Mi a különbség az 5G és az 5GHz Wifi között?

Az 5G és az 5GHz Wifi egyaránt használatban van a vezeték nélküli kapcsolatok világában, azonban ezen felül semmi más közös nincs bennük. Aki 5G Wifi-re utal az az 5GHz-es Wifi-re utal, melynek semmi köze nincs az 5G-hez, mely a mobiltelefonok elkövetkező sztenderdje és a mobilinternetet képviseli. Az 5G tehát a mobilinternet, míg az 5GHz egy Wifi kommunikációs frekvenciasáv.

Az 5G, avagy ötödik generáció, hamarosan elérkezik az okostelefonokra a 4G LTE és a 3G utódjaként. Az 5G alapvetően gyorsabbra lesz tervezve, mint a 4G és a késleltetés is alacsonyabb lesz. Az első 5G kompatibilis okostelefonok 2019-ben kerülnek piacra, és ebben az évben fogja többek között az AT&T, a T-Mobile, a Sprint és a Verizon is installálni az 5G telefonos hálózatokat. A jelenlegi okostelefonok 4G LTE-t és 5 GHz Wifi-t támogatnak, tehát látjuk, hogy mi a különbség.
Wifi-t jelenleg 2 frekvenciasávon lehet használni. 2.4 GHz-en és 5 GHz-en. Utóbbi a 802.11n wifi sztenderddel került használatba, mely 2009-ben lett elérhető a fogyasztók számára. A modernebb 802.11ac és Wi-Fi 6 rendszerek is építenek rá. Az 5 GHz legnagyobb előnye, hogy több olyan csatornát ajánl fel, mely nem ütközik más felhasználók adatforgalmával, így ez a fajta kapcsolat jóval megbízhatóbb és gyorsabb. 5GHz-en ráadásul kevesebb felhasználó is van, így az adatforgalom nem zsúfolt, ami jól jön panelekben, ahol csak egy fal választ el sok esetben 2 routert.

A 2.4 GHz-et azonban nem szabad leírni, mivel van pár előnye az 5 GHz-el szemben. A 2.4 GHz-es routerek nagyobb távolságokra képesek eljuttatni a jelet, továbbá falakon keresztül is hatékonyabban átmegy a jel, köszönhetően a nagyobb hullámhosszú rádióhullámoknak. Az 5 GHz-es kapcsolat gyorsabb, azonban nem jut el olyan nagy távokra és 1-2 fal már problémássá teheti a kapcsolatot. Ha manapság minőségi routert veszünk, akkor jó eséllyel ’dual-band’ modellt választunk, mely mindkét frekvenciasávot tudja.

A zavarodást tehát most már tisztáztuk. Az 5G a mobiltelefonhálózatok internetére utal, míg az 5GHz a wifi frekvenciasávok egyikére. Természetesen előfordulhat az, hogy valaki a wifi hálózatát úgy nevezi el, hogy 5G, hiszen rövidíteni akar, viszont ez alapvetően nem egy mobilinternethálózat, tehát ne keverjük össze, még ha ilyet látunk, akkor sem.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .