Mennyire veszélyezteti a szövegírást az OpenAI nyelvi modellje, a ChatGPT?

chatgpt szövegírás

A szövegírás alapjaiban változik, de, mint ahogy az életben minden, ez a terület sem állandó. Aki lemarad, az kimarad – tehát lépést kell tartani az újításokkal, friss trendekkel. Most ezt a radikális változást az OpenAI üdvöskéjének, a ChatGPT-nek köszönhetjük.

Jaj, ne, (már megint) itt a világvége!

Az emberi szövegírásnak befellegzett. A szövegírás ChatGPT-vel hamarosan teljesen helyettesíthetővé válik. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt. Ilyen és hasonlóan vészjósló tartalmú, félelemkeltő cikkeket szépszámban találunk mostanság az interneten – de mielőtt bedőlnénk ezeknek a hatásvadász írásoknak, jusson eszünkbe, hogy miről is szól ez tulajdonképpen: a felesleges pánikkeltésről. Szóval, mielőtt a maják után szabadon újabb világvégét hirdetnénk ki, ássunk a téma mélyére, és ismerkedjünk meg a hírhedt „ellenséggel”.

Kinek van oka pánikolni?

Szögezzük azonban le: nem minden szövegírónak van oka nyugodtan hátradőlni, és zavartalanul folytatni tovább a munkáját. Ez a fajta nyugalom az értékes, egyedi szövegírás szakembereinek adatik meg. Azoknak viszont, akik a szövegírást eddig is ímmel-ámmal végezték, akiknek a pénzszerzésen túl az írás nem több, mint frusztráló nyűg, nos, az ők esetükben valóban jogos a pánik.

A ChatGPT-nek is megvannak a maga határai

 

A minőségi tartalmat gyártó szövegírónak a ChatGPT nem konkurencia – jelen pillanatban egyelőre nem több, mint fenntartásokkal kezelendő információkkal szolgáló program, amiből ötletet meríthetünk, ha elfogyott az ihlet. Az emberi kreativitás egyedisége és szépsége, a bennünk lüktető alkotói kedv nem programozható tulajdonságok.

A ChatGPT egy nyelvi modell, ezt ne feledjük, aminek a tudása ráadásul nem terjed 2021-től tovább. Persze nem kell ahhoz nagy tudósnak lenni, hogy magabiztosan kijelenthessük, ez a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően változni fog, és a virtuális asszisztensünk is okosabbá, találékonyabbá válik majd. Egyedi kreativitást, azt a bizonyos pluszt azonban még a legrafináltabb programozó sem tudja belecsempészni a chatbot tudástárába, ami alapból a jó szövegíró sajátja.

Szövegírás ChatGPT segítségével

Sokkal jobban járunk, ha a ChatGPT-re nem vetélytársként tekintünk, hanem online „mankónak” használjuk. Egy-egy ügyesen megfogalmazott utasításért cserébe használható információkkal szolgál (azért kezeljük fenntartásokkal ezeket az adatokat, mert olykor-olykor a szarvashibák sem ritkák), új ötlet ad, ha kifogytunk az ihletből, összegezhet vagy megírhat helyettünk egy néhány soros reklámszöveget.

Mást ne várjunk „tőle”, és pláne ne pánikoljunk. Persze ez utóbbi tanácsot nehéz megfogadni, különösen, mivel manapság gombamódra szaporodnak azon cikkek, amelyek előszeretettel sorolják a ChatGPT által leváltható munkákat. A lajstrom élén az esetek döntő többségében a szövegírás áll – így érthető, ha a kreatív személyek minimum aggállyal néznek a jövő felé.

Ám, ha beleássuk magunkat a témába (mint ahogy az a jó szövegírótól el is várható) és teszteljük az AI-t, lassan-lassan bizonyosságot nyerünk afölött, hogy maximum, mint segítőtárs és ötlet-kút funkcionál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .