Melyik HDMI kábelt válasszam a tévémhez?

hdmi kábel

Melyik HDMI kábelt válasszam a tévéhez? Legtöbben, ha ilyen kérdést hallunk, minden bizonnyal a zsinór hosszára vagy színére gondolunk. A kábeleken azonban vannak olyan jelátalakítók, amelyek eltérő ellenállással, eltérő keresztmetszettel, sőt eltérő működési elvvel is rendelkeznek. Mindezek a tulajdonságok az árban is megjelennek. Melyik HDMI kábel lesz a legmegfelelőbb? Olvassa el útmutatónkat!

Mire jó a HDMI csatlakozó?

A HDMI kábelek manapság a leggyakoribb csatlakozók. Lehetővé teszik különféle eszközök csatlakoztatását a tévé-készülékhez, hogy azok képet és hangot továbbítsanak, függetlenül attól, hogy a jel digitális vagy analóg. A HDMI kábel annyira népszerűvé vált, hogy ha egy készüléken nincs is ilyen csatlakoztatási alternatíva, általában lehet adaptert kapcsolni hozzá. HDMI kábellel csatlakozhat a televízióhoz: konzol, laptop, dekóder, soundbar vagy házimozi, DVD vagy Blu-ray lejátszó, fényképezőgép vagy kamera.

HDMI-kábel szabványok TV-készülékekhez

Amikor HDMI kábelt választ televízió-készülékéhez, ügyeljen annak szabványára. Ez egy információ arról, hogy melyik jelet küldi el helyesen, valamint egyfajta garancia az átvitel működőképességére vonatkozóan. Ha nem megfelelően választja ki a szabványt, akkor a kép feldolgozása helytelenül történik, és vagy sokkal gyengébb minőségben, vagy egyáltalán nem jelenik meg.

  • HDMI 1.3c kábel – ez a kábel 2560 × 1600 p75 maximális képfelbontást és akár 48 bites színmélységet biztosít. A jel sávszélessége 8,16 Gbit/s.
  • HDMI 1.4 kábel (és a és b) – a kábel maximális képernyő felbontása 4096 × 1600 p24. A jel színmélysége és sávszélessége azonos szinten van. A jel sávszélessége eléri a 10,2 Gbit/s-ot. Ez azt jelenti, hogy a fő különbség e szabvány és az előző szabvány között a 4K felbontás támogatása.
  • HDMI 2.0 kábel – az egyik új generációs kábel. A maximális átviteli felbontás 4096 × 1600 p60, 48 bites színmélységgel. Ennek a szabványnak a jelátviteli sebessége eléri a 18 Gbit/s-ot. Ezen kívül lehetővé teszi a filmek 3D-s nézését.
  • HDMI 2.1 kábel – ez egy újdonság a piacon. A maximális támogatott felbontás 7680 × 4320 p60, ami a 8K szabvány. A jelátviteli sebesség ezekkel a kábelekkel eléri a 48 Gbit/s-ot. PlayStation 5-höz és bizonyos házimozi rendszerekhez ajánlott.

Kábelváltozatok

 

Egyéb jelölések, amelyekkel találkozhat, a kábel verzió jelölései. A megfelelő nevek általában megtalálhatók a dobozokon:

  • Normál HDMI kábel – támogatja a 720p és 1080i felbontást.
  • Nagy sebességű HDMI kábel – támogatja a 720p, 1080i, 1080p, 4K (30Hz), 3D felbontást.
  • Prémium nagysebességű HDMI kábel – támogatja a 720p, 1080i, 1080p, 3D és 4K (60Hz) felbontást.
  • Ultra nagy sebességű HDMI kábel – a legmodernebb kábel, támogatja a 4K, 5K, 8K és még a 10K (120Hz) felbontást is.

Szinte minden kábel elérhető olyan változatban is, amely támogatja az Ethernet jelet, azaz az alap számítógép és internet jelet.

 HDMI kábel jelölések

A HDMI kábelek különböznek a bennük használt vezetékek anyagában. A leggyakrabban használt a réz, a rézbevonatú alumínium és az acél. A réz a legjobb jelvezető, de magas ára miatt a gyártók gyakran úgy döntenek, hogy csak más fémből készült vezetékeket vonnak be vele. Ez lehetővé teszi a gyártási költségek mérséklését, de csökkenti a jelvezetés minőségét is. Éppen ezért érdemes utánanézni, hogy a boltban választott HDMI kábelekben milyen fémből vannak a vezetők.

Mire figyeljek még?

Amikor igényeinek megfelelő HDMI kábelt választ, mindenekelőtt ügyeljen a hosszára és az AWG-re. Utóbbi egy amerikai rendszer a huzalátmérők, azaz a vastagság mérésére. A vezeték keresztmetszete közvetlenül befolyásolja, hogy mekkora áramot lehet biztonságosan átvezetni a vezetéken. A szabály egyszerű – minél kisebb az AWG, annál nagyobb az átmérő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .