Mi az a VPN és miért lehet rá szükség? (1. rész)

A VPN, avagy a Virtual Private Network (virtuális magánhálózat) lehetővé teszi, hogy biztonságosan kapcsolatot létesítsünk egy másik hálózattal az interneten, ezáltal pedig használhatók arra, hogy hozzáférjünk régiókorlátozás alatt álló oldalakhoz, elrejtsük böngészési aktivitásainkat publikus Wifi hálózatokon, és még sok egyéb dologban is hasznosak. Hasonlóan működik a proxy-hoz.

Manapság rendkívül népszerűek a VPN-ek, azonban nem azon okból, ami miatt eredetileg létrehozták őket. Amikor az első VPN-ek létrejöttek, feladatok az volt, hogy üzleti hálózatokat biztonságosan összekössenek az interneten keresztül, vagy lehetővé tegyék, hogy valaki hozzáférjen egy üzleti hálózathoz otthonról. Miért éri meg tehát a VPN használata az átlagember számára?
Egyszerűen fogalmazva, a VPN csatlakoztatja PC-nket, okostelefonunkat, iPad-ünket vagy bármely egyéb eszközünket egy másik géphez (szerverhez), és lehetővé teszi, hogy internetezzünk a másik gép kapcsolatát használva. Ha tehát az a szerver egy másik országban van, akkor az adott weboldal számára úgy fogunk tűnni, mintha az adott országból érkezne a kapcsolat, így a régiókorlátozások nem okoznak problémát. A VPN alapvetően alkalmas arra, hogy

  • Áthidaljunk földrajzi korlátozásokat bizonyos oldalak esetében.
  • Online stream-elhető médiához hozzáférjünk olyan oldalakon, mint a Netflix vagy a Hulu.
  • Megvédjük magunkat a kémkedéstől nem megbízható Wifi hálózatoknál.
  • Moderált szintű anonimitást szerezzünk azáltal, hogy valódi földrajzi helyzetünket elfedjük.
  • Megvédjük magunkat a torrentezés közbeni ’log-olás’-tól.


Milyen VPN hálózatok állnak rendelkezésre?
A szituációtól függően használhatunk munkahelyi VPN-t, online VPN-t, de létrehozhatunk egy VPN szervert otthon is. Az átlag felhasználó számára az online VPN-ek használata a legpraktikusabb, hiszen csak fel kell keresni valamelyik VPN weboldalt, onnan le kell tölteni a VPN klienst az adott eszközre (lehet Windows PC, Mac, Linux, Android eszköz, iPhone, iPad, egyéb OSX eszköz). Alább látható néhány fizetős VPN:

  • ExpressVPN – Ez a VPN kombinálja az egyszerű kezelhetőséget és a gyors szervereket, valamint viszonylag olcsón támogatja az online médiákhoz való hozzáférést és a biztonságos torrentezért.
  • Tunnelbear – A Tunnelbear-t a legtöbben az idegen Wifi hálózatokon szokták használni, például egy kávézóban, vagy egyéb publikus helyen. Más szituációban igazából nem is kifejezetten kompetens.
  • StrongVPN – Nem olyan könnyű kezelni, mint az előzőket, azonban a biztonságos torrentezés és online média streaming garantált!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .