Mi az a Log fájl és hogyan kell megnyitni?

Néha a legbiztosabb módja egy hiba elhárításának egy applikációval vagy programmal kapcsolatban az, hogy először vetünk egy pillantást a ’log file’-ra, amit az adott program generál üzemelés közben. De mi is valójában egy log fájl és hogyan lehet belenézni?

A ’LOG’ egy automatikusan létrehozott fájl számára egy kiterjesztés, mely tartalmaz azzal kapcsolatos adatokat, hogy mik történtek egy program futása során. Ezek az adatok ilyen LOG kiterjesztésű fájlokba vannak rögzítve és események formájában jelennek meg a felhasználó számára. Egy biztonsági mentést generáló program például olyan log fájlokat generálhat, melyek megmutatják, hogy pontosan mi történt egy biztonsági mentés készítése vagy használata során. A Windows rengeteg log fájlt készít.
A log fájlok lényege, hogy nyomon követhessük mi zajlik a kulisszák mögött egy program futásakor, és hiba esetén megtaláljuk, hogy hol és mi romlott el. Ha egy komplex rendszerről van szó, akkor részletes listát kapunk minden eseményről, mely a hiba előtt történt. Habár a legtöbb log fájl a ’.log’ kiterjesztést használja, bizonyos log fájlok szöveges (.txt) kiterjesztésben is lehetnek. De hogyan kell őket megnyitni?

Tekitve, hogy a legtöbb log fájl egyszerű szöveges formátumban rögzítődik, egy sima szövegszerkesztő elegendő a megnyitásukhoz. A Windows alapértelmezett módon Notepad-el nyitja meg a log fájlokat, ha kétszer rákattintunk egyre. Ezen kívül igazából operációs rendszertől függően működhet még a Microsoft Word, LibreOffice, OpenOffice és a Notepad++ is. Ha nem rendelkezünk szövegszerkesztővel, akkor jó tudni, néhány böngésző támogatja a log fájlok megtekintését. Annyit kell csak tenni, hogy egérrel rákattintva behúzzuk egy üres böngészőablakba a fájlt.
A ’társítás’ opcióval (jobb klikk>társítás) kiválaszthatunk más programot is a log fájlok megtekintésére, sőt, új alapértelmezett programot is kiválaszthatunk, ha bepipáljuk azt az opciót, hogy ’mindig ez az alkalmazás nyissa meg ezt a fájltípust’ (Windows).

Fontos azt is megemlíteni, hogy sok operációs rendszer és alkalmazás saját módszerekkel és eszközökkel rendelkezik a log fájlok megnyitására. A Windows és a Windows-os alkalmazások által jegyzett log-ok például a legpraktikusabban az ’Event Viewer’ (eseménymegtekintő) segítségével kezelhetők. Ez egy olyan eszköz, mely a hibák feltárását is egyszerűbbé teszi. A log fájlok konkrét természete mindig operációs rendszerektől és alkalmazásoktól függ, azonban alapvető jellemzőik behatárolhatók. Jó böngészést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .