Mi az a ZSH és miért lehet érdemes a Bash shell helyett használni?

A ZSH, avagy Z Shell egy kiterjesztett verziója a Bourne Shell-nek (SH) rengeteg új funkcióval és beépített támogatással pluginek-hez, témákhoz és játékokhoz egyaránt. Mivel a ZSH teljes mértékben arra a shell-re lett alapozva, mint a Bash, számos funkciója hasonló a klasszikus Bash-hez és a váltás is rendkívül egyszerű a kettő között.

A ZSH-nak rengeteg funkciója és extrája a van a Bash-hez képest. Vannak, melyek csak apróbb javítások, azonban a fontosabbak a következők:
– Automatic cd (automatikus cd): ZSH-n ezen funkció használatához elegendő csak a könyvtár nevének megadása.
– Recursive path expansion (rekurzív elérési útvonal kiterjesztése): Például: a “/u/lo/b” útvonal a következőbe terjed: “/usr/local/bin”
– Betűzési hibák kijavítása és közelítéses korrekció: Ha ZSH-n például ejtünk egy apró hibát, amikor egy könyvtár nevét adjuk meg, akkor a shell kijavítja nekünk automatikusan.
– Pluginek és témák támogatása: A ZSH sok különböző plugin framework-ot, avagy szabványt tartalmaz, így lehetőségeink sokasodnak a bash-el szemben. Jó eséllyel ez a legmenőbb funkciója a ZSH-nak, így a továbbiakban is ezzel fogunk foglalkozni.

Ha MacOS-en vagyunk és fel van telepítve a Homebrew (aminek mindenképp fent kéne lennie), akkor egyetlen paranccsal feltelepíthetjük a ZSH-t:
’brew install zsh’
Mac felhasználóknak érdemesebb továbbá az iTerm-öt használni a natív terminál (parancssor) helyett, mivel sokkal jobb a színek támogatottsága és egyéb apróságokat is tartalmaz, amiket a beépített terminal nem.
Linux rendszereken a disztróktól függően a telepítéshez szükséges parancs változhat, azonban alapértelmezett csomagként meg kéne jelennie a csomagmenedzserben (package manager). Windows-on a helyzet komplikáltabb, mivel lehet, hogy nincs is bash a rendszerben. Ezzel most nem foglalkozunk.
Ha a legjobb teljes plugin ZSH szabványcsomagot akarjuk letölteni, akkor az ’Oh-My-Zsh’-ra lesz szükség. A következő paranccsal tudjuk telepíteni:
’ sh -c „$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/robbyrussell/oh-my-zsh/master/tools/install.sh)” ’
Ha ezzel megvagyunk akkor hozzáadhatunk és letilthatunk plugin-eket a rendszerben azáltal, hogy hozzáadjuk őket a ’.zshrc’ fájlhoz. Teljes plugin csomagot az Oh-My-Zsh szoftverraktárból (software repository) tölthetünk le.

A letöltött plugin-ek nagyfokú testreszabhatóságot biztosítanak a ZSH shell-t használó rendszereknek. Jó kísérletezést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .