Mi az az MPEG fájl és mit csináljunk vele Linux-on?

Egy fájl, mely .mpeg (vagy .mpg) kiterjesztéssel rendelkezik, egy MPEG videó fájl, mely gyakori és népszerű formátuma filmeknek és videóknak, melyek az interneten kerülnek megosztásra. Ezek a fájlok speciális tömörítési eljárásokkal készülnek, így lecsökkentve méretüket, és sokkal gyorsabban le- és fel lehet őket tölteni, mint más népszerű videóformátumokat.

Az MPEG-et a Moving Picture Experts Group fejlesztette ki (innen kapta a rövidítést is), ugyanaz a csoport, aki elhozta számunkra az mp3 és mp4 formátumokat. Az MPEG egy olyan fájl, mely vagy MPEG-1, vagy MPEG-2 tömörítési formát használ annak megfelelően, hogy a fájl később mire lesz felhasználva.
 
Az MPEG-1 eredetileg arra lett tervezve, hogy VHS minőségű nyers videót és CD audiót tömrítsen le 1.5 megabit/másodperc  adatsűrűségre anélkül, hogy a minőségben jelentős romlás következne be. Ez sikerült is, és az MPEG-1 születése óta rendkívül népszerű formátum (habár most már kicsit elavult). A videók 30 FPS-ben körülbelül 352×240 felbontásban jelennek meg.
 
Az MPEG-2 olyan videókra lett tervezve, ahol a minőség megtartása fontosabb, és ez a séma lett kiválasztva a televíziós közvetítések, műholdas televízió, digitális televízió és a DVD számára is. Az MPEG-2 sokkal magasabb bitrátával dolgozik, mint az 1-es formátum (6 megabit/másodperc) és 30 FPS mellett 720×480 felbontást biztosít.

De hogyan nyitjuk meg ezeket a fájlokat? Jó hír, hogy népszerűsége miatt a legtöbb médialejátszó probléma nélkül meg tudja nyitni ezeket a formátumokat konvertálási szükség nélkül. Ha tehát van Windows Media Player, iTunes, QuickTime, vagy VLC Media Player a gépen (Linux-ra nem mindegyik érhető el, de a VLC például igen), akkor nem lesz probléma.
 
A fájl megnyitásához csak kétszer rá kell kattintani, az operációs rendszer pedig a formátum alapján eldönti, hogy mely programmal nyissa meg. Windows alapértelmezett módon a Windows Media player-t választja, míg Linux valószínűleg a VLC-t, ha telepítve van.
Néhány lejátszónak szüksége van MPEG-2 enkóderre (Windows Media player), hogy az MPEG-2-t meg tudja nyitni.

A legjobb választás egyértelműen a VLC, mivel szinte minden elérhető médiaformátumot támogat, ráadásul nyílt forráskódú, ami Linux felhasználóknak jó hír, hiszen a legtöbb disztróval tökéletesen kompatibilis, ráadásul rengeteg extra beállítást is ajánl, mint például ekvalízer, lejátszási listák, stb. Ha tehát MPEG fájlokkal dolgozunk, akkor Linux-on a VLC a legjobb választás!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .