Mennyire biztonságos az otthoni wifi? (1. rész)

Wi-Fi keszulek

Ha modern technológiáról van szó, akkor mindig előjön a kényelem és a biztonság kényes egyensúlya, amit egyszerűen nem lehet megkerülni. Mindenki gyors és praktikus hozzáférést szeretne az internethez, ezért szinte mindenhol wifi kerül felhasználásra manapság. Otthonunkban is jó eséllyel wifi router üzemel, azonban mennyire biztonságos az átlagos router? A jó hír az, hogy eléggé.Wi-Fi
Anthony Vance, a Center for Cybersecurity (Kiberbiztonsági Központ) vezetője szerint, ha követjük az ésszerű praktikákat és levédjük a megfelelő eszközökkel hálózatunkat, továbbá nem látogatunk kérdéses kilétű weboldalakat, akkor a hétköznapi életben nem kell túl sok minden miatt aggódni. Az ördög persze sokszor a részletekben rejlik, ezért érdemes egy kicsit a függöny mögé nézni.
Routerünk-el kapcsolatban nem gondolkozunk túl sokat a mindennapokban, azonban jó eséllyel a legfontosabb kütyü otthonunkban. Hálózati szinten mindenképpen ez a helyzet, mivel a routerek-nek számos különböző feladatot kell ellátniuk, és fontos mindegyiknél a biztonság. A router az alapvető eszköz, mely a háztartásba érkező szolgáltatói kábelen érkező internetet szétosztja a háztartásban található eszközök (PC, laptop, telefon, tablet, stb) között. Sok routeren vannak ethernet portok is, melyeken keresztül gócpontként és switch-ként is lehet őket használni. Sok szolgáltató olyan eszközöket is biztosít, melyek egyben routerek és modemek is, így nem kell külön megvenni őket, ezek azonban általában nem a top modellek és kevésbé biztonságosak.Wi-Fi router
A routerekkel kapcsolatos félelmek évekkel ezelőttről szármoznak, még a WEP idejéből, mely a legelső wifi protokoll volt és tele volt biztonsági résekkel. A WEP-es routereket kedvünkre lehetett hackelgetni, a személyes információk pedig óriási veszélyben voltak. 2004-ben le is cserélték WPA-ra, majd a WPA2-re, ami még ma is él, mivel nincs olyan sebezhetősége, mely az átlagos otthonokban gondot okozna. A WPA2 sem tökéletes, és ezért hamarosan érkezik helyettese, a WPA3, mely rendkívül biztonságos hálózatokat fog biztosítani többek között a könyvtár alapú támadások ellen is, melyeknél a WPA2 még nem tökéletes. A brute force alapú támadások WPA3-on lehetetlenek lesznek, így a rövid jelszavakat használók biztonságban érezhetik majd magukat.
Nem minden újdonság éri azonban meg. A WPA3 egy költséges újítás lesz, és ha egy egyedi, igen hosszú jelszót választunk, akkor nem biztos, hogy megéri WPA3-as router-re cserélni a mostanit. Ami azonban a régebbi routerekből hiányozhat, az a vendéghálózat (guest network) felállítása. Egy vendég hálózat egy teljesen külön hálózat, olyan, mint ha egy külön access point lenne otthonunkban, de csak 1 router-el. Minderről részletesen a következő részben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .