Mi a különbség az 5G és az 5GHz Wifi között?

Az 5G és az 5GHz Wifi egyaránt használatban van a vezeték nélküli kapcsolatok világában, azonban ezen felül semmi más közös nincs bennük. Aki 5G Wifi-re utal az az 5GHz-es Wifi-re utal, melynek semmi köze nincs az 5G-hez, mely a mobiltelefonok elkövetkező sztenderdje és a mobilinternetet képviseli. Az 5G tehát a mobilinternet, míg az 5GHz egy Wifi kommunikációs frekvenciasáv.

Az 5G, avagy ötödik generáció, hamarosan elérkezik az okostelefonokra a 4G LTE és a 3G utódjaként. Az 5G alapvetően gyorsabbra lesz tervezve, mint a 4G és a késleltetés is alacsonyabb lesz. Az első 5G kompatibilis okostelefonok 2019-ben kerülnek piacra, és ebben az évben fogja többek között az AT&T, a T-Mobile, a Sprint és a Verizon is installálni az 5G telefonos hálózatokat. A jelenlegi okostelefonok 4G LTE-t és 5 GHz Wifi-t támogatnak, tehát látjuk, hogy mi a különbség.
Wifi-t jelenleg 2 frekvenciasávon lehet használni. 2.4 GHz-en és 5 GHz-en. Utóbbi a 802.11n wifi sztenderddel került használatba, mely 2009-ben lett elérhető a fogyasztók számára. A modernebb 802.11ac és Wi-Fi 6 rendszerek is építenek rá. Az 5 GHz legnagyobb előnye, hogy több olyan csatornát ajánl fel, mely nem ütközik más felhasználók adatforgalmával, így ez a fajta kapcsolat jóval megbízhatóbb és gyorsabb. 5GHz-en ráadásul kevesebb felhasználó is van, így az adatforgalom nem zsúfolt, ami jól jön panelekben, ahol csak egy fal választ el sok esetben 2 routert.

A 2.4 GHz-et azonban nem szabad leírni, mivel van pár előnye az 5 GHz-el szemben. A 2.4 GHz-es routerek nagyobb távolságokra képesek eljuttatni a jelet, továbbá falakon keresztül is hatékonyabban átmegy a jel, köszönhetően a nagyobb hullámhosszú rádióhullámoknak. Az 5 GHz-es kapcsolat gyorsabb, azonban nem jut el olyan nagy távokra és 1-2 fal már problémássá teheti a kapcsolatot. Ha manapság minőségi routert veszünk, akkor jó eséllyel ’dual-band’ modellt választunk, mely mindkét frekvenciasávot tudja.

A zavarodást tehát most már tisztáztuk. Az 5G a mobiltelefonhálózatok internetére utal, míg az 5GHz a wifi frekvenciasávok egyikére. Természetesen előfordulhat az, hogy valaki a wifi hálózatát úgy nevezi el, hogy 5G, hiszen rövidíteni akar, viszont ez alapvetően nem egy mobilinternethálózat, tehát ne keverjük össze, még ha ilyet látunk, akkor sem.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .