Mi az a Google FloC és hogyan követ téged online? (3. rész)

Google

Az előző részekben megnéztük, hogy a Google új adatkövetési rendszere elvileg biztonságosabb megoldást nyújt a sütikhez képest a felhasználói trendek és adatok követésére. Mivel a FLoC rendszer adatait a helyi böngésző tárolja, érzékeny adatok web szerverekre nem kerülnek fel, továbbá politikai, vallási és orvosi témákban sem kerülnek megosztásra internetezési szokások. A FLoC szükségessége viszont néhányakban azt az érzést kelti, hogy lehet, hogy nem jó irányba haladunk.

Google Floc

A Mozilla böngésző fejlesztői kijelentették, hogy nem feltétlenül szeretnék átvenni a FLoC rendszert, viszont dolgozik más reklámozó opciókon, melyek megőrzik az adatvédelem lehetőségét. A Chrome-ból inspirációt merítő böngészők, mint például a Brave és a Vivaldi szintén nem fogja implementálni a FLoC rendszert. Hasonló a helyzet az Apple tájékán a Safari-val és a Microsoft-nál is az Edge-ben.

Új adatvédelmi aggályok

Google F

Habár a FLoC képes a felhasználókat egész jól megtartani névtelenként, új adatvédelmi problémákat vet fel azzal, hogy megtartja a célzott reklámokat. Az egyik ilyen probléma a „fingerprinting”, avagy ujjlenyomat hagyás jelensége. Amikor böngészőknél ujjlenyomatolásról beszélünk, akkor ezalatt azt a folyamatot értjük, amikor megfogunk különböző információkat valaki böngészőjéből és összerakjuk azokat egy olyan halmazzá, mely képes azonosítani a személyt. Minél egyedibb a böngészői aktivitásunk, annál könnyebb ujjlenyomatolással azonosítani minket, mivel az egyedi, nem szokványos böngészési szokások megkülönböztetnek minket a többiektől.

 

Mivel a FLoC megfogja a böngészési viselkedésünkről gyűjtött adatokat, majd hozzárendel egy egyedi azonosítót mielőtt csoporthoz rendelne minket, néhány szaki azt az aggályt veti fel, hogy aki követni akar minket, annak a Google effektíve elvégzi a munka nehezét. Aki egy FLoC előtti Chrome felhasználót akarna lekövetni, annak milliók közül kéne választani, míg a cohort-okban csak párezer közül.

Adatok demokratizációja

Floc

A FLoC-nak meg kell osztania a cohort-ban szereplő adatainkat a reklámozókkal annak érdekében, hogy az egész rendszer működjön. A probléma az, hogy néha olyan cégekkel osztja meg az adatokat, akik már eleve tudnak minket azonosítani például bejelentkezési adatok által. Ez azon oldalaknál érdekes, ahova valamilyen Google fiókkal jelentkeztünk be, hiszen a Google bejelentkezési adataink már mentve vannak azon az oldalon. Ez az információ felhasználható arra, hogy a cohort ID-t hozzárendeljük a tényleges személy adataihoz.

Az elvileg anonim szolgáltatás tehát mégsem teljesen anonim. A FLoC rendszer még csak a Google felhasználók közel 0.5%-nál megy élesben, így egyelőre nem tömeges jelenségről van szó. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .