Merevlemez takarítás Ubuntu alatt

Ha sokszor telepítünk programokat a csomagkezelőből (mert pl. kipróbálgatjuk azokat), maradhatnak fent a gépünkön olyanok, amik már nem kellenek, de valami oknál fogva mégse törlődtek. Egy egyszerű, Ubuntu Jauntyban gyárilag meglévő programmal könnyen kitakaríthatjuk ezeket.

Indítsuk el a Lomtalanítót a Rendszer, Adminisztráció alól.

Rendszer, Adminisztráció menü
Rendszer, Adminisztráció menü

Be fogja kérni a jelszavunkat a program, azt adjuk meg neki.
Miután elindult a program, megkeresi azokat a fájlokat, programokat, amiket el lehet távolítani. Ez attól, függően, hogy mennyi adat és telepített program található a gépünkön elég sokáig is eltarthat.
Ha a program megtalálta a törölhető dolgokat, csak kattintsunk a Tisztítás gombra.
Lomtalanító takarítás előtt
Lomtalanító takarítás előtt

A Lomtalanító kér egy megerősítést, hogy biztos törölheti e ezeket a dolgokat. Itt kattintsunk az Igen gombra a folytatáshoz.
Megerősítés kérése takarításhoz
Megerősítés kérése takarításhoz

Elkezd dolgozni a program…
Lomtalanít a lomtalanító
Lomtalanít a lomtalanító

Ha kész a takarítás, akkor a listáról eltűnnek a korábban ott látott törölhető fájlok. Ennyi volt a takarítás, be is zárhatjuk a programot.
Kész a takarítás
Kész a takarítás

4 thoughts on “Merevlemez takarítás Ubuntu alatt

  1. Mikor először megláttam, azt hittem, hogy ez egy Disk-cleanup szerű program, ami például keresi és törli pl. a rég nem használt bélyegképeket a .thumnails-ből, vagy a rengeteg szerkesztett szövegfájl után maradó tildés (~) backup fájlt, de semmi ilyesmit nem csinál.
    Ráadásul nekem csak a nem repóból feltelepített deb-csomagokat mutatja, köztük a Skype-ot, ami be van rakva az automatikus indításba.
    Na meg az sem lenne rossz, ha számon tartaná a kézzel fordított cuccokat is, ha mondjuk a forrást letörölted…

  2. Én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlom a Lomtalanító használatát. A .deb csomagokból (nem repóból) feltelepített programokat szívbaj nélkül törli. Inkább az Ubuntu Tweak progit használom ilyen célra. Azzal nem volt gondom eddig…

  3. Jaja én is lefuttattam persze a vírus irtómnak esett neki meg a qttube-nak mert régen használtam őket.De attól még hasznos főleg a vírus irtó.Mondjuk Linux de akkor is jobb félni mint ……
    Azt hittem hogy tényleg tisztit de nekem ez csak rombolásnak tűnik :-S

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .