Linux terminál parancsok, amelyekkel vigyázzunk!

A Linux terminálba beüthető parancsok rendkívül komoly hatalommal bírnak. Amilyen könnyen kezelhetjük vele a Linux rendszert, ugyanolyan könnyen kárt is tehetünk a rendszerben egy elhibázott paranccsal. Sajnos ráadásul manapság már az sem ritkaság, hogy internetes trollok ajánlanak ilyen veszélyes parancsokat kezdőknek, akik minden kérdőjel nélkül be is ütik azokat.
Ha azonban megismerjük ezeket a parancsokat, az nem csak biztonságosabbá teszi a Linux terminálozást, hanem több információt is kapunk a rendszer egészéről.

rm -rf /
 
Ez a parancs töröl mindent. Bizony, mindent. A parancs mindent letöröl, amihez csak hozzáfér, beleértve a fájlokat a merevlemezen és külsőleg csatlakoztatott média hordozókon is. Szedjük részekre a parancsot:
rm – remove the following files (következő fájlok eltávolítása).
-rf: Az rm rekurzív megvalósítása, valamint kényszerített törlés bármilyen rákérdezés nélkül.
/: megmondja az rmnek, hogy a root könyvtárnál kezdjen, amelyben minden fájl elérési útvonala megtalálható, még a külsőleg csatlakoztatott adathordozóké is.
A Linux természetesen boldogan teljesíti a parancsot és mindent töröl bármilyen rákérdezés nélkül, ezért rendkívül vigyázzunk ezzel a paranccsal!
:(){ :|: & };:
 
Ez szleng nyelven a villa bomba. Egy olyan shell funkciót takar, amely létrehoz egy másolatot saját magáról. Ez a folyamat folytatódik, tehát a másolatok is másolatokat hoznak létre magukról, szépen lassan elfogyasztva a CPU és memória erőforrásokat, amely ahhoz vezet, hogy gépünk lefagy.

mkfs.ext4 /dev/sda1
 
Ez a parancs leformázza a merevlemezünket. Megértése egyáltalán nem bonyolult.
mkfs.ext4: Új ext4 fájlrendszer létrehozása a megadott eszközön.
/dev/sda1: megadja az első partíciót az első merevlemezen, amely nagy valószínűséggel jelenleg már használatban van.
Együttesen ez a parancs egyenértékű egy ’’format C:’’ paranccsal Windows rendszeren. Letörli az összes fájlt az első partíción és egy új, üres fájlrendszert hoz létre a helyén.
Ez a parancs érkezhet más formákban is. Például a ’’mkfs.ext3 /dev/sdb2’’ a második partíciót formázza le a második merevlemezen. Fontos tehát megjegyezni, hogy óvatosan kell bánni az olyan parancsok merevlemezeken való futtatásán, amelyek ’’/dev/sd’’-vel kezdődnek.
 
dd if=/dev/random of=/dev/sda
 
Ez a parancs értelmetlen információkkal tölti fel a merevlemezt. Ezáltal megsemmisít minden hasznos adatot valamely merevlemezünkön.

mv ~ /dev/null
 
Ez a parancs áthelyezi a ’’home’’ mappánkat egy ’fekete lyukba’. A /dev/null egy speciális hely. Ha valamit idehelyezünk az egyenértékű azzal, hogy törölnénk vagy megsemmisítenénk az adott adatot. Ez a parancs lényegében az összes személyes fájlunkat beleküldi a fekete lyukba és semmi esélyünk sem lesz visszaszerezni azokat. Amire fontos figyelnünk, hogy a ’’ ~ ’’ karakter jelképezi a home mappát.
 
Ezektől a Linux parancsoktól nagyrészt óvakodni kell és használatuk során is nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelő kódot ütöttünk be. Ellenkező esetben javíthatatlan kárt tehetünk adatainkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .