Mi az a Mac Mini?

Habár a Mac-ekről már kialakult bennünk a ’minden az egyben’ hiedelem, az Apple továbbra is kínál olyan termékeket, melyek kicsit testreszabottabb felhasználói élményt és lehetőségeket nyújtanak, mint a jól megszokott iMac-ek és Macbook-ok. A Mac Mini is egy ilyen kreálmány, mely az Apple legolcsóbb számítógépe jelenleg a piacon, valamint egyben a legkisebb is!

A Mac Mini egy praktikus kis számítógép, melynek az iMac-el és Macbook-okkal ellentétben szüksége van külső perifériákra, tehát billentyűzet, egér és képernyő nélkül sajnos nem sokra megyünk a 7.7-inch-es dobozba belepaszírozott erőforrásokkal. A Mac Mini-t a legtöbb a mérete és praktikussága miatt vásárolják, habár hazánkban nem igazán elterjedt. A legnagyobb haszna akkor van, ha több helyen is van kialakítva a Mini-hez megfelelő infrastruktúra, ahol dolgozunk, vagy otthon használjuk folyamatosan. Specifikációk terén körülbelül a 2015-ös Macbook Pro-nak felelnek meg a mai Mini-k, ugyanis a legutóbbi frissítésre 2.5 évvel ezelőtt kerül sor, habár terjednek már a hírek, hogy egy teljesen új Mini is készül lassan az Apple tájékán.
A Mac Mini egyik előnye, hogy 4 db USB bemente található rajta, ráadásul akár 6 perifériás eszközt is sorba köthetünk egyetlen Thunderbolt 2-es csatlakozóra, melyből 2 található az eszközön. A Mini-n található emellett HDMI bemenet és egy SDXC kártyafoglalat is, ami azt jelenti, hogy a csatlakoztatható kijelzők, billentyűzetek, egerek, hangfalak, merevlemezek és egyebek száma tulajdonképpen végtelen. A Mac Mini-t éppen ezért sokan amolyan ’periféria-szerverként’ üzemeltetik, és rendkívül hasznos lehet videóvágó stúdiókban, rádióstúdiókban, otthoni házimozi rendszerekben.

A Mini-k választékában található alap-, közép-, és felső kategóriás modell, melyek 500 dollártól 1000 dollárig terjednek árban. Mindegyik modell bővíthető memória és tárhely terén, a high-end modell-ben pedig processzort is lehet cserélni. Ez azt jelenti, hogy ezek a Mini-k testreszabhatók annak megfelelően, hogy milyen igényeink vannak, pontosan úgy, mint egy hagyományos PC-ben. Érdemes megemlíteni, hogy a többi Mac gépnél ez nem nagyon szokott opció lenni! A Mini egyszerre két darab 2560 x 1600 pixel-es kijelzést támogat. Kimenetek terén rendelkezik digitális Thunderbolt videó és HDMI kimenettel is, melyeken 1080p-s felbontást küld. A Mac Mini éppen ezért ajánlatos otthoni média box-nak is, mely közvetlenül csatlakoztatható a televízióhoz.

A Mac Mini remek választás azoknak, akiknek nincs szüksége egy full extrás iMac-re vagy Macbook Pro-ra, hanem inkább egy gép feldolgozóképességét és egyéb funkcióit használnák ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .