Mandriva (Gnome) alapvető használata

Eben a leírásban, a korábban telepített Mandriva One 2008 Spring Gnome verziójának alapvető használatát mutatom be. Többek között: csomagkezelő használata (programok telepítése, törlése), felhasználók létrehozása, törlése, bejelentkezés beállítása, rendszer frissítése, ADSL internetkapcsolat beállítása. Reményeim szerint ezzel segíthetem a kezdő Mandriva felhasználókat a rendszerük jobb megismerésében.

Kényelmi beállítások

Betűsimítás

Ha nem szépen jelennek meg a betűk a monitorunkon, akkor se csüggedjünk, ugyanis lehetőség van 4 fajta élsimítási mód közül választani, így valószínűleg azért csúnyák a betűk, mert nem a nekünk megfelelő van beállítva.
A beállításhoz menjünk a Rendszer menü, Beállítások menüjébe, és ott válasszuk ki a Megjelenés menüpontot (a legalsó lesz az)

Rendszer, Beállítások, Megjelenés
Rendszer, Beállítások, Megjelenés

Itt kattintsunk a Betűkészletek (harmadik) fülre. Majd alul válasszuk ki a számunkra jónak tűnő élsimítást. Amint egy másik simítási módra kattintunk, az rögtön alkalmazódik. Nálam a legutolsó, LCD típusú simítás vált be a legjobban
Megjelenítés beállítása
Megjelenítés beállítása

Nautilus

Alapértelmezetten a Nautilus (a fájlkezelő) minden egyes mappát új ablakban nyit meg (mint anno a Windows 95). Ezt azonban nagyon egyszerűen kikapcsolhatjuk.
Nyissunk meg egy mappát (teljesen mindegy, hogy mit) majd menjünk be az Szerkesztés menübe, és itt válasszuk ki a Beállításokat

Nautilus, Szerkesztés menü
Nautilus, Szerkesztés menü

Menjünk a Viselkedés fülre, majd itt pipáljuk be a Megnyitás mindig… kezdetű sort, majd kattintsunk a Bezárás gombra a beállító ablakon.
Fájlkezelő beállításai
Fájlkezelő beállításai

Majd most nyissunk meg megint egy mappát. Mennyivel másabb, barátságosabb (persze, ez ízlés dolga is)
A Nautilus az új beállítással
A Nautilus az új beállítással

Rendszer frissítése

 

Amennyiben a rendszerünk eléri az internetet, megpróbálja frissíteni magát, így beszerezvén a legújabb programverziókat, valamint biztonsági javításokat. Hogyha rendelkezésre állnak új frissítések, akkor a rendszer figyelmeztet minket, valamint a tálcán megjelenik egy piros hátterű, felkiáltójel. A frissítés elkezdéséhez nincs más dolgunk, mint rákattintani erre a figyelmeztetésre.

Új frissítések érhetők el figyelmeztetés
Új frissítések érhetők el figyelmeztetés

Először meg kell adnunk saját jelszavunkat (Authenticating as „user”, ahol a user a bejelentkezett felhasználó felhasználói neve)
Jelszó bekérő ablak
Jelszó bekérő ablak

Kívánjuk e, folytatni, természetesen igen
Üdvözöl a Mandriva Linux frissítő
Üdvözöl a Mandriva Linux frissítő

Majd megjelennek a frissíthető csomagok nevei. A rendszer már kijelölte a frissítéseket (legelső indításkor magát a Szoftverkezelőt kell frissíteni, ez az rpmdrake, majd ha ez frissült, akkor tudunk további csomagokat frissíteni. A frissítés menete nem különbözik a két esetben) így nekünk ezzel nem kell semmit se tenni, majd a frissítés elkezdéséhez kattintsunk a Frissítés gombra
Szoftver-csomag frissítés
Szoftver-csomag frissítés

A frissítéskezelő egy áttekintést nyújt, és még egyszer megkérdezi, hogy biztos frissíteni szeretnénk
Megerősítés
Megerősítés

Ezután elkezdi letölteni a tárolókból a csomagokat, majd telepítő őket
rpmdrake frissítése
rpmdrake frissítése

Ha kész az rpmdrake frissítése, nekikezdhetünk a többi program frissítésének
Frissítendő csomagok
Frissítendő csomagok

A frissítés menete nem különbözik az rpmdrake frissítésétől (csak a letöltendő adatmennyiség különbözik 🙂 ), itt is csak kattintsunk a Frissítés gombra.

Programtelepítés csomagkezelőn keresztül

A beépített csomagkezelőn keresztül rengeteg programot elérhetünk, melyeket pár kattintással telepíthetünk is. A csomagkezelőt a GNOME Alkalmazások menüjében találjuk, „Szoftver telepítése illetve eltávolítása” néven.

Szoftver telepítése, eltávolítása menüpont
Szoftver telepítése, eltávolítása menüpont

Nulladik lépésként meg kell adnunk a root felhasználó jelszavát
root jelszavának megadása
root jelszavának megadása

Első beállítások

Az első indításkor néhány kérdést tesz fel a csomagkezelő, melyekre válaszoljunk. Először is üdvözöl minket, és megkérdezi, hogy folytatjuk e. Itt kattintsunk csak az Igen gombra.

A szoftvertelepítő üdvözlése
A szoftvertelepítő üdvözlése

A következő lépésben megkérdezi a szoftvertelepítő, hogy beállítjuk e a szoftverforrásokat. Itt is az Igenre kattintsunk.
A szoftvertelepítő és a médiaforrások
A szoftvertelepítő és a médiaforrások

Majd kiválaszthatjuk, hogy csak a bevizsgált csomagokat érjük el, vagy minden csomagot. A bevizsgált csomagok biztonságosabbak, azonban így régebbi verziójú programokhoz jutunk hozzá. Éppen ezért, otthoni gépen érdemes a teljes forráskészletet választani.
Adatforrás típus választás
Adatforrás típus választás

Most a szoftvertelepítő felmegy az internetre, hogy letöltse a legfrissebb tükör kiszolgálók listáját. Ehhez élő internet kapcsolat szükséges, és a következő lépésben ezt kérdezi meg tőlünk a szoftvertelepítő – kattintsunk az Igen-re a folytatáshoz
Tükör kiválasztása
Tükör kiválasztása

És most válasszuk ki, hogy mely tárolóból szeretnénk elérni a programokat. Mindegyik tároló ugyanazokat a programokat tartalmazza (egymás tükrei), így válasszunk egyet belátásunk szerint, vagy fogadjuk el azt, amit a program felajánl.
Tükör kiválasztása
Tükör kiválasztása

Majd a kiválasztott tükörből letölti a szoftverfrissítő az elérhető alkalmazások listáját
Szoftverek listájának frissítése
Szoftverek listájának frissítése

Ezeket a lépéseket csak most először kellett elvégezni. Ezután már mindig rögtön a szoftvertelepítő indul el.

Program telepítése

A csomagkezelő használata nagyon egyszerű. Válasszuk ki a lenyíló listából (a képen pirossal bekarikázva) azt, hogy Nincs telepítve, és böngésszük ki a listából a telepíteni kívánt programokat, programot.

Nem telepítet programok kiválasztása
Nem telepített programok kiválasztása

Ha nem tudjuk, hogy a program mely kategóriában található (esetleg pontosan tudjuk, hogy milyen programot akarunk telepíteni), csak írjuk be a keresőbe, ami kilistázza a találatokat. Ha kijelölünk egy programot telepítésre, akkor annak a programnak lehetnek úgynevezett függőségei. A függőségek olyan programok, függvény könyvtárak amik a program működéséhez szükségesek (esetleg amit kiválasztunk nem is egy konkrét program!), ezért azokat is telepíteni kell. Ilyen esetben a szoftverkezelő egy listába össze is szedi azokat a csomagokat, amiket még telepíteni fog. Ezt az ablakot nyugodtan Okézzük le, a csomagkezelő tudja, hogy mi a dolga
Függőséket listája
Függőségek listája

Ha készen vagyunk a programok kijelölésével, a telepítés megkezdéséhez kattintunk a Szoftverkezelő alsó sorában található Alkalmazás gombra, majd a megerősítő ablakon még átnézhetjük, hogy mit választottunk ki
Megerősítés
Megerősítés

Ezután a szoftverkezelő letölti a kiválasztott programot (programokat), és telepíti is azt (azokat)
Program letöltése és telepítése
Program letöltése és telepítése

Telepítés után a programot az Alkalmazás menüpont megfelelő kategóriájában találjuk majd meg.

Program eltávolítása

A programok eltávolítása se bonyolultabb mint a telepítés. A szűrőnél most azonban azt válasszuk ki, hogy Telepítve, így csak azon csomagokat listázza, amik a rendszeren telepítve vannak.

Szűrés a telepített programokra
Szűrés a telepített programokra

Keressük meg az eltávolítandó programot, majd vegyük ki a pipát a neve elől. Majd kattintsunk az Alkalmazás gombra a folytatáshoz. A szoftverkezelő készít egy listát az eltávolítandó programokról, és még egyszer megkérdezi, hogy biztosan eltávolítjuk e azokat. (hozzá kell tenni, hogy a program törlésével nem törlődnek azok beállításai!)
Eltávolítandó csomagok listája
Eltávolítandó csomagok listája

És már törlődik is a program
Programok eltávolítása
Programok eltávolítása

Automatikus bejelentkezés

A rendszer telepítése után, alapértelmezett beállításként a telepítéskor létrejött felhasználó automatikusan bejelentkezik a rendszerbe. Ez hasznos kényelmi szolgáltatás, azonban ha többen használunk egy gépet, esetleg laptopunk van, amit mindig magunkkal viszünk, nem biztos, hogy olyan jó dolog. Szerencsére azonban ez a funkció egyszerűen kikapcsolható.
Ehhez menjünk a Rendszer menü, Adminisztráció menüpontjába, és innét indítsuk el a Bejlentkező ablak beállítóprogramot. A program bekéri a root felhasználó jelszavát, amennyiben még nem indítottunk olyan programot ami kérte volna a jelszót.

Bejelentkező ablak tulajdonságai
Bejelentkező ablak tulajdonságai

Bejelentkező ablak tulajdonságai párbeszédablakon kattintsunk a Biztonság fülre (utolsó előtti), majd itt a legfelső sorba vegyük ki a pipát az Automatikus bejelentkezés… sor elől. Így már minden induláskor kérni fogja jelszavunkat a rendszer.
Ugyanitt állíthatjuk be azt is (amennyiben szeretjük használni az automatikus bejelentkezést), hogy melyik felhasználót léptesse be a rendszer. Csak válasszuk ki a Felhasználó lenyíló listából a kívánt felhasználót. Ha mindennel kész vagyunk, akkor kattintsunk a Bezárás gombra
Automatikus bejelentkezés letiltása
Automatikus bejelentkezés letiltása

Felhasználókezelés

A Linux eredendően több felhasználós, ezért a Mandriva is az (mint minden mai modern OS). Felvehetünk, törölhetünk felhasználókat. Ezt a Mandriva Linux Vezérlőközponton keresztül tehetjük meg. Indítsuk el, a Rendszer menü, Adminisztráció, A számítógép beállítása. ha bekéri a root felhasználó jelszavát, adjuk meg neki azt.

Mandriva Linux Vezérlőközpont elindítása
Mandriva Linux Vezérlőközpont elindítása

A bal oldali listából válasszuk ki a Rendszer részt, majd itt az Adminisztrációs eszközök részen belül kattintsunk a „A rendszer felhasználóinak kezelése” menüpontra
A rendszer felhasználóinak kezelése
A rendszer felhasználóinak kezelése

Majd itt egy listában látjuk a jelenleg létező felhasználókat. Új felhasználó felviteléhez kattintsunk az Új felhasználó gombra (az ablak bal felső részén), majd adjuk meg a felhasználó nevét, felhasználói nevét, jelszavát kétszer. Az ez alatti részekkel nem kell foglalkoznunk, azok úgy jók, ahogy a rendszer kitölti őket. Ha kész, akkor kattintsunk az OK gombra
Új felhasználó felvitele
Új felhasználó felvitele

És meg is jelenik a felhasználó a listán
Felhasználók listája
Felhasználók listája

Felhasználó törléséhez kattintsunk a törlendő felhasználó nevére a listán, majd a menüsorból kattintsunk a Törlésre. A megjelenő párbeszédablakon beállíthatjuk, hogy töröljük e a felhasználó fájljait. Majd katt a Törlés gombra
Felhasználó törlése
Felhasználó törlése

Internet kapcsolat beállítása

Az internetet is a Mandriva Linux Vezérlőközpontban állíthatjuk be. Az ADSL kapcsolat beállítását mutatom be, mivel kábeles kapcsolatnál jellemzően elég, ha rádugjuk a modemet a gépre, és már megy is a net.
Menjünk be a Vezérlőközpontban, a Hálózat és Internet szekcióba (felülről a negyedik), majd itt kattintsunk az Új hálózati kapcsolat beállítása ikonra

Hálózat és Internet
Hálózat és Internet

Majd itt a listából válasszuk ki az internetkapcsolatunk típusát (DSL, ADSL esetén), majd kattintsunk a Következő gombra
Választható internet csatlakozások
Választható internet csatlakozások

A következő lépésben válasszuk ki az Internethez használt hálózati kártyánkat (ha egy van, akkor azt az egyet)
Hálózati csatoló kiválasztása
Hálózati csatoló kiválasztása

Most egy listát látunk ADSL szolgáltatókról. Azonban, mivel Magyarországon csak a Matáv választható ki, ezért menjünk a lista tetejére, és a kézi beállítást válasszuk ki
ISP kiválasztása
ISP kiválasztása

Protokollnak válasszuk ki a PPPoE-t (Magyarországon legjobb tudomásom szerint minden ADSL szolgáltató ezt használja)
Kapcsolat típusa
Kapcsolat típusa

Majd adjuk meg ADSL kapcsolatunk felhasználó nevét és jelszavát
Felhasználónév és jelszó
Felhasználónév és jelszó

A következő két opció közül az elsővel azt szabályozhatjuk, hogy a rendszer többi felhasználója is kezelhesse e az ADSL kapcsolatot (amennyiben be van pipálva), valamint, hogy a kapcsolat elinduljon e automatikusan mikor bekapcsoljuk a számítógépet. Döntsünk belátásunk szerint.
Végső beállítások
Végső beállítások

A legutolsó kérdés, hogy tárcsázzunk e most rögtön. Tárcsázzunk 🙂
Tárcsázzünk e, vagy sem
Tárcsázzunk e, vagy sem

Az utolsó lépésnél elég csak a Befejezés gombra kattintani. Meg is vagyunk ezzel.

5 thoughts on “Mandriva (Gnome) alapvető használata

  1. Köszönöm a leirást nagyon meg gyözö volt és teccet,sokat tanultam belöle.
    Viszont nem tudok letöltött programot telepiteni és felhasználni.ITT nincs exe. Hogyan kell?

    1. A csomagkezelőn keresztül tudsz programot telepíteni. Amennyiben ott nem találod a kívánt programot, akkor RPM kiterjesztésű (a legtöbb helyen ugyis odaírják, hogy melyik disztribúcióhoz melyik kell) fájlok a telepítők itt.

  2. Én letöltöttem egy rpm-et, viszoint a telepítés után sehol sem találom ezeket a programokat, snes9x vagy éppen a rar, synce sajna egyiket se látom sehol. Azt hogyen kell megtalálni és betenni a megfelelő menűbe?

  3. Használtam már a Mandrivát, de nekem a monitorbeállítással nagyon meggyűlt a bajom és emiatt leszedtem. Lcd-monitor és nálam az 1152×864 méret a jó, viszont egyszerűen nem akarta tükrözni, a végeredmény mindig egy baloldali fekete csík lett a monitorom szélén sajna. Nvidia beállításokkal ugyanezt tette velem, pedig jó disztró lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .