Mi az a Wifi 6E és miben különbözik a Wifi 6-tól?

Wi-Fi 6E Hardware

A Wifi 6 a legújabb Wifi szabvány és 2020-ban megérkeznek az első hardverkomponensek, melyek lehetővé teszik széleskörű felhasználását és a régebbi wifi szabvány lecserélését. Érdekes módon a wifi 6 még meg sem jelent igazán, de az emberek már a wifi 6E-ről beszélgetnek. Mi ez pontosan?Wi-Fi 6E

A Wifi 6 és a régebbi generációs wifi eszközök is a 2.4 GHz és az 5 GHz valamelyikét használják a kommunikáció lebonyolításához. A 6E eszközök azonban már 6 GHz-en is képesek lesznek üzemelni, ami számos előnyt hordoz magában. Az elképzelés az 5 GHz-hez hasonlóan működik, viszont több csatorna áll rendelkezésre az adatcserére. A Wifi Alliance állítása szerint a 6 GHz-es sáv 14 további 80 MHz-es és 7 további 160 MHz-es csatornát bocsát az eszközök rendelkezésére. Ezek a csatornák továbbá nem zavarják egymást, nem fedik egymást, így az adatforgalom torlódása tovább csökkenthető, ami fontos az olyan helyeken, ahol egyszerre több hálózat is bonyolít adatforgalmat.
A 6 GHz-es frekvencia kihasználása azért is előnyös, mert ezen a frekvencián csak a Wifi 6E kompatibilis eszközök kommunikálnak. Nem oszlik meg tehát a Wifi 5 és egyéb eszközökön, mint az 5 GHz esetében. A Wifi 6E tehát maga a wifi 6, hivatalos nevén 802.11ax, mely 6 GHz-en üzemel 5 és 2.4 helyett. D e ha a 6 GHz ennyi előnyt rejt, akkor miért nem volt eddig 6E, 5E és egyéb szabványok, melyek ezt a frekvenciát használták? Nos, törvénybeli szabályozások miatt. A hírközlési hatóságok ugyanis nem engedték meg a gyártóknak, hogy kihasználják a 6 GHz-es sávot eddig, ugyanis más célokra volt fenntartva. Az engedélyezési folyamat még mindig nem zajlott le, de az USA-ban már a teendők listáján rajta van, és a Wifi 6 szabvány elterjedésére valószínűleg a 6E is engedélyezve lesz.Wi-Fi
A piac nagyon is várja, hogy a 6E rendelkezésre álljon, ugyanis az informatika számos területén tartottak már igényt 6E access point-okra és routerekre. Az egyre növekvő számítógépes hálózatok és adatforgalom megköveteli, hogy a hálózatoknak is nagyobb kapacitása legyen kábelezés nélkül. Mindennek azonban az a hátránya, hogy a Wifi 6 és 6E kiaknázásához jelentős mennyiségű eszközt le kell cserélni, ami komoly pénzbeli befektetést lehet. A wifi 6 természetesen kompatibilis visszafelé az eszközökkel, azonban teljes potenciáljának kihasználásához minden eszköznek wifi 6 kompatibilisnek kell lennie a hálózatban. A lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb lánccszem, tehát egy eszköz sem lehet wifi 5-ös. A 6E egy hasznos extra lesz pár év múlva, most azonban még várni kell rá egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .