Mi az a Windows 10 IoT és miért lehet érdemes kipróbálni?

A Microsoft 9 különböző verzióban kínálja a Windows 10-et az érdeklődők számára. Ezek között megtalálható a Home, Az Enterprise, a Server, az Ultimate és az IoT is, melyek mind egy kicsit mást nyújtanak a tulajdonosok számára annak megfelelően, hogy mik az igények. A legritkább verzió az IoT, mely az „Internet of Things” rövidítése, viszont jó eséllyel tudtán kívül sokunk használta már ezt a verziót is.Windows 10 IoT
A Windows IoT a korábbi Windows Embedded továbbfejlesztett verziója. Ha még emlékszünk pár évvel ezelőttre, akkor sok ATM-nél találkozhattunk Windows XP rendszerekkel, melyek azonban már nagyon a végét járták és szükség volt egy új verzióra. Az ATM-ekhez hasonló eszközök mind a Windows XP egyik speciális fajtáját, a Windows Embedded (XPe) rendszert használták. A bankok ATM-ekre rakták ezt a verziót, míg eladók valamilyen információs terminálra, a gyárak pedig prototípusukat teszteltek vele. Az újabb Windows IoT azonban nem csak nagy cégek számára lett kitalálva.
A Windows 10 IoT jelenleg 2 verzióban érhető el. Ezek az Enterprise és a Core. Az Enterprise verzió alapvetően egy Windows 10 Enterprise, csak további korlátozási opciókkal, melyekkel például beállíthatjuk, hogy a rendszer egyetlen KIOSK vagy terminálapplikációt jelenítsen meg (például egy ATM-nél). A Windows továbbra is fut a háttérben, de az átlag felhasználók ahhoz nem férnek hozzá. Az IoT licenszeket ráadásul csak OEM egyezményeken keresztül lehet megszerezni, viszont teljes értékű licensz, tehát a Windows teljes erejét ki lehet használni.IoT Core
Az Enterprise-al szemben az IoT Core egy sokkal nyersebb változat, melyet általában egyetlen célra lehet felhasználni és beüzemelni, és nem is teljes értékű operációs rendszert kapunk. Az oprendszer csak egyetlen Universal Windows Program-ot, avagy UWP-t és háttérfolyamatokat képes futtatni. Ezt a rendszert olyan programokkal érdemes használni, melyek nem igényelnek folyamatos interakciót. Ilyen lehet például egy termosztát. Sok gyártó használja az IoT Core-t prototípusok tesztelésére, de a mindennapi életben is találkozhatunk vele például arcfelismerőkben, okosotthon vezérlőkben, kamerákban, PIR szenzorokban, szervókban, hőérzékelő szenzorokban és egyéb hasonló helyeken. A Microsoft még egy olyan robotot is bemutatott, melyet egy Raspberry PI vezérelt és Windows IoT Core volt az operációs rendszere. Személyes felhasználásra ráadásul ingyenes a licensz.
Az IoT egy kifejezetten egyszerű verziója a Windows-nak, melyet specifikus feladatokra a legérdemesebb használni. Tesztelőknek és mérnököknek erősen ajánlott, mivel csak a lényeg van benne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .