Mi a különbség az optikai és a digitális képstabilizátor között? (2. rész)

Stabilizator

Az előző részben megnéztük, hogy profi kamerákban milyen optikai stabilizátorok működnek, és hogy ezek a fizikai alkatrészek mennyire képesek besegíteni mozgás közben a jobb fotók készítésében. Láttuk azt is, hogy ezek viszonylag drágák. Ezzel szemben a digitális képstabilizátorok másfajta elven működnek és jóval olcsóbbak is. Azonban az eredmény mennyire hasonló?Kepkeszites
A digitális stabilizátorok valós időben vágják meg a felvételt úgy, hogy egy elmosódott videófelvételen kivágják a felvétel széleiről azokat a részeket, melyek a képkockákon „mozognak”, így egy olyan illúziót keltve, hogy a felvétel stabilabb. Habár a felvétel rázkódik, a videó úgy van megvágva, hogy minden képkockán kompenzálva legyen a hatás. Ez sajnos azzal jár azonban, hogy a szoftver belenagyít a felvételbe, ezáltal csökkentve a minőséget.
Az Adobe Premiere Pro és a Sony Vegas ezt képesek utómunkában elvégezni azáltal, hogy az említett módokon egy kicsit belenagyítanak a felvételbe és képkockánként stabilizálják azt. A jó az, hogy ez a szoftveres megoldás sokkal olcsóbb, mint az opatikai stabilizátorok, ahol fejlett apró motorokat és egyéb alkatrészeket kell a lencsék köré építeni. Érdekes, hogy már az Instagram és a Youtube is felajánl bizonyos mértékű szoftveres stabilizátort, ha direktben töltenénk fel kamerafelvételeket mondjuk egy telefonról. Természetesen a korrekciónak vannak határai, ugyanis a szoftver túlságosan nem nagyíthat bele a képbe, mert a minőség jelentősen romlik. Kifelé sem nagyíthat túlságosan, mert megváltozik a felbontás és fekete oszlopok jelennek meg a videó körül.kepstabilizator
A legmodernebb kamerák már valós időben a felvétel készítésekor stabilizálják a képet. Minden képkockát analizál felvételkor a kamera és elemzi, hogy a fókuszban lévő tárgyhoz képest mennyire mozog a kép többi része, és ennek megfelelően korrigál. A digitális képstabilizátor a gyártókra kisebb nyomást helyez, mivel nincs szükség apró mozgó alkatrészekre az objektívben, cserébe viszont szoftveresen kell a kameráknak helytállniuk, hiszen valós időben kell feldolgozni minden rögzített képkockát. A GoPro 7-ben már rendkívül kifinomult ez a rendszer, és tulajdonképpen egy hegyi menetű biciklizés közben is tűéles felvételeket lehet csinálni. A digitális stabilizátorokat könnyebb elhelyezni az okostelefonokban is, hiszen szoftveresen megoldható kis helyen is. Bár érdekes, hogy a Samsung a Galaxy Note 8, Galaxy S9 és Galaxy S9+ készülékekben optikai és digitális stabilizátorokat is használ. Mindenesetre az említett technológiáknak köszönhetően a rögzített videók egyre élvezhetőbbek még rázkódás esetén is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .