Melyek a legjobb módszerek biztonsági mentések készítésére? (2. rész)

Az előző részben megismerkedtünk néhány alapvető módszerrel, melyeket használhatunk arra, hogy biztonsági mentéseket készítsünk adatainkról. Mind a fizikai merevlemezek, mind az online tárhelyek rendelkeznek előnyökkel és hátrányokkal, továbbá megbeszéltük, hogy miért nem biztonságosak sok esetben a fizikai lemezek.
Szó esett olyan online programokról, mint a Backblaze, mely automatikusan készít adatainkról megadott időközönként biztonsági mentéseket és azt egy felhő alapú tárhelyen helyezi el. A Backblaze és Carbonite-hoz hasonló programoknak egy limitációja van, mégpedig az, hogy ha törlünk egy fájlt gépünkről, akkor az 30 nap után az online backup-ból is törlődni fog, hiszen a programok mindig az aktuális adatokról készítenek mentéseket.
Általános felfogás az, hogy egy biztonsági mentés nem szokott elég lenni. Érdemes legalább kettőt készíteni és minél több módszert használni, tehát egyszerre fizikai merevlemezeket és online tárhelyeket is. Az adatok helyreállítása egyszerű, ha egy otthonunkban tárolt merevlemezről csináljuk azokat, hiszen gyorsan megoldható a dolog. Ha végképp tele vagyunk anyagi forrásokkal, akkor akár több fizikai backup-ot is készíthetünk, melyeket különböző helyeken tárolunk. Ennek persze az a hátulütője, hogy gyakran frissíteni az összes egységet problémás.

Az igazi hatékonyság manapság már az automatizálásban rejlik. Minél jobban automatikussá tesszük a folyamatot, annál hatékonyabb lesz a backup rendszerünk, és ideális esetben annál frissebb is. A Backblaze szolgáltatása azért is hatékony, mert megadhatjuk a programnak, hogy milyen gyakran készítsen biztonsági mentéseket. Akár naponta biztosíthatjuk adatainkat, ha erre szükség van. A fizikai backup-ok készítése ezért is problémás, hiszen nem akarunk minden nap egy külső merevlemezre manuálisan mentegetni mindent. Sokkal praktikusabb, ha egy program ezt nekünk elintézi.
A Backblaze és a Carbonite természetesen, mint említettük, fizetős szolgáltatások. Ha nem akarunk a biztonsági mentésekre pénzt költeni, akkor érdemes a Dropbox, a Microsoft OneDrive és a Google Drive lehetőségeit kimeríteni, azonban ezek elég limitáltak és alapvető céljuk nem az, hogy biztonsági mentéseket tároljanak. Csak legfontosabb fájljainkat érdemes ezekkel szinkronizálni, egész rendszerünket nem, mivel sok tárhelyet igényel.

Érdemes kipróbálni az említett szolgáltatásokat akár ideiglenesen is, hiszen az adatvesztés manapság is komoly probléma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .