Meg lehet hack-elni az iPhone-t? (2. rész)

iPhone

Az előző részben megnéztük, hogy mit takar egy modern iPhone meghack-elése és láttuk azt is, hogy az iOS korlátozásainak és biztonsági funkcióinak köszönhetően a hackereknek nincs egyszerű dolga. Az App Store folyamatosan vizsgálja az alkalmazásokat, a letöltött alkalmazások pedig engedély nélkül nem férhetnek hozzá az iPhone semmilyen részéhez. Nézzünk meg még néhány érdekes tényt!iPhone hack

Full access? Közel sem!

Az iOS-ban nincs olyan szintű engedély, mely a készülék teljes egészéhez hozzáférést adna. Minden alkalmazás egy külön, úgynevezett „homokozóba” kerül, ami azt jelenti, hogy a szoftverek el vannak zárva a rendszer maradékától, így a káros szoftverek nem tudnak kárt tenni a rendszer egészében. Nem tudnak hozzáféréseket korlátozni a felhasználó számára és blokkolni sem tudnak adatokat. A probléma ott kezdődik, ha egy káros alkalmazás valahogy megkapja az engedélyt, hogy hozzáférjen a telefon egyes funkcióihoz.Used Remotely
Az engedélyek megadásával vigyázni kell olyan alkalmazásoknál, melyekben nem bízunk. Ha például egy Facebook-hoz hasonló alkalmazás akar hozzáférni telefonszámainkhoz, holott nincs ok erre, akkor már gyanakodni kell. Ha megadjuk az engedélyt, akkor az alkalmazás azt csinál az adatokkal ezután, amit csak akar. Feltöltheti privát szerverre, felrakhatja az internetre, stb. Igaz, hogy ez az App Store-ban illegális, de lehetnek alkalmazások, melyek trükköznek.

Mi a helyzet a kémszoftverekkel?

Az iPhone tulajdonosok hack-eléséhez a legközelebb a kémprogramok állnak. Ezek az alkalmazások az emberek paranoiáján és félelmén élnek és arra invitálnak, hogy töltsd le őket, hiszen megnövelik készüléket biztonságát. Mindez persze csak álca, hiszen ők maguk azok a programok, melyek ellen védelmet akarnak adni. A jó hír, hogy ezeket a programokat gyári iOS-ra nem lehet telepíteni, csak jailbreak-elt telefonokra, ami probléma, ugyanis egy rosszindulatú alkalmazás teljesen átveheti az irányítást így az iPhone-on. Ezért is fontos, hogy, ha nem értünk hozzá, akkor csak a gyári operációs rendszert használjuk.iPhone “Spy” Software
A jó hír, hogy az iOS13-at már szinte lehetetlen jailbreak-elni, avagy feltörni, így a hackerek tulajdonképpen sehogy sem turkálhatnak az iOS-ban.
Vigyázni kell még a nem titkosított Wifi hálózatokkal is. Ha adataink nincsenek titkosítva, akkor egy hacker beláthat az adatfolyamba és simán elkaphat jelszavakat, bejelentkezési adatokat, pénzügyi adatokat, stb. A publikus wifi hálózatok esetében tehát csak titkosított, modern szabvánnyal rendelkező hálózatokat használjunk.
Összegezve, az iPhone rendkívül biztonságos készülék és nagyon nehéz hack-elni, ha csak az App Store-t és a gyári operációs rendszert használjuk. Amint elkezdjük módosítgatni a telefont, világunk hamar megnyílhat a hackerek előtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .