Mi az a VPN és miért lehet rá szükség? (2. rész)

Az előző részben megismerkedtünk a VPN alapjaival, valamint azzal is, hogy milyen VPN-ek állnak rendelkezésre, ha azonnal meg akarjuk kezdeni a munkát. A második részben részletesebben megismerkedünk azzal, hogy miként működnek a VPN-ek és milyen egyéb feladatokra is jók az eddig említetteken kívül.

Amikor egy eszközt egy VPN-re csatlakoztatunk, az eszköz úgy viselkedik, mintha a VPN helyi hálózatán üzemelne. Minden itteni forgalmunk el van küldve egy biztonságos kapcsolaton keresztül a VPN-re, és így hozzáférhetünk olyan oldalakhoz, tárhelyekhez, stb, melyekhez otthonról nem férnénk hozzá.
Amikor VPN-en keresztül internetezünk, akkor az oldalra nem közvetlenül az otthoni gépünkről csatlakozunk, hanem a titkosított VPN gépről, annak adataival. A VPN úgy dolgozik, mint egy közvetítő, és a mi gépünk az oldallal nem érintkezik, így a böngészés is biztonságosabb, és a földrajzi akadályokat is legyőzzük. Ha például Netflix-et akarunk nézni Európából, akkor elég egy amerikai VPN-t keresni, mely elég gyors és problémánk meg van oldva.

A VPN egyéb lehetőségei:
– Üzleti hálózatokhoz való hozzáférés utazás közben: Céges hálózatokhoz való hozzáférés sokszor történik VPN-en keresztül, hiszen, ha egy munkatárs éppen a világ másik végén van, de információra van szüksége, akkor ugyanúgy be tud lépni cége adatbázisába a megfelelő VPN segítségével.
– Otthoni hálózathoz való hozzáférés utazás közben: Ez az előzőhöz hasonlóan működik, csak otthoni hálózatunkkal, és használhatunk például egy Windows távoli asztal alkalmazást, hogy otthoni gépünket használjuk többezer kilométer távolságból.

– Böngészési aktivitásunk elrejtése: Ha publikus Wifi-n internetezünk, akkor a HTTPS támogatással nem rendelkező weboldalakon történő böngészési aktivitásunk mindenki számára látható a hálózaton, ha tudják hol kell keresni. Ilyen helyeken ezért érdemes csatlakozni egy VPN-hez és úgy internetezni, hiszen a nézelődők csak a VPN gépet fogják látni, mint aktív csatlakozó. Azt azonban érdemes tudni, hogy a VPN szolgáltatók viszont log-olhatják adatainkat!
– Internet cenzúra áthidalása: Kínában rengetegen használnak VPN-eket, hogy a ’Nagy Kínai Tűzfal’-at áthidalják és hozzáférést szerezzenek az egész internethez. Ott tartózkodóként ez számunkra is hasznos lehet.
– Torrentezés: Sokan használnak VPN kapcsolatokat, hogy BitTorrent alkalmazáson keresztül töltsenek le fájlokat, azonban sokszor előfordul, hogy legális torrenteket töltenénk le, azonban az IPS-ünk gyenge vagy lassú. Ilyenkor egy VPN-re való csatlakozás javíthat helyzetünkön valamivel.

A VPN-ek világa természetesen itt nem ér véget. Sok egyéb helyzetben is hasznosak lehetnek, így hát a legjobb dolog mindent kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .