Miért jó az LTPO kijelző? Jobb, mint az OLED? (2. rész)

LTPO

Az előző részben megnéztük, hogy milyen elvek mentén működhetnek az LTPO technológiás kijelzők. Fő előnyük az, hogy csökkenteni tudják az OLED kijelzők energiafogyasztását a frissítési ráta variálásával. De hogyan történik ez és milyen szerepet játszik az egészben a frissítési ráta? Nézzük!

Az LTPO és a frissítési ráta

Apple

A frissítési ráta azt adja meg, hogy másodpercenként hányszor képes a kijelző frissülni. Mértékegysége a Hertz. A legtöbb okostelefon 60 Hz-es frissítési rátával dolgozik, habár van néhány, mely 120 Hz-re is képes. Az Apple-nek van egy külön tablet sorozata, a ProMotion, mely nagyobb frissítési rátára is képes. De mi értelme van növelni a frissítési rátát?

A frissítési ráta növelése reszponzívabb és simább vizualitást, ezáltal pedig jobb felhasználói élményt eredményez. Mindennek azonban ára van, ugyanis a nagyobb frissítési ráta több energiát igényel. A variálható frissítési ráta itt jön a képbe. Ha statikus tartalmaknál csökkentjük a frissítési rátát 1 Hz-re, tehát másodpercenként egyszer frissül a képernyő, akkor az energiafogyasztás drasztikus módon lecsökkenthető. Az Apple az okosórák 5. sorozatában (Apple Watch Series 5) ezt már megvalósította.

LCD panelek
 

Amikor telefonunk kap például egy értesítést, akkor a kijelző életre kell, hogy értesítsen minket. E folyamat során nem valószínű, hogy mozgó objektumok lennének a képernyőn, tehát a frissítési ráta csökkenthető anélkül, hogy romlana a vizualitás. Amikor felvesszük a telefont, hogy megnézzük az értesítést, akkor a frissítési ráta visszaállítható magasabb értékre.

LTPO rendszerszinten

Az LTPO elvét, tehát a frissítési ráta variálását elviekben akár rendszerszinten is ki lehetne terjeszteni. Ha eszközünk például kijelző a „now playing” üzenetet egy podcast vagy zenehallgatás közben, akkor a frissítési ráta elvileg probléma nélkül lecsökkenthető. Az Apple a felhasználói élmény tekintetében egyébként elég szigorú elveket alkalmaz, és akár „kikényszeríthetenek” hatékonyabb frissítési rátákat, amikor a felhasználó például a lezárt képernyőt nézi vagy videóhívást folytat.

OLED

Az első eszköz, mely kihasználta az LTPO előnyeit az Apple Watch Series 5 volt. Nagy port kavart, amikor az Apple bejelentette, hogy az okosórában olyan „always-on-display” technológia lesz, melynek frissítési rátája akár 1 Hz-ig tud csökkenni. Más eszközökbe még nem lett az LTPO átépítve, de a cég elvileg dolgozik rajta. A Samsung ezzel szemben saját ekvivalens technológiáját, a HOP-t már bele is dobta a Samsung Galaxy Note 20 Ultra és a Galaxy S21 Ultra készülékekbe.

Mindez ahhoz vezethet, hogy a bitang nagy kijelzőjű okostelefonok energiafelhasználása valamennyire csökkenthető lesz a frissítési ráta folyamatos optimalizálásával. Érdemes tehát a technológia fejlődését nyomon követni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .