mondoshawan: mondoshawan: minden linux telepítésnél kell megadni egy jelszó és egy felhasználót, hiszen sok dologhoz rendszergazdai jogosultság kell.
  Ha telepítesz, adsz egy felhasználót, egy jelszót, s ha akarod, kipipálod, hogy ez a felhasználó a későbbiekben automatikusan bejelentkezhet. Úgy, ahogy az “Adatok megadása” képen szerepel. Akkor szépen továbbmegy a telepítő.
  Ha bejelentkezel, ezzel a felhasználóval, s jelszóval tudsz bejelentkezni.
  ‘A telepítő lemez tartalmaz egy felhasználó” rész a live cd indulására vonatkozik.

 9. baal-amiga: másodszorra sikerült feltelepítenem, de visszatettem az Ubuntu 9.10-est, mert az valahogy jobban “pörög” a gépemen… Kösz a segítséget!

 10. Sziasztok!
  Nagyon tetszik a Mint de csak live-ben tudom futtatni mert telepítésnél eljut a 4.ik pontig(partició)és az az ablak már üres teljesen!!!A gépben 2 winyó van az 1. win7 (próba) a 2. üres és ide is akarnám tenni,de a 4es ponttól nem megy tovább.Tanácsot kérnék mi lehet a gond.Üdv Pityu

 11. Bris: Milyen alaplapod és merevlemezed van? Lehet, hogy nem ismerte fel az alaplapi merevlemez vezérlőt, és így a merevlemezeket se.

 12. Bris: A win látja a másik hdd-t? jumperelés rendben van? Esetleg ezzel lehet gond.

 13. You have the monopoly on useful ifnromtiaon-aren’t monopolies illegal? ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás