Mi az a PHP fájl és hogyan nyitok meg egyet?

Egy fájl, mely ’.php’ kiterjesztéssel rendelkezik egy ’plain-text’, avagy egyszerű szöveges fájl, melyben a forráskód PHP programozói nyelven íródott. A PHP egy rekurzív algoritmus, jelentése pedig Hypertext Preprocessor, avagy hipertext előprocesszor. A PHP-t rengeteg éve használják web applikációk és weboldalak fejlesztésére, melyeket a weboldal PHP motorja aktivál.

A PHP nyelvezetet 1994-ben találta fel Rasmus Lerdorf és eleinte szkriptek (rövid programok) egy kollekciója volt, melyek ’C’ programozói nyelven íródtak. A szkriptek elsődleges célja az volt, hogy számolják és figyeljék a látogatókat, akik az online önéletrajzát megtekintették.
A szkripteket eleinte ’Personal Home Page Tools’-nak (PHP Tools), avagy ’személyes kezdőoldal eszközök’-nek hívta, majd később PHP FI-ra nevezte, míg végül megadta neki a végleges PHP nevet. A világ weboldalainak 78.9% használ valamilyen szintű PHP kódolást.
A PHP fájlokat a web szerverek egy ’interpreter’, avagy dekódoló által dolgozzák fel, mely végrehajtja a kódot és kombinálja az eredményeket, (amik szinte bármik lehetnek – adatok egy adatbázisból, de akár képek is), ezután pedig egy dinamikusan létrehozott HTML-el megalkotják a weboldalt, amit látunk. Ez megakadályozza azt, hogy a felhasználók belelássanak a PHP kódba még akkor is, ha az adott oldal forráskódját nézik. Amikor egy weboldalon vagy online felületen például adatokat adunk meg, akkor egy, a kulisszák mögött működő kód fogja elküldeni ezt a szervernek egy szkript használatával, mely a PHP fájlban található. a WordPress oldalak főleg PHP-t használnak.

Mivel a PHP fájlok egyszerű szöveg-alapú fájlok, egy általános szövegszerkesztővel megnyithatók. Ilyenek lehetnek a Notepad, Notepad++, Sublime Text, Vi és még sok más. Ha csak gyorsan bele akarunk nézni a fájlba, akkor a Notepad jó választás lesz. Ha viszont editálni, szerkeszteni is akarjuk az adott fájlt, akkor olyan szövegszerkesztő kell, ami megfelelően formázza a PHP fájlokat. A Notepad++ kaliberű szövegszerkesztők itt már alapfeltételnek számítanak. A Notepad++ telepítésekor automatikusan települnek a kiterjesztések is, tehát a .php fájlokat egyből meg tudjuk majd nyitni, nem kell megmondani a Windows-nak, hogy mely fájlt használja a megnyitáshoz.
Ha PHP fájlokat futtatni akarunk, akkor le kell töltenünk magát a PHP nyelvezetet a gépre, hogy az operációs rendszer össze tudja állítani a kódolást. Ehhez egy lokális server használható, mint például a Varying Vagrant Vagrants, WampServer vagy a XAMPP.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .