Melyek a legjobb módszerek biztonsági mentések készítésére? (1. rész)

Az adatvesztés viszonylag ritka jelenség, azonban bárkivel megtörténhet, hogy egy váratlan baleset során vagy egyszerűen csak az amortizálódás miatt a merevlemez beadja a kulcsot és adataink veszélybe kerülnek. Mindehhez hozzájön a vírusok veszélye is, melyek titkosíthatják, ellophatják fájljainkat. Érdemes tehát biztonsági mentéseket készíteni rendszeres időközönként.

Először is azt kell eldöntenünk, hogy mely adatainkról akarunk biztonsági mentést készíteni. Ezek főleg a személyes, számunkra fontos adatok. Lehetnek képek, családi videók jegyzetek, félkész munkák. Az operációs rendszert mindig újra lehet telepíteni, a programokat mindig le lehet tölteni, azonban személyes adataink és sok órányi munkánk mind könnyen elveszhetnek. A modern szoftverek segítségével már egész operációs rendszerek és konfigurációk is backup-olhatók, így az újratelepítés is sokkal egyszerűbb. A biztonsági mentések létrehozásának sok módja van. Átmenthetjük például adatainkat külső merevlemezre, vagy felhő alapú szolgáltatásra.
Ha rendelkezünk külső adathordozóval, akkor a Windows beépített funkcióival készíthetünk egy komplett biztonsági mentést az egész rendszerről és tárolhatjuk azon. Ehhez navigáljunk a Vezérlőpultba, majd a Biztonsági Mentés és Visszaállítás ikonra kattintva navigáljunk a Fájlelőzmények szekcióba. Mac-en az Időgép (Time Machine) az ekvivalens. Rendszeres időközönként érdemes csatlakoztatni a választott tárolót és készíteni rá egy biztonsági mentést. Ennek a verziónak az a hátránya, hogy a biztonsági mentés szintén egy fizikai meghajtón található, mely megsérülhet, elveszhet, tönkremehet.

Ha biztosra akarunk menni, akkor online tárhelyekre érdemes biztonsági mentéseket készíteni. A Blackblaze például nyújt ilyen szolgáltatást, de ott van még a Carbonite és a MozyHome is. Körülbelül havi 5 dollárért ezek a programok a háttérben futnak gépünkön és rendszeres időközönként létrehoznak egy biztonsági mentést, melyet feltöltenek az online felületükre. A módszer előnye, hogy mindenfajta adatvesztés ellen védve vannak fájljaink, hiszen a tárolás nem a mi feladatunk. A hátrány, hogy ezek a szolgáltatások nem ingyenesek, és az első backup elkészítés viszonylag sokáig tart.
A következő részben megnézzük, hogy milyen lehetősége vannak még a biztonsági mentések készítésére, továbbá, hogy milyen módszerekkel lehet egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni az egész folyamatot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .