Mi a különbség a GPT és az MBR között, amikor merevlemezeket particionálunk?

Amikor Windows 8 és 10 rendszereken formázás után partíciókat szeretnénk létrehozni egy merevlemezen, akkor a rendszer mindig felteszi nekünk a kérdést, hogy GPT (GUID Partition Table) vagy MBR (Master Boot Record) partíciós struktúrát szeretnénk használni. Az átlag felhasználó számára ez a kérdés közel sem egyértelmű.

A partíciós struktúra meghatározza, hogy az adatok milyen módon tárolódnak az adott partíción, hol kezdődik és hol végződik az adott partíció, valamint azt a kódot is, amely a boot-oláskor kerül végrehajtásra. A GPT egy újabb sztenderdnek számít, mely lassan felváltja az MBR-t, azonban az MBR még mindig valamivel kompatibilisebb és bizonyos esetekben csak az egyedüli opció.
Az MBR először a IBM PC DOS 2.0 rendszerrel került a piacra 1983-ban, tehát egy közel sem mai konstrukcióról van szó, és ez a limitációkban meg is látszik. Az MBR rendszerek maximálisan 2 Terrabájtot engedélyeznek egy partíciónak és alapértelmezettként csak 4 elsődleges partíciót támogatnak. (Kiterjesztett logikai partíciókkal többet is létre lehet hozni)

A limitációk miatt egyre többen váltanak a GPT-re, mely összekötődik az UEFI-vel, egy újabb BIOS rendszerrel, mely a régi fapadós verziót hivatott lecserélni, ezzel együtt pedig az MBR fapados partíció rendszerét is megújítja. A GTP ugyanis nem szenved az MBR korlátozottságától. A partíciók méretét általában már az operációs rendszerek és ezek fájlrendszerei (FAT32, NTFS, ExFAT, stb) határozzák meg. A GTP ezen felül közel végtelen számú partíciót támogat, azonban a Windows csak 128-at, tehát ismét az operációs rendszer fog közbeszólni.
De miért érdemes még a GPT-t használni? Az MBR rendszereken a partíció és a boot adatok egy helyen vannak tárolva. Ha ezek az adatok sérülnek vagy felülíródnak, akkor bajban vagyunk. Ezzel szemben a GPT ezeket a kritikus adatokat több helyen is tárolja, ebből a szempontból tehát sokkal redundánsabb, mint a klasszikus MBR. A GPT ezen felül CRC (ciklikus redundancia ellenőrzések) értékeket is tárol, melyek ellenőrzik az adatok épségét. Ha egy adat megsérül, akkor a GPT megpróbálja visszaállítani azt a lemez egy másik helyéről. Ezzel szemben az MBR még csak észre sem veszi a sérült adatokat. Csak a felhasználó látja a hibát, amikor a gép nem boot-ol vagy egy partíció köddé válik.

 
Fejlett, modern rendszereken egyértelműen a GPT az ideális választás, mivel sokkal biztonságosabb a használata, mint az MBR, és a lehetőségei is tágabbak. Az MBR-t csak akkor érdemes használni, ha feltétlen kompatibilitásra van szükségünk régi rendszerekkel.

12 thoughts on “Mi a különbség a GPT és az MBR között, amikor merevlemezeket particionálunk?

 1. „Az MBR először a IBM PC DOS 2.0 rendszerrel került a piacra 1983-ban, tehát egy közel sem mai konstrukcióról van szó, és ez a limitációkban meg is látszik.”
  :)) Az MBR 2TB-ig kezel merevlemezt. Ebből az látszik hogy régi konstrukció????
  Sok embernek még most sincs 2 TB-ja. Ebből a limitációból az jön le, hogy biztos 83-as’ ????
  A limitációkból pont az látszik, hogy 2018-ban, 35 évvel a bevezetése után is még élhető rendszert jelent, csupán megérkezett a következő technológia.
  Ezután szakmai kérdésem? Anyád jól van??
  A Hülye értelmetlen körmondataid, nulla szakmaisággal köritve.

 2. Úgy hogy, dühös vagy, és szidod az anyját, te a holdon nevelkedtél?
  A személyeskedés a legősibb kommunikációs forma :))
  Ez ad neki súlyt és ez mutatja hogy komolyan gondolom amit mondok. Miért kell mindent elmagyarázni neked? Örülök hogy nem a gyerekszületésről írtam és azt kérdőjelezted meg, mert semmi kedvem nincs leírni a folyamatot 🙂 ( úgyis tudod hogy a gólya hozza).
  -Pont azért van így mert ez magyarország. bocs hogy nem polkorrekt módon küldem el az anyjába.
  De komolyra fordítva a szót; Ezek a kis szubjektív, csúsztatások, elírások bármilyen cikkben, nagyon sokszor már eleve arra kondícionálják a fiatalabbakat hogy ami régi az szar is. Itt nem konkrét dolgokról van szó , inkább sugallatokról. Nagyon zavaró és dühítő is. nem csak erről van szó, de ha szakmailag sem stimmel , nem tudom megállni szó nélkül, hidd el nem troll vagyok.
  Ez egy 35 éves technológia és 2TB alatt tökéletesen megálja a helyét, tisztelegni kéne előtte, nem lehúzni.
  A szerző mondata egyszerűen nem igaz.
  Ha számtech-ben 35 éve használt technológia „limitációi”, ma is
  használhatóvá teszik, akkor az nem elavult hanem brutál időtálló.
  Ez olyan mintha;
  Egy ford mustáng gt500 „Eleanor” ma már nem igazán jó élményautózásra. De ha megnézed: 1967-es banyek.
  Mi volt itt 67-ben???
  80′-ban még kispolák meg zsiga meg moszkvics.
  Ezek meg 67-ben ilyen mustángot csinálnak, tényleg az jut róla eszedbe hogy elavult.
  És itt most szinte bármilyen témából említhetünk dolgokat.
  Amik tényleg elavultak még annak is érdemes a korához képest elismerni az erényeit. Nem még annak ami ma is él.
  Fél éve vettem egy 2TB-vinyót azt már GPT-re formáztam.
  2018-at írunk. Én nem tudom te mennyit keresel, vagy a haverjaidnak milyen hdd-i vannak, de hidd el csak most kezd
  megvehető lenni egy 2-3-4 tb winyó. (20E-35E) Amit ugye már GPT-re formázunk.
  Akkor mikor történt az elavulás? Tavaly? bazdmeg :))
  Csak annyit kérek olvasd át a kérdéses mondatot és értelmez, hidd el, aki ezt írta egy fasz…. szerintem nem olvasta át v. nemtudom, de ez így egyszerűen nem igaz.
  Mégegyszer: A RENDSZER LIMITÁCIÓIBÓL AZ IDŐTÁLLÓSÁG MUTAKOZIK MEG, NEM AZ ELAVULTSÁGA.
  Köszönöm a figyelmet, bár mostanra már alszol gondolom.
  Üdv!
  Egy tipikus magyar.
  (káromkodik, de rohadt inteligens bassza meg)

 3. Kedvesnek hitt Laci!
  -Ezt már szeretem, rögtön a gyerekeimmel jössz mert az embert a szeretteivel lehet leginkább bántani. Látod így megy ez Magyarországon. kicsit csalódott vagyok hogy anyám kimaradt, talán majd később. Amúgy nincs gyerekem, gondolom ez is sokat elárul 🙂 De ha lenne biztos hogy a pincében csibészeltetném az ilyen cikkírók fényképeire. Hisz olyan aranyosak a kicsik és könnyű őket befolyásolni. 🙂
  -Nem vagyok heves, de mit vársz egy kubai informatikustól :)))
  -Nem a cikkel van a bajom, illetve nem az egésszel.
  A szerző fogalmazása volt kicsit ingerlő a számomra, ebben a stílusban bármikor írok neked a 4K-ról egy lehúzós cikket.
  Sokan még most sem azon néznek TV-t, és játszanak, de már van 8K. Szóval szar a 4K ez látszik a paraméterein is.
  Sokkal több pixel található a 8K-ban. gyerekek szar ez a 4K.
  Na kb. a kiemelt részlet a cikkből nekem így jött le, ráadásul fogalmazásában is helytelen.
  Tudod olyan mint amikor valaki idegen szavakkal próbálja leplezni a tudatlanságát. jól hangzik de a hülyeség árad mögüle.
  kérlek téged is, olvasd át a hozzászólásomat mielőtt bántod a nemlétező gyerekeimet :)) És meglátod hogy hülyeséget írt v. vett át angolból a cikkíró.
  Nem tudom egyszerűbben elmagyarázni, de ha valami a neki szánt időtartamon felül működik abból nem az jön le hogy elavult.
  Üdvözlettel:
  Jose Alvarado Winnetou Péter
  (Nehéz gyerekkorom volt na)

 4. Kedves, Jose Alvarado Winnetou Péter!
  Ezen a meghitt baráti beszélgetésen nagyon jót nevettem. Mert ez igazán ízes szépen átgondolt jól megformázott, érthető MBR partició visszaállítás volt.
  Köszönöm, komlodj

 5. Kedves komlodj! (jelentsen ez bármit is)
  Nagyon köszönöm kedves és dícsérő szavaid.
  Így karácsony közeledtével és szívemben az ünnepek melegével, könnyek között olvasom hosszú, ámde mégis kimerítő hozzászólásod.
  Elégedettséggel tölt el hogy sikerült mosolyt csalnom az arcodra, bár ez nem szerepelt a céljaim között.
  Valóban sok értelmes és hasznos dolgot írtam itt le.
  A meghittség pedig a személyiségemből fakad, ami lássuk be, tetten érhető minden hozzászólásomban.
  Mivel a hallgatás beleegyezést jelent, és a vitapartnerek nem válaszoltak érdemben , úgy gondolom hogy a fent vázolt kérdésben is végig igazam volt, és azóta még kétszer is igazam volt. (legalább)
  Azt hiszem sikeres évet zárok, ezért zárom soraimat is.
  Üdv!
  J.A.W. Péter

 6. Peter!
  Akinek ilyen a nyelvhasználata, az nem rohadtul intelligens, hanem rohadtul nem az. Hiheted te magad okosnak, de nem annak tűnsz. Az intelligens emberek éppen hogy választékosan fejezik ki magukat, és nem káromkodnak. Vagy hallottál már tudóst káromkodni? A könnyű ingerültség, önmagadon uralkodni nem tudás is a maximum átlagos intelligenciájú emberek sajátja. Ha azt akarod, hogy intelligensnek tartsanak, előbb gondolkozz, azután szólalj meg, és ha ideges vagy, uralkodj magadon. Persze nem árt kellőképpen tájékozottnak is lenni, de önmagában az még csak információ, nem intelligencia. A témához kapcsolódóan: Az MBR elavult, és hacsak nem Windows XP-hez kell a hdd, nem érdemes használni. Windows 7-től már jobban jársz a GPT-vel.

 7. Szia Elek! én MegértELEK (nem bírtam kihagyni)
  Menjünk sorban:
  De igenis intelligens vagyok mer azt mondom, szóval ez egy elég jó érv.
  Én a káromkodós intelligensek közé tartozom, kevesen vagyunk de annál okosabbak is vagyunk.
  A tudósokat ne hozd fel, ők egy terület szakértői, én meg mindenhez értek.
  Zavarbaejtően nagy információ-halom áll rendelkezésemre és látom az összefügéseket is… mindegyiket (is).
  Vajon hol lennénk düh és ingerültség nélkül, ez evolúciós örökség. Pont a pszichopatákra jellemző hogy érzelem-mentesen tudnak cselekedni, akkor már inkább káromkodok „bazd meg”.
  És ezzel a kislány is egyetért a pincémben. 🙂
  A témához: Én a megfogalmazáson akadtam ki.
  Az MBR tényleg elavult de csak mert van újabb és jobb. de ezt az elavultságot nem a paramétereiből tudod kikövetkeztetni, ahogy a cikkíró írta hiszen 2TB-ig teljesen jó, és kérdezz körbe kinek van 2tb-os vinyója. Ugye-ugye elmegy még az az MBR. Én erről beszéltem. egy 1080ti-on simán eljátszol és kurva jó ,de mivel van 2080ti ezért az 1080ti elavult?
  Készítsünk egy 3080ti és máris elavult az előző csúcskártyánk. így megy ez.
  Az elavult szót újra kéne definiálni.
  Nekem 4+2 TB vinyóim vannak mindkettő GPT-re formázva, szóval nincs ezzel gond, de egy 30-évig kitartó technológiát ami még ma is jó lenne, nem bántsunk már félrevezető megfogalmazással. Én ezen logika mentén mindent elavultnak tudnék titulálni.
  +1 gondolat a végére.
  Ha te csak fele olyan intelligens vagy mint én, már akkor látnod kéne hogy ez egy nagyobb tendencia része csak. amiben 2 havonta jelenik meg videokártya és tv-t fél évente cserélünk. sajnos az ipar is reagál erre és gyorsítják a tempót majd próbálod követni hiszen senki nem akar „elavult” dolgokat. és itt a lényeg… Hová vezet ez?? Olvass utánna, majdnem minden technológia tovább vihető lett volna, csak az új mindig több pénzt hoz és eladhatóbb.
  Pl: CRT (katódsugárcső), usb2 simán ment volna usb 3 sebességen is. az intel utolsó három generációja: sky lake, kaby lake, coffe lake semmilyen számottevő újítást nem tartalmaz, de meg kell venned az újat mert „elavult” a régi.
  Az intel a Coffe lake-nél konkrétan elismerte hogy csak simán ellehetetlenítették hogy régebbi proci menjen az alaplapba, pedig 1151-es azok is. De hát az előző procik elavultak nem? hát nem! Pont ugyanazt tudják. Hányok.
  Nézz teszteket i5-ös procikról. 6 éve ugyanazt a teljesítményt hozzák kis eltéréssel.
  Egész nap tudnám sorolni , egész nap.
  A cikkíró ebbe a történetbe nyúlt bele, meg az én lelkivilágomba.
  AZ MBR él és virul, lassan jön a GPT mert tényleg többet tud, de ennyi és nem több.
  PL 1,5TB vinyó még sok helyen lehet a gépbe és azt MBR -rel fogják formázni, ez a valóság 2019-ben és ezért nem elavult.
  Akinek meg sok nyuszis pornó van, mint nekem az GPT-zik. 🙂
  Üdv!
  Péter a pincéből…

 8. Érdekes módon az új win10 alatt töbször sérül a gpt adat meghajtó mint az mbr.
  Ha csak a saját irodai statisztikát nézem.
  „De miért érdemes még a GPT-t használni? Az MBR rendszereken a partíció és a boot adatok egy helyen vannak tárolva. Ha ezek az adatok sérülnek vagy felülíródnak, akkor bajban vagyunk. Ezzel szemben a GPT ezeket a kritikus adatokat több helyen is tárolja, ebből a szempontból tehát sokkal redundánsabb, mint a klasszikus MBR. A GPT ezen felül CRC (ciklikus redundancia ellenőrzések) értékeket is tárol, melyek ellenőrzik az adatok épségét. Ha egy adat megsérül, akkor a GPT megpróbálja visszaállítani azt a lemez egy másik helyéről. Ezzel szemben az MBR még csak észre sem veszi a sérült adatokat. Csak a felhasználó látja a hibát, amikor a gép nem boot-ol vagy egy partíció köddé válik.”

 9. Sziasztok!
  Háát végig olvastam a cikket, majd ahogy ebből kiindulva beindítottam a rufust GPT re (igaz közelében sem vagyok a 2 TB nak. van egy 256Gb os SSD és egy 1 TB HDD vinyóm,ebből is az SSD re megy majd az oprendszer) Miért kezdtem el mégis GPT ben? Azért mert a cikk azt írta az MBR nél nagyobb a hibafaktor és elavult míg a GPT ben nem. És ahogy olvasom a kommenteket nah most (főlleg az Adi-nak a kommentjét) noh meg persze druszámét is így igencsak fingos sincs melyik lenne jó.
  Eddig MBR-t használtam. Igazából nekem megfelelt de kezdek bedőlni „A moder jobb ” dumának.
  Sajnos én ikrafasznyi szinten értek ehhez. feltelepítem, aktiválom és használom. kb ennyi 🙁

 10. Szia Péter!
  Szerintem formázd GPT-re- mivel az az újabb.
  Nem kritikus probléma ez, szóval semmit nem fogsz észrevenni akármelyikre is formázod.
  Esetleg érdemes utánnaolvasni hogyan viselkedik kissebb meghajtókon.
  Az én véleményemet ne vedd alapul, mert ideológiai alapon írogattam.
  Olyan ez amikor észreveszed hogy a gyereked tépkedi a bogarak szárnyait és nézi ahogy szenvednek.
  Nincs jelentősége, de azért megmozdul benned valami és ennek jóeséllyel hangot is adsz.
  Gyakran szó van a fogyasztói társadalomról , meg hogy milyen problémás. De azért elmehetsz venni egy új porszívót. 🙂
  Szóval Itt magasabb léptékű dologról volt szó.
  Amit volt aki felfogott és volt aki kevésbé.
  „Adi” -nak azért sérül minden, mert a PORNHUB teljesen leterheli a gépét, és mivel az irodában használja (nem akarom elképzelni) az ottani gépek nem erre lettek kitalálva. A 4K pornóhoz komolyabb gép kell. :))
  Formázd GPT-re ha mást nem írnak.
  UI:
  Amúgy talán WIN10-nél már alapértelmezett is a GPT
  Üdv!
  Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .