Mi az az Ubuntu?

Ha valakit manapság megkérdezünk az utcán, hogy milyen operációs rendszereket ismer, akkor az emberek nagy része Windows-al vagy Mac OS-el fog válaszolni. Páran megemlítik a Linux-ot is, de csak olyan szinten, hogy létezik. Nos, a Linux is egy igen nagy potenciállal rendelkező platform, amely számos hasznos dolgot tartogat számunkra. Az egyik az Ubuntu operációs rendszer.

Az Ubuntu a Linux egy úgynevezett ’’disztrója’’. Ez a kifejezés akkor érvényes, ha az adott operációs rendszer alapja egy Linux kernel. Jelenleg konkrétan több száz különböző Linux disztró van a világon. Ezek közül sok ingyenes és a közösségek egymást segítik a használatukban. Egy ingyenes Linux disztró telepítése azonban, amely nem rendelkezik hivatalos támogatással, ijesztő lehet az átlagos felhasználó számára. Itt jön a képbe az Ubuntu.
Az Ubuntu-t a Canonical cég fejlesztette ki és kiváló példája egy kereskedelmi célokra készített disztrónak. A Canonical célja az volt, hogy egy ingyenes, stabil és megbízható platformot hozzanak létre a felhasználóknak és a szoftverfejlesztőknek egyaránt. Az operációs rendszer pénzért való értékesítése helyett a Canonical kereskedelmi támogatást nyújt a termékeinek felhasználói számára, tehát a cég kifejezetten az eladott operációs rendszerekből él.
Számunkra ez jó hír, hiszen ingyen juthatunk hozzá az Ubuntuhoz. Saját példányunk beszerzése egyáltalán nem bonyolult. Csak annyi a dolgunk, hogy ellátogatunk az Ubuntu weboldalára és letöltjük. Szükségünk lesz azonban egy adathordozóra, amelyen eltároljuk és amelyről bootolhatjuk. Ez lehet CD vagy USB adathordozó is. Az Ubuntu egyik legjobb funkciója, hogy a bootoláskor nem írjuk felül vele jelenlegi operációs rendszerünket. Kipróbálhatjuk az Ubuntu környezetet, és ha nem tetszik, akkor egyszerűen kivesszük az adathordozót és már ott sincs.

Linux

Ha azonban az Ubuntu elnyerte tetszésünket, akkor beállíthatjuk, hogy jelenlegi operációs rendszerünk mellett fusson, vagy véglegesen szakíthatunk eddigi rendszerünkkel és áttérhetünk az Ubuntu-ra. Érdekesség egyébként, hogy akár a Windows-on belül is futtathatjuk az Ubuntu-t, mint bármely szoftvert.
Az Ubuntu rendelkezik saját GUI-vel (Grafikus interfész), amely hasonló a Windows és a Mac OS rendszerekéhez. Az applikációk itt is ikonok vagy menüpontok formájában jelennek meg és használatuk nem sokban különbözik a már jól megismert rendszerekétől. Nem kell egy halom parancsot megtanulnunk, a GUI segítségével a hagyományos egér és billentyű kombó itt is működik a kezeléshez.
Az Ubuntu platform rengeteg szoftvert támogat. Produktív applikációk tucatjait, média szoftvereket, kommunikációs programokat és még sok mást találhatunk erre az operációs, rendszerre is. Az Ubuntu szinte minden olyan szoftvert támogat, amely kompatibilis a Linux-al. Sok Windows-exkluzív szoftver is megjelent már Linux-ra, tehát az Ubuntu-n is elérhető. A szoftver centerben például rengeteg alkalmazást lehet megtalálni és amelyek itt nincsenek licenszelve, azok letölthetők a gyártók weboldaláról.
Ubuntu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .