Miért jó az LTPO kijelző? Jobb, mint az OLED? (1. rész)

LTPO

Nem lenne király, ha az okostelefonokat még inkább energiahatékonnyá tudnánk tenni és többet tudnánk kihozni egyetlen töltésből? Az LTPO kijelző mögött pontosan ez az elgondolás, és a technológiát az Apple és a Samsung is használja már. Köztudott, hogy a modern okostelefonok töltöttségének nagy részét a kijelző használja el. Nézzük hogyan lehet javítani a számokon az LTPO kijelzőkkel!

Mi az LTPO kijelző lényege?

Apple

Az LTPO egy akronim, mely a „low-temperature polycrystalline oxide”, avagy alacsony hőmérsékletű polikristály oxid elnevezést képviseli. Ezt az anyagot használták már alaplapokon és elektronikai paneleken az OLED kijelzőknél, ezért nem teljesen újdonságról van szó. Maga az OLED szintén akronim, és az „organic light-emitting diode”, tehát szerves fénykibocsátó dióda kifejezést takarja. Ez egy rendkívül fejlett, saját fénnyel rendelkező kijelző, mely rengeteg okostelefonban és okosórában megtalálható.

LCD panelek

Az OLED kijelzők úgynevezett LTPS-t, avagy alacsony hőmérsékletű polikristály szilikont alkalmaznak a rendkívül vékony tranzisztorrétegnél, melyből összeáll maga az OLED kijelző alaplapja, panelje. Az Apple nagy terve, hogy az LTPS-t és az IGZO-t ötvözve olyan kijelző technológiát hozzon létre, mely jobbnak számít a jelenlegieknél. Az IGZO egy speciális anyag, Indiumból, galliumból és cink-oxidból épül fel. Mindez a sok kutatás és kémia arra megy ki, hogy olyan kijelzőket hozhassanak létre a gyárban, melyeknek variálható frissítési rátájuk lesz. Az Apple kipróbálta ezeket az Apple Watch Series 4-ben, de az igazi előnyök csak az Apple Watch Series 5-ben mutatkoztak meg, amikor megjelent az „always-on-display” funkció.

 

Az LTPO azért számít áttörésnek, mert a variálható frissítési rátához nincs szükség további komponensekre a kijelző vezérlője és a grafikus feldolgozóegység (GPU) között. Az LTPO egy Apple által szabadalmaztatott technológia, de a Samsung is dolgozik saját verzióján, a HOP-n.

Mik az előnyök?

OLED

Az okostelefon kijelzője több energiát használ, mint bármely más komponens. Minél nagyobb a fényerő és minél nagyobb a kijelző, annál több energiára van szüksége az akkumulátortól. Az OLED-ek már jobb hatásfokkal dolgoznak, mint a korábbi LCD panelek, de még így is „sokat esznek”, és az OLED beégés is probléma lehet. Az LTPO fő előnye az lesz, hogy csökkenti az energiafogyasztást a frissítési ráta csökkentésével.

Mindez viszont kíván még némi extra információt, amit a következő részben tudhattok meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .