Mekkora sávszélesség optimális manapság? (1. rész)

Sávszélesség

Az internetszolgáltatók folyamatosan nagyobb, extrább csomagokat akarnak nekünk eladni több csatornával, tévét és internetet egybekötve, jó nagy sávszélességgel. De mekkora sávszélesség kell nekünk úgy igazából a mai világban? A válasz összetett, hiszen az internetet rengeteg módon lehet manapság kihasználni. Egyes tevékenységek nagyobb sávszélességet igényelnek, mint mások.Letöltési sebesség
Az internetkapcsolatok sebessége megabit/másodpercben mérendő, melynek Mbps a rövidítése. Egy megabájt adatforgalomhoz 8 megabitre van szükség, tehát egy 1000 Mbps sávszélességű kapcsolat esetébe 8 másodpercbe telik 1 Gigabájt adat letöltése. Ezt a fajta netet gigabites netnek szokták már hívni és rendkívül gyakori a szolgáltatóknál, mint csomagopció. Azonban az ára is igen borsos. Az internetcsomagok általában kétféleképp oszlanak meg. Vannak, melyet sávszélesség alapon adnak, tehát korlátlan adatforgalommal, de csak egy meghatározott sebességgel tölthetünk. Van a másik, mely általában korlátlan sávszélességet biztosít, azonban meg van adva, hogy havonta mennyi adatforgalmat generálhatunk. Az első fajta általában otthoni csomagok esetében jellemző (számítógépek), míg az utóbbi mobilinternetnél. Sok szolgáltató tesz egy nagylelkű felső korlátot a sávszélesség alapú csomagokra is. Ilyen a Comcast, ami például 1014 Gigabájtban maximalizálja a havonta generálható forgalmat.Sávszélesség
A helyzet az, hogy a multimédiás világban főleg az számít, hogy mekkora sávszélességgel rendelkezünk. Ha például van egy 25 Mbps kapcsolatunk, akkor egyszerre 5 darab 5 Mbps stream-et nézhetünk például Netflix-en vagy egyéb helyen, de a kapcsolat természetesen egyéb módokon is elosztható. Ha nagyobb adatsűrűségű anyagot akarunk nézni, akkor várnunk kell, hogy betöltsön, ugyanis a sávszélesség túl kicsi lenne ahhoz, hogy folyamatosan nézni tudjuk a stream-et. A legtöbb sávszélességet az olyan szolgáltatások követelik, mint a Youtube, Netflix és egyéb interaktív tartalmat nyújtó platformok. A lényeg pedig most jön. Meglepő, de a 1080p videók nézése például már 5 Mbps sávszélesség mellett is kielégítő, míg a 4K videókhoz 25 Mbps ajánlott, de ezeket a videókat már inkább a gyengébb gépek fogják meg. A legtöbb oldal azonban kicsit máshogy üzemel, ugyanis a videó indításakor kihasználják teljes sávszélességünket, hogy a videó lehető legtöbb részét bebuffereljék, majd egyenletesen folytatják a kihasználását.
Látható, hogy például videókhoz a nagy sávszélesség nem feltétlenül szükséges. A következő részben megnézünk olyan eseteket, ahol viszont számít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .