Mi az az NSFW

NSFW etimologia

A magyar kultúrába bekerült számos angolszáz kifejezés és akronim (betűszó), melyet nap, mint nap láthatunk online portálokon, de nem igazán tudjuk, hogy mit jelentenek. Az NSFW is egy ilyen rövidítés, mely annyit tesz: „Not Safe For Work”, avagy érzékeny tartalom. Na de mit takar ez pontosan?NSFW
Ha helyesen használjuk az NSFW-t, akkor azt jelenti, hogy olyan tartalom (mely lehet weboldal, videó, kép, stb) megtekintése előtt állunk, mely bizonyos szempontokból érzékenyen érinthet embereket. Habár az NSFW-t legtöbbször a felnőtt tartalmak előtt jelenítik meg, jelenleg már használatos olyan tartalom előtt is, mely erős nyelvezetet tartalmaz vagy politikai jellegű. Habár az angol megfelelő kicsit furán hangzik ezekre a kontextusokra, az elfogadott NSFW figyelmeztetés igazából arra való, hogy publikus helyeken megússzunk kínos helyzeteket. Például a metrón éppen netezünk és olyan oldalra keveredünk, ahol NSFW figyelmeztetés vár minket. Ha ne akarjuk, hogy mindenki belepillantson mondjuk egy felnőtt tartalomba a tabletünkön, akkor ezt az oldalt érdemes kerülni.
Az NSFW kiterjed olyan dolgokra is, melyek gyerekek számára helytelenek, továbbá olyan altípusai is vannak, mint például a háborús felvételek, melyek sokkoló dolgokat tartalmaznak, de az is lehet, hogy valaki felvett egy balesetet vagy egy verekedést, és ez is NSFW-nek számít.NSFW ertelme
A digitális korszak előtt viszonylag egyszerű volt az ilyen tartalmakat elkerülni. A filmek előtt ott volt az R minősítés, hazánkban pedig a 12, 16 és 18 éves karika. Manapság azonban, amikor bármit megnézhetünk egy okostelefonnal, a védekezés már nem ilyen egyszerű.
Az NSFW kifejezés egy remek találmány, ugyanis fél másodperc alatt lehet vele jelezni, ha egy tartalommal vigyázni kell megtekintés szempontjából. Tegyük fel, hogy ismerősünknek akarunk küldeni egy érdekes háborús jelenetet, azonban abban vannak erős, durva jelenetek. Elküldjük neki a linket, és odaírjuk, hogy NSFW. Ha ismerősünk is jártas az NSFW jelentésében, akkor tudja, hogy nem publikus helyen kéne megnézni, ugyanis bizonyos embereket sokkolhat, megzavarhat. Éppen ezért hazamegy és otthon nézi meg a felvételt. Érdemes gyerekeinket is megtanítani az NSFW felismerésére és használatára. Persze igen nehéz korlátozni, hogy mit nézhetnek meg, hiszen egy okostelefonnal az egész internet megnyílik előttük, azonban jó, ha tudnak ezekről a dolgokról.
Az NSFW egy relatíve modern kifejezés. Pár éve nyerte el végleges jelentését és formáját. Hazánkban még kevésbé ismert, angolszáz kultúrákban azonban mindennapos a használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .