Mi az az API? (1. rész)

Az ’API’ kifejezés valószínűleg sokszor felbukkant már előttünk operációs rendszerünk használata során. Az operációs rendszerek, böngészők és egyebek frissítései sokszor bejelentik fejlesztők számára, hogy új API-k érhetők el. De akkor mi is az az API?

Application Programming Interface
 
Maga az API egy akroníma, mely a fent látható szöveg, avagy az alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész rövidítése. Az API-t úgy lehet felfogni, mint egy étlapot egy étteremben. Felsorolja azokat az ételeket, melyeket rendelhetünk, és mindegyikről ad egy leírást. Azt nem tudjuk, hogy miként készülnek el az ételek, csak azt, hogy a konyha megcsinálja nekünk.
 
Az API-k hasonlóan kilistáznak folyamatok tömkelegét, melyet a fejlesztők lefuttathatnak egyes környezetekben, és biztosítanak leírást is, hogy mit csinálnak az adott folyamatok. Ez fejlesztők számára azért rendkívül hasznos, mert rengeteg időt spórolnak a ’papírmunkával’, hiszen a monoton, hosszadalmas folyamatokat az API-k sokszor elvégzik a fejlesztők helyett, így kevesebbet kell kódolni és kisebb a hibalehetőség is, ráadásul a konzisztencia is növekszik az olyan szoftverekben, melyek ugyanazon API-kat használják. Az API-k szabályozhatják a hozzáférést bizonyos szoftverekhez és hardverekhez is.

Tegyük fel, hogy iPhone-ra szeretnénk egy applikációt kifejleszteni. Az IOS rengeteg API-t biztosít ehhez, hogy megkönnyítse dolgunkat. Ha például szeretnénk a rendszerbe beágyazni egy olyan böngészőt, mely egyszerre több weboldalt is képes mutatni, akkor nem kell lekódolni egy saját böngészőt nulláról magunknak csak emiatt. Használhatjuk ugyanis a ’WKWebView’ API-t, hogy beágyazzunk egy Webkit böngésző objektumot applikációnkba. Ha egy applikációval használni szeretnénk a telefon kameráját, akkor nem kell saját kamera interfészt kódolnunk a programhoz, hiszen használhatjuk a kamera API-ját, hogy beágyazzuk a beépített kamera interfészét applikációnkba. Az Apple szoftverfejlesztői már elvégezték számunkra mindezt a sok munkát, hogy nekünk ne kelljen.

Ez egyénként minden platformon hasonlóan működik. Létre akarunk hozni egy dialógus ablakot Windows-on? Van rá már egy API. Szeretnénk ujjlenyomat-olvasó támogatást hozzáadni egy applikációhoz? Van már rá egy API, tehát nem kell minden egyes Android gyártó ujjlenyomat-olvasóját tesztelnünk. Az API-k univerzalitást hoznak a modern készülékekhez az egyszerű kezelhetőség és fejleszthetőség érdekében.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .