Mi az a QD-OLED kijelző?

Jelenleg a tévék piaca tele van különböző kijelző típusokkal és funkciókkal, melyek remek képminőséggel kecsegtetnek.

Minél szélesebb, minél vékonyabb, minél okosabb. Ez a szentháromság szokta beövezni a modern tévéket, melyek között már nehéznek is számít nem „okosat” találni. Szegény vásárló már így is eléggé össze van zavarva, de a hab a tortán, hogy nemrég egy új kijelzőtípus is megjelent, a QD-OLED kijelző, mely a hagyományos OLED egy alternatív változata. Miért lehet ez az átlag tévéző számára érdekes? Nézzük!

Az aranyközép

Ahogy a névből is kiderül, a QD-OLED technológia a hagyományos OLED technológiát veszi alapul.

 

Mi is az OLED lényege?

Az OLED, avagy „Organic Light-Emitting Diode” a szerves önkibocsátó dióda rövidítése. A pixelekben effektíve apró fényforrások kapnak helyet és nem egy hátsó fényforrás világítja meg a panelt, hanem a panel saját maga fényét bocsátja ki. A technológiának sok előnye, de néhány hátránya is van. Tökéletesebb feketéket lehet vele például elérni és kevesebb az elmosódott szín. A színvilág is élénkebb.

Az OLED hátránya, hogy a túl sokat használt pixelek „elfáradnak” és megjelenik a pixel beégés, ahol bizonyos szimbólumok úgymond ráragadnak a kijelzőre, mivel az azokat sokszor megjelenítő pixelek fényereje csökken.

A Samsung a QD-OLED technológiát azért fejlesztette ki, hogy az OLED eddig elért eredményeit kiemelje, míg a hátrányait próbálja mérsékelni. Ne essünk kétségbe, a hagyományos OLED kijelzők is rengeteg pluszt adnak egészen a tökéletes fekete színektől a végtelen kontraszt arányokon át a széles betekintési szögekig.

Az OLED panelek hátulütője a beégésen kívül mindig is az alacsonyabb fényerő volt az LCD és LED háttérvilágítású panelekkel szemben. A HDR funkcióknak ez gondot okoz és a tévézési élmény csökkenhet, ha túl fényes szobába teszünk egy OLED tévét.

A Samsung megoldása a problémára a „Quantum Dot Technology”, avagy a kvantumpont technológia, egy olyan vívmány, ami a QLED és a Neo QLED készülékekben már jól bevált. A QLED tévékben panelre rákerül egy külön réteg, melyeken kvantumpontok találhatók, céljuk pedig az, hogy a színvilág pontosságát és az árnyalatokat javítsa. Az OLED paneleknél nem ez a cél, hanem az, hogy a fényességet növelni lehessen!

Hogyan működik egy QD-OLED kijelző?

A Samsung Display cég szerint a QD-OLED kijelzőnek 3 fő komponense van: egy TFT réteg, egy kék OLED réteg és egy kvantumpont réteg. A TFT réteg feladata, hogy az elektromos áramot átvezesse az OLED anyagon, a kék OLED réteg feladata a kék fény generálása, míg a kvantumpont réteg feladata a fényerő fokozása. Más színréteg nincs is ebben a panelben, csak kék fényt bocsát ki. Na de miért pont kék fényre van még szükség?

Amikor az egyes pixelekből érkező kék fény átmegy a kvantumpontokon, zöld és piros alpixelek (sub-pixels) jönnek létre, melyek a kék pixelekkel kombinálva képesek a teljes RGB színskálát reprezentálni. Ebben a jól ismert modellben a kék, zöld és piros színek keverednek, hogy egyéb színeket hozzunk létre, majd ezek megjelenítésre kerülnek a tévén. Ebből a három színből minden színt ki lehet keverni, amire szükség van.

A probléma az szokott lenni, hogy a színek megjelenítésekor szükség van még egy színfilterre is, ami kikeveri a kívánt színt, viszont a fény energiájának egy része ekkor elveszik. A szín transzformáció feladatát ezért a kvantumpontok veszik át és a színkeverés ezáltal nem jár energiaveszteséggel.

A hagyományos OLED tévékhez képest tehát magasabb marad a fényesség a színek átalakítása után. A QD-OLED kijelző emellett megőrzi az OLED önkibocsátó jellegét is, tehát egyes pixeleket teljesen ki lehet kapcsolni a tökéletes, mély fekete színek elérése érdekében. Ez jobb HDR teljesítményt is jelent, ami a sima OLED-nél szintén probléma volt túl fényes szobákban.

QD-OLED vs. OLED

A QD-OLED tehát minden téren jobb, mint az OLED?

Nos, a Samsung azzal dicsekszik, hogy a QD-OLED tévékben akár 1.000.000:1-hez kontrasztarány is megvalósítható, emellett rendkívül széles színskála és kiváló betekintési szögek várnak minket. A két technológiában azonban mégis van egy radikális különbség működés terén.

Mint említettük, az QD-OLED kijelző csak kék fényt bocsát ki. Ezzel szemben az OLED panelekben külön réteg van a piros, zöld és kék színeknek. Ezeket a rétegeket összesajtolják, hogy fehér fény jöjjön létre, mely aztán az egyes pixelek fényforrásaként működik.

Nagy különbség van abban is, hogy a két panel hogyan konvertálja a fő fényforrást a színek megjelenítéséhez. Mint említettük, az OLED panel egy színfiltert használ, a QD-OLED pedig kvantumpontokat. A színkonverzió a színfilter esetében energiaveszteséggel jár, innen jön az alacsonyabb fényerő. A QD-OLED tehát úgy tűnik, hogy több szempontból is kijátszotta az OLED-et. Az egyetlen probléma, amit nem sikerült megoldani, az a beégés. Mivel a QD-OLED panelek is szerves anyagokat használnak a pixelekben, azok előbb-utóbb szinté elfáradnak.

QLED vs. QD-OLED

A kvantumpont technológia nem számít különösebb újdonságnak már manapság. Több gyártó is használja már a QLED tévékben, tehát a fogyasztók számára már egy ideje elérhető a remek színskála és a jó fényerő. A QD-OLED azért különleges, mert ötvözi a kvantumpont és az OLED technológiát.

Ne feledjük, hogy a QLED tévék effektíve hagyományos LED tévék, melyekben van egy extra kvantumpont réteg. Ez azt jelenti, hogy a színreprodukció valamivel jobb, mint a sima LED tévék esetében, de a LED tévék hátrányai továbbra is ott vannak. Itt főleg a mély feketék hiánya érezhető

A QLED tévék esetében a panel típusára is figyelni kell, mert lehet, hogy szép széles betekintési szögeket kapunk, de lehet, hogy elég szűket. Nem mindegy tehát, hogy IPS panelt vagy VA típusú panelt alkalmaznak a gyártók. Az IPS panel jelentős hatással van a kontrasztarányra is. A QLED tévék fő előnye, hogy még jobb fényességet tudnak elérni, mint a QD-OLED tévék. Ez értelemszerűen a hátsó megvilágításnak köszönhető, amit külön fényforrás végez. A Samsung Display által kibocsátott teszt alapján egy QD-OLED tévé képes 1000 nites fényességet elérni HDR módban, a QLED tévéknél a maximális fényerő 1500 nit körülre esik.

Összességében tehát minden technológiának megvan az előnye és a hátránya is.

Az OLED remek színskálával és mély feketékkel kecsegtet, de a fényereje nem a legjobb.

A QD-OLED jobb fényerőt produkál, mint az OLED, de a beégést nem tudja elkerülni.

A QLED remek fényerőt ad, de a színskála nem olyan jó, mint versenytársainál, ráadásul a feketék is elmosódottak tudnak lenni.

Árban egyébként még mindig a QLED-ekkel járunk a legjobban. Az OLED tévék ára kezd normalizálódni, így lassan bárki belekóstolhat világukba. A QD-OLED egy új vívmány, ezért még egy ideig várhatóan borsos ára lesz.

Forrás: howtogeek.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .