MI az a fájlkiterjesztés? 2. rész)

Az előző részben beszéltünk egy kicsit a leggyakrabban előforduló fájlkiterjesztésekről, valamint arról, hogy Windows-on hogyan lehet őket aktiválni, ha nem látjuk azokat. Ezúttal szemügyre vesszük, hogy mi a helyzet Mac-en.

A fájlkiterjesztések MacOS-en alapértelmezett módon nem jelennek meg. Ennek az az oka, hogy a MacOS nem egészen ugyanúgy használja a kiterjesztéseket, mint a Windows. Ennek ellenére beállíthatjuk, hogy a Mac is kijelezze a fájlkiterjesztéseket, és ez valószínűleg nem is olyan rossz ötlet. Mac rendszeren a következő úton érhetjük el a szükséges menüt: Finder > Preferences > Advanced, majd pedig pipáljuk be a “Show all filename extensions” opciót a lehetőségek közül.
Említettük az előző részben, hogy a Windows azért használja a fájlkiterjesztéseket, hogy hozzá tudja rendelni megnyitáskor a megfelelő applikációt az adott fájlhoz. A Windows tehát tudja, hogy a ’readme.txt’ egy szöveges fájl a ’TXT’ kiterjesztés miatt, és ezért az alapértelmezett szövegszerkesztővel fogja megnyitni.
A MacOS és a Linux rendszerek is használnak fájlkiterjesztéseket, viszont ezek a rendszedrek úgynevezett MIME típusokat és egyéb kreációs kódokat használnak, hogy azonosítsák egy fájl típusát. Ez az információ a fájl fejlécében tárolódik. Mivel a fájlkiterjesztések nem szükségesek MacOS-en és Linux-on, lehet olyan érvényes fájlunk, amelynek nincs kiterjesztése, hiszen az operációs rendszerek a fejlécből megtudják, hogy milyen fájlról van szó.

De vajon mi történik, ha megváltoztatjuk egy fájl kiterjesztését? Ez operációs rendszerektől függ. Windows-on, ha törlünk egy fájlkiterjesztést, akkor a Windows többé nem tudja, hogy mit csináljon az ilyen fájlokkal. Ha megváltoztatjuk a kiterjesztést például úgy, hogy egy “coolpic.jpg” nevű fájlt “coolpic.txt”-re változtatunk, akkor a Windows az új kiterjesztés szerint szükséges applikációval próbálja meg megnyitni a fájlt, melynek eredménye vagy hibaüzenet, vagy egy értelmetlen szöveges dokumentum lesz tele kriksz-krakszokkal. A Windows ezen okból kifolyólag mindig figyelmeztet, ha meg akarjuk változtatni egy fájl kiterjesztését.
Mac-en hasonló a helyzet azzal a kivétellel, hogy ha kitöröljük egy fájl kiterjesztését, a rendszer automatikusan visszaadja azt a MIME információk alapján. Ha tehát ténylegesen meg akarjuk a fájl típusát változtatni mondjuk JPEG-ről PNG-re, akkor konvertáló programra lesz szükség.
A fájlkiterjesztések világa egészen addig bombabiztos amíg a legalapvetőbb módszerekkel el nem kezdünk velük szórakozni. Unaloműzésre jó lehet, azonban fontos fájlok esetében nem ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .