Magyarországi álláspiac és lehetőségek

Magyarországi álláspiac

Magyarország gazdasága és – többek között ennek is köszönhetően is – annak álláspiaca az évek során számos változáson ment keresztül, és változás továbbra sem állt meg. Az ország sokszínűsége és gazdag történelmi hagyományai miatt az álláspiac is változatos és sokszínű. Cikkünkben áttekintjük a magyarországi álláspiac főbb jellemzőit, az egyenetlenségeket, valamint a legnépszerűbb foglalkoztatási területeket.

A Magyarországi Álláspiac Jellemzői

Magyarország az Európai Unió tagjaként dinamikus gazdasággal rendelkezik, mely számos olyan ajtót nyit elöttünk, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Ami állandó igazságként kijelenthető, hogy Budapesten, azaz a fővárosban található a legtöbb munkalehetőség, különösen a pénzügyi, informatikai és szolgáltató szektorokban. Természetesen ezt szorosan követik a nagyobb (főként megyei jogú) városok, és a település méretével csökken a lehetőségek száma.

Az ország egészét tekintve kijelenthetjük, hogy az egyik legfontosabb jellemző az álláspiacon a munkaerőhiány. Számos területen, például az egészségügyben és az informatikában, nagy kereslet van képzett szakemberekre, de bármilyen területet is nézünk, nehéz lenne olyan szakmát találni, ahol nem jellemző az egyre növekvő emberhiány.

 

Az iskolázottság szintje fokozatosan emelkedik, és a felsőoktatási intézmények száma is nő, ami hosszú távon elősegítheti a munkaerő minőségének növekedését, azonban gyakran épp ez okozza a kihívásokat is a munkáltatók számára.

Az Egyenetlenségek

Egyértelmű tehát, hogy egyenetlenségek jellemzik az ország munkaerőpiaci elosztását. Budapest és a nagyobb városok nem csak több állást, de magasabb bérszínvonalat és több lehetőséget is kínálnak, míg a kisebb településeken és vidéki területeken az állások számottevően kevesebbek és az átlagbérek is alacsonyabbak. Ez a vidéki-urbanizációs egyenlőtlenség az ország gazdaságának egyik kiemelt kihívása.

A Legnépszerűbb Állások

A legnépszerűbb állások lekövetik a legnépszerűbb képzéseket. Ugyan az elmúlt években Magyarországon folyamatosan változik ez, de néhány szektor jellemzően kiemelkedik. Az informatikai és szoftvertervezési terület jelentős növekedést mutat, és számos IT-szakember talál itt munkalehetőséget, akár külföldről érkezve is. Az egészségügyi ágazatban is állandó kereslet van orvosokra, nővérekre és egyéb egészségügyi szakemberekre. Az autóipar és az építőipar pedig két további szakterület, ahol magabiztosan találhat állást a szakember.

legnépszerűbb állások

A fővároson túl tehát a megyei jogú városokban is egyre kedvezőbb munkalehetőségek közül válogathatnak a munkavállalók. Számos állás közül válogathatunk a Profession oldalán Kaposvár, Győr, vagy akár Szeged városában is, melyek gazdasági sokszínűsége miatt könnyen boldogulhatnak az álláskeresők. Fontos megemlíteni azt is, hogy az eddigi évekkel ellentétben ma már egy Profession oldalon megjelenő állás például Ózd városában is egyre többek számára lehet vonzó, hiszen a munkavállalók felismerték, hogy a gazdaságilag növekvő városok talán még több lehetőséget rejtenek. Az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az egészségügy és az oktatás is fontos szerepet játszik a legtöbb vidéki nagyváros munkaerőpiacában.

Összességében Magyarország álláspiaca dinamikus és változatos, de egyúttal egyenetlen is. A munkaerőhiány és az egyenlőtlenségek kiemelt kihívások, amelyekből jelen ponton egyértelműen az álláskeresők profitálnak. Általánosságban elmondható, hogy már nem csupán a fővárosban, de bármely nagyvárosban is válogathatunk a lehetőségek között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .