Mi az újdonság a MacOS 10.15 „Catalina” verziójában? (3. rész)

iOS-Like

Az előző részekben láttuk, hogy rengeteg hasznos újítás érkezik a MacOS 10.15 Catalina verziójával, köztük praktikumok, biztonsági fejlesztések és egyebek is. Könnyebb együtt használni az iPad-et, iPhone-t és a Mac-eket, továbbá számos iPad-re fejlesztett applikáció is elérhető már Mac-eken. Nézzük hát utolsó részünkben a maradék változást, melyről érdemes lehet tudni az új MacOS kapcsán!MacOS 10.15 „Catalina”
Nem cska az iPhone-ok és iPad-ek kaptak jobb kompatibilitást is, hanem az Apple Watch is, melyet ha összekötünk a Mac-el, akkor adminisztrátori szintű műveleteket is engedélyezhetünk, kontrollálhatunk segítségével, tehát telepíthetünk alkalmazásokat, módosíthatunk root fájlokat az Apple Watch-on keresztül anélkül, hogy a jelszót be kéne ütni. Ezek az új funkciók bármilyen Apple Watch és Mac kombóval működnek, melyeken elérhető az Auto Unlock funkció. Ez körülbelül a 2013-tól gyártott gépeket jelenti.Old Apps
A Catalina-nak köszönhetően sok régi applikáció is újdonságokat, új külsőt és jobb kezelőfelületet kap. A galéria például új külsőt kap, mely egyezik az iOS13-on találhatóval, a mappákat pedig könnyebb év, hónap és nap szerint böngészni. Az emlékeztetők alkalmazást a Catalina-ban a nulláról újjáépítették és olyanra csinálták, mint ami az iOS13-ban van. Az emlékeztetőkhöz most már csatolhatunk fájlokat, megjelölhetünk embereket és a Smart Linkş-el párosítva a használat sokkal praktikusabb. A régi kedvenc Safari is megkapta az éves törődést hatékonyabb rendereléssel, új kezdőlappal, ahol Siri is helyet kap, iCloud oldalakkal és egyebekkel.
Ha megnézzük a trendeket, akkor már nem csak telefonoknál, hanem gépeknél is kiemelt szerepe van a hang alapú vezérlésnek. Jó hír a Mac felhasználók számára, hogy a Voice Control a 10.15-ös verzión már elérhető és lehetővé teszi, hogy pusztán hangunkkal vezéreljük a teljes Mac-et. Jobb lett továbbá a Voice Control-ban a hangfelismerés, a szöveg rögzítése, ráadásul olyan parancsok is elérhetővé váltak, mint a zoom, a mozgatás és egyebek, tehát képeken zoom-olhatunk és navigálhatunk hangunkkal, továbbá fájlokat is áthelyezhetünk hang alapú parancsokkal.
Voice Control
Ezek voltak a legfontosabb újítások a MacOS 10.15 Catalina verzióban. A Catalina szokás szerint letölthető az App Store-ból, azonban fontos megjegyezni, hogy korai stádiumában nem biztos, hogy minden alkalmazás kompatibilis lesz. A Catalina telepítése előtt fontos az is, hogy készítsünk a rendszerről egy biztonsági másolatot, ha valami balul sülne el. Jó szórakozást az új MacOS-en!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .