Mi az új a Chrome 90-ben?

Chrome 90

A Chrome 90 megérkezett és olyan újdonságokat hoz magával, mint jobb menedzsment eszközök, egy régóta várt javítás az olvasási listához (Reading List), továbbá sok egyéb javítás a kulisszák mögött. A 90. verzió a Google számára valamiért fontos volt, ezért készítettek egy vicces videót is, ami a 90-es évek stílusát ábrázolja, miközben elmagyarázza az újdonságokat. Érdemes megnézni.

Optimalizált AV1 Encoder videóhívások számára

Chrome new

A videó konferencia rendkívül népszerű manapság, ezt pedig a Google is tudja, ezért a Chrome-ban próbálják jobbá tenni. Az asztali PC-khez készült Chrome már támogatja az AV1 Encoder-t, mely a WebRTC sztenderdet használja, hogy minőségi konferenciahívásokat és videóhívásokat kezdeményezzen. Az optimalizáció eredmény jobb képminőség és kisebb lefoglalt sávszélesség a videóhívás során. A lassabb kapcsolatok is jobb élményben fognak részesülni, viszont a Chrome-ban végzett konferenciahívások szolgáltatóinak is át kell venni az új kodeket, ami még eltarthat egy kis ideig.

HTTPS és olvasási lista

Chrome files

A Chrome 90 már HTTPS alatt próbál meg betölteni minden weboldalt alapértelmezett módon. Mindez jobb adatbiztonságot és biztonságosabb böngészést jelent. A legtöbb weboldal eleve HTTPS-t használ manapság, de van még pár HTTP oldal. A probléma az, hogy ha egy régi linket nyitunk meg, ami HTTP-t tartalmazott, de az oldalnak azóta lett HTTPS-e, akkor lehet, hogy a régi HTTP-vel nyílik meg. A Chrome 90-ben ez már nem lehetséges, mivel alapértelmezett módon HTTPS kerül megnyitásra az oldal még akkor is, ha régi linkről érkezünk.

 

Az olvasási lista már egy ideje benne van a Chrome-ban, viszont hiányzott belőle egy dolog: a lehetőség, hogy elrejtsük. Régebben egy Chrome flag segítségével tudtuk csak elrejteni, de mostmár jobb klikkel bárhol deaktiválhatjuk.

A kulisszák mögött

Chrome ujdonsagok

A Chrome 90 nem sok jól látható változást hozott, de a motorháztető alatt történt még pár változtatás, melyről érdemes említést tenni. Kapott egy kis fejlesztést a WebXR Depth API, mely az AR-t használó weboldalaknak segít jobban meghatározni a fizikai távolságot eszközöd és egy létező objektum között. A Feature Policy API ezen felül át lett nevezve „Permissions Policy”-ra, hogy jobban reprezentálja a lényeget.

Egy új hasznos funkció fejlesztők számára a Chrome 90-ben a Shadow DOM, mely lehetővé teszi „shadow root”-ok létrehozását csupán HTML segítségével. Változott egy kicsit a Core Web Vitals is, melyben a fejlesztők újszerűbb felületen láthatják azt, hogy miként teljesít egy weboldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .